農夫種植記@花墟球場,由開田到收田

作者: 農夫 發表于 2008-10-6 20:18:30
30951 348
leungbobo 發表於 2008-10-20 14:16:50 |顯示全部樓層
農夫
我剛剛星期日去左,不過遲左去,導師講緊培苗,推肥,肥料
話如果天氣5太好時(下雨季節),最好係屋企培定苗.....
佢介紹左隻肥料話落左快大d,係上環有售.....叫什麼organic xx....我冇抄名,1大包好似要over 50幾蚊,有d農友話仲貴個出面買菜......
又真係喎 ! hahaha
回復

yannes 發表於 2008-10-20 14:30:18 |顯示全部樓層
個網有幾高??會唔會太高人地幫唔到淋水的??
回復

農夫 發表於 2008-10-20 15:30:53 |顯示全部樓層
原帖由 leungbobo 於 2008-10-20 14:16 發表
農夫
我剛剛星期日去左,不過遲左去,導師講緊培苗,推肥,肥料
話如果天氣5太好時(下雨季節),最好係屋企培定苗.....
佢介紹左隻肥料話落左快大d,係上環有售.....叫什麼organic xx....我冇抄名,1大包好似要over 50幾蚊,有d農友話 ...

下!有講堆肥呀!長LIST又話講培苗,錯過左添

肥料唔駛用咁貴啦,用花生麩 / 骨粉 / 紫菜水 / 米水........等平野都得架
唔駛玩到咁貴
回復

農夫 發表於 2008-10-20 15:33:00 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-10-20 14:30 發表
個網有幾高??會唔會太高人地幫唔到淋水的??

我個網一米多D咁高啦,
淋水方面無問題播,因為唔係一定要頂淋,
側邊都可以淋水,所以高底係無乜關係
不過守則話唔可以高過1.5米
回復

sammyzoe 發表於 2008-10-20 15:48:50 |顯示全部樓層
原帖由 農夫 於 2008-10-20 15:30 發表

下!有講堆肥呀!長LIST又話講培苗,錯過左添

肥料唔駛用咁貴啦,用花生麩 / 骨粉 / 紫菜水 / 米水........等平野都得架
唔駛玩到咁貴

我都好想知用花生麩 / 骨粉 / 紫菜水 / 米水........等用作追肥既份量呀,
你可唔可以教下我呀~~
買粒粒肥好貴呢~~
回復

農夫 發表於 2008-10-21 09:41:45 |顯示全部樓層
哈~哈~
正確份量我都唔知呀
花生麩就1:10溝水浸兩個月以上
用個陣1:7溝水用
總之薄肥多施就最隱陣
回復

windy 發表於 2008-10-21 17:04:42 |顯示全部樓層
我想問吓,防雀網喺邊度有得買。
回復

農夫 發表於 2008-10-21 17:22:59 |顯示全部樓層
係咩我個隻?
回復

windy 發表於 2008-10-21 17:30:20 |顯示全部樓層
係呀,我係貓奴請問你D網喺邊度買,我想種菜心、白菜,但係冇網,所以都未開始種。
回復

農夫 發表於 2008-10-21 19:11:57 |顯示全部樓層
我個d係公司版黎既
深水步既布行都有可能有
但應該好貴,因為我地出價廠都幾蚊美金一碼
回復

david2468 發表於 2008-10-21 20:27:22 |顯示全部樓層
老實講,佢地d堂真係麻麻,notes都無張,導師表達又一般,上網d資料重齊全。
回復

農夫 發表於 2008-10-21 20:34:58 |顯示全部樓層
你有無去上堂?
我諗到教撘棚果陣我會去
因為真係一d都唔識
回復

農夫 發表於 2008-10-21 20:36:59 |顯示全部樓層
話時話,塊塊田都有籬笆
邊塊先係你既田?
回復

農夫 發表於 2008-10-21 20:40:06 |顯示全部樓層
leungbobo,
晚安~
你d苗攪咩黎,
今日見到訓晒起度既?
係未淋過肥/殺蟲?
回復

農夫 發表於 2008-10-21 20:41:08 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-21 20:27 發表
老實講,佢地d堂真係麻麻,notes都無張,導師表達又一般,上網d資料重齊全。

等閒平日去同師父(花王)
傾下計,都學到好多野架
回復

david2468 發表於 2008-10-22 09:58:35 |顯示全部樓層
農夫
我係得一邊籬笆間得好整齊果塊,不過我發覺個位吾係好多陽光照到。
同埋想請教下妳洗米水要吾要發酵左先用架?用果時要開稀幾多呀?thanks
回復

david2468 發表於 2008-10-22 10:02:43 |顯示全部樓層
ai...我d粟米長得吾多好,d葉有d枯邊添,呀姐話因培苖時吾夠位生根,應直播。但好多資料同導師都教粟米應先培苖架喎....= =
同埋翠玉瓜真係生得好快,好易發芽,不過跟住點護理都要多請教下人
回復

農夫 發表於 2008-10-22 10:08:40 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-22 09:58 發表
農夫
我係得一邊籬笆間得好整齊果塊,不過我發覺個位吾係好多陽光照到。
同埋想請教下妳洗米水要吾要發酵左先用架?用果時要開稀幾多呀?thanks

哦~我知啦,我諗我見過你啦
係未有paul蘆薈個塊?
你d苗發左好多好密呀~^^~
個度d陽光係差d,好彩我塊田都ok

米水暫時只在家用過,唔發酵就用,因為發左酵好臭好"野"蚊
如果用係田度,可以發酵先用,米水隔一兩晚就發酵啦.
在農作物附近掘個五六寸深既窿,倒d米水入水,封口,攪掂

回復

農夫 發表於 2008-10-22 10:15:54 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-22 10:02 發表
ai...我d粟米長得吾多好,d葉有d枯邊添,呀姐話因培苖時吾夠位生根,應直播。但好多資料同導師都教粟米應先培苖架喎....= =
同埋翠玉瓜真係生得好快,好易發芽,不過跟住點護理都要多請教下人 ...

呀姐?邊個呀?
我諗兩樣都得既.
不過我地只得短短幾個月,梗係培定苗先啦
你睇下2號田d粟米都係培苗移植架,好靚架
我見佢係一杯一粒種子咁培既
至於你果d點解會枯,有好多原因既
可能移植時整傷d根......等等......
唔得下次再黎過囉.......ccccc
我個果d係直播既,由開田播到依家都無動靜

回復

david2468 發表於 2008-10-22 10:21:21 |顯示全部樓層
thanks ! 我無種蘆薈架,我多數都係星期六去架。
睇緑田園個網話低光照既蔬菜會較多硝酸鹽.....= =

http://www.producegreen.org.hk/topic_02_01.html#06
回復