葉子變紅了

作者: loktinyiu 發表于 2008-10-7 00:57:08
1643 6
好不容易在公司霸佔 (佔用)了兩個小角落, 其中一個地方便是partition上, 可放2-3盆av, 但放了好幾個星期, 發現葉子變紅了...查查資料, 應該是光源太強...(資料請見以下link)
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm

公司用的只是寫字機一般光管, 可能放在partition上的av品種不太受光(班葉呢...), 立即將兩盆變紅了的AV改放於另一個小角落 - 見客房的窗台

中心葉子開始變紅了

中心葉子開始變紅了
iziz 發表於 2008-10-7 01:28:06 |顯示全部樓層
C88红佐会更靓架
回復

irishuen 發表於 2008-10-7 11:17:50 |顯示全部樓層
原帖由 iziz 於 2008-10-7 01:28 發表
C88红佐会更靓架

為何???
我都有一盆..在半死的邊緣急救中
回復

loktinyiu 發表於 2008-10-7 16:54:46 |顯示全部樓層
原帖由 iziz 於 2008-10-7 01:28 發表
C88红佐会更靓架

班葉照光太久, 不會令班葉消失嗎?
回復

sukyee0227 發表於 2008-10-8 18:32:53 |顯示全部樓層
我有一棵班葉/同你一樣都紅左,我以為佢水多,現在都未知乜事
回復

loktinyiu 發表於 2008-10-8 19:47:48 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-10-8 18:32 發表
我有一棵班葉/同你一樣都紅左,我以為佢水多,現在都未知乜事

葉紅應該唔關水太多事, 似係植料或環境所致;

我已將公司那盆變紅的av移到去第二度, 雖然未見立即改善, 但變紅的情況已經停止。
回復

sukyee0227 發表於 2008-10-9 13:13:24 |顯示全部樓層
原帖由 loktinyiu 於 2008-10-8 19:47 發表

葉紅應該唔關水太多事, 似係植料或環境所致;

我已將公司那盆變紅的av移到去第二度, 雖然未見立即改善, 但變紅的情況已經停止。

好呀我都試試搬離太光地方先
回復