空中花園--I am back(有蟲, 請救救我)

作者: 亞實 發表于 2008-10-19 15:05:01
224088 4454
fianfumy 發表於 2008-11-19 23:08:24 |顯示全部樓層
以現在 10幾度 ..正常生菜都唔會咁凍死喎 疑問.gif
回復

亞實 發表於 2008-11-19 23:10:22 |顯示全部樓層
可係缺水DRY死, 我是晚上淋水的,
但其他的植都沒有事??
回復

小寶 發表於 2008-11-19 23:15:25 |顯示全部樓層
青瓜花花暫時都係公公, 未有乸乸.
生菜再種過!
回復

may.sun 發表於 2008-11-19 23:16:55 |顯示全部樓層
冬天晚上水溫會變低,最好早上淋水~~
回復

fianfumy 發表於 2008-11-19 23:33:10 |顯示全部樓層
我現在近大半個月都一日都淋2-3次水架 ....
回復

新仔 發表於 2008-11-19 23:39:26 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-11-19 22:20 發表
生菜全部涷死曬

我想哭!!

生菜好可憐呀!
回復

花園仔 發表於 2008-11-19 23:45:47 |顯示全部樓層
日間好乾燥, D生菜葉長了了好扯水架, 一缺水D葉跌咗落泥面就好難起得翻身,
就算夜D淋翻水有咩用丫都冇陽光同佢光合作用, 反而弱體遇寒冰添, 哎! 再種過囉!
回復

亞實 發表於 2008-11-20 09:16:48 |顯示全部樓層
我今朝已經淋左水, 如果今晚都仲係咁, 我唯有放棄生菜la

因為我要返工, 所以不能夠一日淋幾次, 依家我會日晚淋兩次,

比佢地光合作用, thank you !
回復

llaus 發表於 2008-11-20 09:35:10 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-11-20 09:16 發表
我今朝已經淋左水、如果今晚都仲係咁、我唯有放棄生菜la

因為我要返工、所以不能夠一日淋幾次、依家我會日晚淋兩次、

比佢地光合作用、thank you !

下次種時,試下睇下主版之園藝工具那些貼,有自動加水裝置呀!
回復

小寶 發表於 2008-11-20 09:38:44 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-11-20 09:16 發表

因為我要返工, 所以不能夠一日淋幾次, 依家我會日晚淋兩次,

盆下面加個1寸高底盆, 加d水落去, 等d泥乾果時佢會自動吸上去
回復

BanbieChan 發表於 2008-11-20 09:54:19 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-20 09:38 發表

盆下面加個1寸高底盆, 加d水落去, 等d泥乾果時佢會自動吸上去

咁即係乾死

並唔係凍死丫
回復

farfeifar 發表於 2008-11-20 10:46:41 |顯示全部樓層
o下! 咁大鑊?我不嬲都係夜晚淋水架,咁而家咪要
霧住嚴冬晨早起身淋花? 慘~~
不過為o左佢地,冇計啦!
回復

農夫 發表於 2008-11-20 11:04:09 |顯示全部樓層

可以參考下花園仔老師在園藝工具版教大家diy自動補水器
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=15234&extra=page%3D1
回復

農夫 發表於 2008-11-20 11:05:28 |顯示全部樓層
原帖由 farfeifar 於 2008-11-20 10:46 發表
o下! 咁大鑊?我不嬲都係夜晚淋水架,咁而家咪要
霧住嚴冬晨早起身淋花? 慘~~
不過為o左佢地,冇計啦!

做農夫就係咁啦....haaa
回復

pauline 發表於 2008-11-20 11:15:12 |顯示全部樓層
原帖由 sifenamok 於 2008-10-20 18:08 發表
已製粒粒花生麩

我在上環種子鋪買的!!

幾多錢?
回復

亞實 發表於 2008-11-20 11:29:55 |顯示全部樓層
原帖由 pauline 於 2008-11-20 11:15 發表

幾多錢?

應該是$35, 好似, 不太記得
另有已製骨粉賣
回復

亞實 發表於 2008-11-20 11:32:57 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-11-20 11:04 發表

可以參考下花園仔老師在園藝工具版教大家diy自動補水器
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=15234&extra=page%3D1

多謝大家,
我有整, 整左4個diy自動補水器,
不過有差不多50盆, 唔知比邊4盆用好,
同埋,我用過一次(夏天), 長滴成地濕曬, 太多水了!
回復

亞實 發表於 2008-11-20 11:34:31 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-11-20 09:54 發表

咁即係乾死http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(12).gif,

並唔係凍死丫http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(79).gif

可能晚上淋水導致凍死 , 可能天氣太乾,要等晚上先有水,所以乾死
回復

亞實 發表於 2008-11-20 11:36:28 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-11-20 09:38 發表

小寶, sorry ,我太蠢, 唔係好明白
盆下面加底盆, d 水會抽上去, 咁咪違反地心吸力?
回復

小寶 發表於 2008-11-20 12:00:35 |顯示全部樓層
係草民大c兄講架
http://hkplants.com/viewthread.p ... ;extra=&page=13

應該唔違反地心吸力, 呢個係另一個理論, 但我唔識
呢個方法係work架
回復