返回列表 發新帖

新手求教

作者: 南極星 發表于 2008-10-15 15:25:39
2400 30
peeseela 發表於 2008-10-16 09:57:42 |顯示全部樓層
我想請問大家,如果只用fun fun賣的 "紫羅蘭專用土"黎種紫羅蘭,咩都唔加,唔加金石 / 珠石,咁得唔得呢? 我見大家好多時都會加呢兩樣野。

珠石可以幫助疏水, 冇禁容易up爛根.

我試過好多次,買左盆紫羅蘭返黎之後同佢換晒d泥(不過無消毒),雖然佢唔死,但係開完個次花之後就再無開過,仲越種越細,d葉又唔會生長,淨係聚係中間, 聚聚下中間d葉就生得超細塊,跟住就唔再生唔再大,最外面果圈葉就開始軟同爛,成個過程大約係半年到。

開完花之係最好修一修葉, 將最外圍D老葉cut走, 如果D葉聚係中間係咪太光, 減吓光, 或者換個淺盆種上D, 用手分開吓D葉.

我試過剪一塊最 "四正" 嘅葉出黎浸水諗住另起爐灶,但係都係唔得,出根之後落盆,但係無幾耐就死。

剪出嚟嘅葉莖唔好太長, 1吋左右, 下次試吓用珠石插或者疏水泥插(即珠石+泥), 插到出苗. (如果係有冷氣地方, 可以插左之後放入溫室)

我一星期淋一次透水+開花肥 / 葉肥 (2次開花1次葉),試過放係窗邊晒到嘅地方種, 又試過放係晒唔到嘅地方種, 又試過係office有冷氣晒到&晒唔到嘅地方種,office開燈朝7晚10,睇過無生蟲,請問大家知唔知我d紫羅蘭出左咩問題呢?

淋水要視乎D泥乾唔乾, 唔需要每次加水都加開花肥, 一個月一兩次淡淡的, 尤其夏天.
種開係一個地方如果換位, 佢又要時間適應, 感覺佢又停止生長.

以上只係個人經驗, 大家交流吓.
回復

rosekarming 發表於 2008-10-16 12:03:02 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-10-16 09:38 發表
fun fun買嗰D, 你有冇睇返之前花友嘅貼, 好多野送, 買返嚟買消毒及換泥, 個盆都要消毒. 仲有佢地個盆通常都太大, 你要用返啱比例嘅盆種.
夏天又種係冇冷氣地方, 有D植株會瞓覺, 淋水亦要注意, 經常觀察佢地, 一有少 ...

瞓覺即是會點架? 係咪慢慢會變黃? 定還是都翠綠, 但暫不長大?
回復

卓男媽 發表於 2008-10-16 12:08:12 |顯示全部樓層
原帖由 rosekarming 於 2008-10-16 12:03 發表

瞓覺即是會點架? 係咪慢慢會變黃? 定還是都翠綠, 但暫不長大?

唔識大囉, 定左格咁, 好似話 28度以上佢地就瞓覺.
回復

rosekarming 發表於 2008-10-16 12:22:31 |顯示全部樓層

回復 23# 卓男媽 的帖子

Thanks
回復

claudiatang 發表於 2008-10-16 13:56:04 |顯示全部樓層

回復 10# rosekarming 的帖子

是嗎?多謝讚賞。牠是英國短毛貓。三歲。
回復

DorDor 發表於 2008-10-16 14:39:02 |顯示全部樓層
原帖由 卓男媽 於 2008-10-16 12:08 發表

唔識大囉, 定左格咁, 好似話 28度以上佢地就瞓覺.

非洲紫羅蘭生長適溫為18~23,若不是放冷氣間栽種,在高溫情況下葉片會有捲曲現象,而且植株幾乎停止生長。

溫度達到攝氏28度以上,非洲紫羅蘭便會進入半休眠狀態,對於水份和肥料等等吸收性能都像停止一樣。
回復

南極星 發表於 2008-10-17 17:56:04 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 15-10-2008 23:32 發表
講下個盆幾大? 葉冠幾分之幾?紫羅蘭專用土真係好唔專, 容易過濕, 嫌珠石貴可以淡水砂/珍珠岩代替

請問珠石可唔可以循環再用?定係一次即棄家,I mean如果我用黎插葉,當塊葉大到可以落盆種之後,d珠石可唔可以吹乾收起,留番下次再用過呀?
回復

rosekarming 發表於 2008-10-17 22:59:12 |顯示全部樓層

回復 25# claudiatang 的帖子

原來係名種貓
回復

孖吉 發表於 2008-10-17 23:11:20 |顯示全部樓層
原帖由 南極星 於 2008-10-17 17:56 發表

請問珠石可唔可以循環再用?定係一次即棄家,I mean如果我用黎插葉,當塊葉大到可以落盆種之後,d珠石可唔可以吹乾收起,留番下次再用過呀?

最好唔好,珠石金泥過一段時間後會變粉,影响佢透氣性,根容易爛,而且如果植株有病會轉俾下一手
回復

南極星 發表於 2008-10-18 15:29:43 |顯示全部樓層
原帖由 marcuslee 於 17-10-2008 23:11 發表

最好唔好,珠石金泥過一段時間後會變粉,影响佢透氣性,根容易爛,而且如果植株有病會轉俾下一手

哦.....唔該晒
回復

cheong 發表於 2008-10-18 22:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 claudiatang 於 2008-10-15 16:57 發表
沒有嚇你呀,片葉種在泥土半年了,什麼都沒長出來,試用手拉一拉,但又拉不出,似有根的樣子。片葉又不會枯萎。

我都有花友送左一塊葉比我, 都係要好耐至有葉仔, 無半年, 但係都4-5個月....
回復