高地豬種植問題

作者: RNW 發表于 2008-10-17 12:44:11
3689 45
RNW 發表於 2008-10-17 16:50:11 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-17 16:35 發表
講開又講.....「芽至」今日番左d新豬.......唔係花市豬.....但好平......

等左M記B記d番鬼豬等左好耐.....遙遙無期......今日都忍唔住買了盆止下d毒癮......今晚post上黎啦! ...

咩品種?幾$?
回復

細毛 發表於 2008-10-17 16:52:34 |顯示全部樓層
兩種.....
三十八同埋九十八.....大大盆......

知咩品種我就做左達人啦!

今晚post上黎大家話比我聽啦!
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-17 16:56:07 |顯示全部樓層
我都係見工具版有人問 , 七記係車行隔離 !
回復

RNW 發表於 2008-10-17 17:00:38 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-10-17 16:56 發表
我都係見工具版有人問 , 七記係車行隔離 !

thank you
回復

sundewrex 發表於 2008-10-17 20:33:27 |顯示全部樓層
跟要跟個尊業D.
這個就very good.
http://www.cpukforum.com/forum/i ... l=jeremiah&st=0
回復

RNW 發表於 2008-10-17 21:16:51 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-10-17 20:33 發表
跟要跟個尊業D.
http://www.cpukforum.com/forum/i ... l=jeremiah&st=0

版紙哥:呢位哥仔d家當冇得頂、不得了 but佢好似冇過料喎,你意思係叫我問佢??
回復

sundewrex 發表於 2008-10-17 22:27:43 |顯示全部樓層
選擇
養高地豬大前題要有降溫設備
1.大陣象的可以整個水簾溫室~壞處成本高
2.用間專用房開冷氣加化霧器~壞處:過幾年間房吾要得.
3.還是買個雪櫃.
裝燈,set timer,set溫度
溫度可參照~
http://www.malesiana.com/html/tips_pg8.htm
回復

sundewrex 發表於 2008-10-17 22:35:57 |顯示全部樓層
豬是沒有休眠的,所以種高地豬要種到一年四季都是葉葉有籠才是高手.
香港我還沒見過一個可以稱職,不過很快就會有,可能是你又或是佢
回復

lameric 發表於 2008-10-17 23:26:09 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-17 16:35 發表
講開又講.....「芽至」今日番左d新豬.......唔係花市豬.....但好平......

等左M記B記d番鬼豬等左好耐.....遙遙無期......今日都忍唔住買了盆止下d毒癮......今晚post上黎啦! ...

aiya... 今日冇去到睇添...
回復

細毛 發表於 2008-10-18 00:12:38 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-10-17 20:33 發表
跟要跟個尊業D.

呢個唔止專業.........成個農場呀!

提意RNW兄將大窗台加玻璃門, 變做一個小型溫室.......降溫+濕度只係局限在小溫室裡.....對間屋影響冇咁大
小弟也在構思中!
回復

RNW 發表於 2008-10-18 00:24:34 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-18 00:12 發表

呢個唔止專業.........成個農場呀!

提意RNW兄將大窗台加玻璃門, 變做一個小型溫室.......降溫+濕度只係局限在小溫室裡.....對間屋影響冇咁大
小弟也在構思中! ...

我一搬入呢間屋已經咁做,買左d亞加力版間左,後尾解決唔倒太熱既問題先拆左;所以而家諗緊買個平枱式雪櫃放上窗台,跟住駁喉抽熱風出窗外,雪櫃開口位度身fit個大玻璃缸入去;都幾大工程架。
所以海爾果個雪櫃平平哋幾啱我要求。

回復

細毛 發表於 2008-10-18 00:31:47 |顯示全部樓層
超級期待!   有冇比較過整部冷氣機OR雪櫃, 邊樣成本高同邊樣運作費高?
回復

RNW 發表於 2008-10-18 00:38:59 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-10-18 00:31 發表
超級期待!   有冇比較過整部冷氣機OR雪櫃, 邊樣成本高同邊樣運作費高?

我而家住樓係唔可以再加冷氣機,亦唔使諗用番屋內冷氣,因為一加濕間房唔駛要!
唯有用雪櫃,係諗用邊種姐;我暫時覺得平台式放窗台可以節省地方又可以利用埋太陽光同埋近窗方便排走熱氣,似乎相當唔錯;唔知有無師兄試過呢?
回復

RNW 發表於 2008-10-18 00:41:16 |顯示全部樓層
另外,冷氣既電費一定貴過雪櫃;因為我用緊兩個雪櫃。
回復

Don 發表於 2008-10-18 20:20:00 |顯示全部樓層
1920m
師父條件gum好,點解見唔到經典係萊佛士呀,萍果,2齒,維京呢,莫非它們唔夠可愛.
唔明呀.................
回復

RNW 發表於 2008-10-18 23:50:03 |顯示全部樓層
原帖由 Don 於 2008-10-18 20:20 發表
1920m
師父條件gum好,點解見唔到經典係萊佛士呀,萍果,2齒,維京呢,莫非它們唔夠可愛.
唔明呀.................

各有喜好姐,我都有訂2齒喎
回復

RNW 發表於 2008-10-20 19:07:31 |顯示全部樓層
去反正題;若果剩係根部/泥土保冷得唔得呢?
即係用水冷機運水冷卻根部同植料,而植株剩用冰水噴霧,咁種法行唔行得通呢?
又另外,d豬坐完飛機過黎,會唔會有jetleg呢?
按道理應該要做個好似我地買新魚入缸果個"對水"既procedures架喎?
若果要"對",咁點"對"法呢? "對"幾耐呢?需唔需要"對"6日呢?
回復

LEUK9884 發表於 2008-10-21 09:05:22 |顯示全部樓層
我個人認為_根部唔好長期浸水 , 要透氣! 反而環境清涼濕度高更重要 !
植物叫"馴化" 先放散光處及笠膠袋保濕 , 待適應新環境 !
回復

sundewrex 發表於 2008-10-21 23:16:42 |顯示全部樓層
同意根部不要浸水,植料必要透氣.
豬應該沒有jetleg
"對水"應該吾洗咁復雜.
Ro或蒸漏水會較安全.

Ray, 你會靠咩方法來制造冰水噴霧?
回復

RNW 發表於 2008-10-22 02:23:10 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-10-21 23:16 發表
同意根部不要浸水,植料必要透氣.
豬應該沒有jetleg
"對水"應該吾洗咁復雜.
Ro或蒸漏水會較安全.

Ray, 你會靠咩方法來制造冰水噴霧?

以前養珊瑚剩低果部水冷機囉,可以去到16度,免強ok掛add3icon 養水晶蝦果部power細應該唔夠用。
但係賣豬個場响歐洲,慢我地6個鐘喎,日夜時間唔同會唔會有影響呢?
回復