返回列表 發新帖

高地豬種植問題

作者: RNW 發表于 2008-10-17 12:44:11
3691 45
RNW 發表於 2008-10-22 02:38:20 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-21 09:05 發表
我個人認為_根部唔好長期浸水 , 要透氣! 反而環境清涼濕度高更重要 !
植物叫"馴化" 先放散光處及笠膠袋保濕 , 待適應新環境 !

馴化,學多樣野嘞
我諗我表達錯左,其實我意思係例如淨係雪住d泥,或者咁講:空氣温度做温差設定19至24度,植料温度就按要求做温差由8至25度;咁樣行唔行得通呢?
因為細佬諗緊個問題係,d高地豬有d要求要8-25度+日夜温差;响器材方面,冷氣機最低衹係谷到16度,要去到8度就一定要諗雪櫃;咁依家返黎d豬苗就可以用雪櫃搞掂姐,到班豬苗大左變豬公豬乸果時睇怕冇雪櫃放到佢地架,咁到時點解決呢?
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-22 10:21:58 |顯示全部樓層
到時怕你間屋變豬場 !
回復

中豬毒者 發表於 2008-10-22 10:38:15 |顯示全部樓層
唔駛雪到16度咁底掛,我估20度都應該夠。
看台灣網,人地好似用冰雪住個盆都夠挨過夏天,不過,詳情唔係好記得。
回復

細毛 發表於 2008-10-22 11:23:18 |顯示全部樓層
整好個setting一定要叫我地黎參觀下......應該好誇下!
回復

RNW 發表於 2008-10-22 11:41:34 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-10-22 10:38 發表
唔駛雪到16度咁底掛,我估20度都應該夠。
看台灣網,人地好似用冰雪住個盆都夠挨過夏天,不過,詳情唔係好記得。

但係見班台灣同志大多數都話佢地養d高地豬難搞生長龜速、結籠困難喎
回復

RNW 發表於 2008-10-22 11:44:44 |顯示全部樓層
add9icon 唔通揾唔到人教冇得吞"搏"要自己耍盲雞add3icon
回復