好想拍拖,有乜辦法

作者: hecate 發表于 2018-8-10 00:24:03
14288 215
icesea 發表於 2018-8-24 12:23:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 11:22
既然你都講你祖母臨終前已有上好的醫療, 也就是她的福氣了, 她這一生最後的幾年雖辛苦但仍有人照顧有人關 ...

你覺得是福氣???
不是幾年,如果給錢你躺在床上痛苦多20年才死,如果你親身試過,用錢延長你的痛苦20年,到時我不知道你還敢不敢確定,這都算是福氣!

你眼見她受苦,到死亡也不可以由自己主宰時!如果當時她可以說話,她又會不會說:「請不要用錢為給我續命!」

有錢又如何呢?護士說,你猜見得最多的是甚麼?在病床上的老人,未分身家時,所有親朋好友在身邊,到分完身家,沒一個人在身旁,都不知叫可憐還是可笑?
回復

icesea 發表於 2018-8-24 12:26:20 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 11:58
我只是講事實的了, 正如那位祖母的例子, 是神安排她最後的幾年要受苦的, 也無辦法的, 香港暫時未有安樂死 ...

不是論是否安樂死,只是在論,錢和健康那個重要!

如果你都是覺得錢比健康重要,就不用再討論!
回復

powergun 發表於 2018-8-24 12:51:57 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-24 12:26
不是論是否安樂死,只是在論,錢和健康那個重要!

如果你都是覺得錢比健康重要,就不用再討論! ...

其實錢與健康無衝突的, 不是有$就一定無健康的, 更不是窮就一定健康的, 只是有$就一定好過無$的, 有$的要捱20年, 無$都要捱20年, 我想我寧願有$ 的了
回復

powergun 發表於 2018-8-24 12:57:38 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-24 12:23
你覺得是福氣???
不是幾年,如果給錢你躺在床上痛苦多20年才死,如果你親身試過,用錢延長你的痛苦2 ...

問題不是有$續命的問題, 有無$都要醫的, 只是有$可以用好d 的藥, 有好d 的環境, 請多d 人照顧, 係咪無$可以早d 離開呢? 未必架, 無$比會被人趕走就是真的
回復

icesea 發表於 2018-8-24 13:36:43 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 11:35
人可以有好多理論,知識,或財富,但沒有愛人嘅心,體會人嘅需要,明白人感受,那怕再長的生命也沒意義! ...

你說的對,加拿大卑詩大學研究主任 John Helliwell 表示,專注於用金錢衡量人類福祉會一葉障目。

他說:「在商業化社會,當人們傾向於用錢辦事,而不是自己為對方做甚麼時, 我們已經失去一些東西。」
回復

小雷子 發表於 2018-8-24 14:06:05 來自手機 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-24 13:36
你說的對,加拿大卑詩大學研究主任 John Helliwell 表示,專注於用金錢衡量人類福祉會一葉障目。

他說 ...

我想呢個討論題目到此為止!唔同人有唔同見解,小雷子唔希望大家因為這個題目而傷害大家感情,彼此體諒!小雷子金句,要建立大家嘅友情難,但要拆毀容易!彼此珍惜能相遇嘅缘份!
回復

powergun 發表於 2018-8-24 14:09:27 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-8-24 14:06
我想呢個討論題目到此為止!唔同人有唔同見解,小雷子唔希望大家因為這個題目而傷害大家感情,彼此體諒! ...

係呀, 大家講左各自立場就得了, 有無point都唔緊要, 大家各自思考就得
回復

powergun 發表於 2018-8-24 14:14:14 |顯示全部樓層
icesea 發表於 2018-8-24 13:36

他說 ...

人類社會由最初以物易物的方式, 進化成現在用$來跟對方交易, 有$就可以買到野, 就係咁現實了, 我明白有時$ 係不是萬能, 但有係好過無就暫時都係真理, 其實$係你手上, 你有權決定點醫, 甚至唔醫的, 而最終決定醫左20年, 相信大家都係懷著一個希望的, 希望有朝一日有醫學突破或有奇蹟出現, 病人可以康復的, 只要仍有一絲希望, 莫講有$, 即使無$, 借$都要醫的, 唔會睇住親人失救慢慢離去的, 即使最後病人都係返魂無術, 都希望病人可以去得舒服d 的, 當然病人最後更辛苦, 呢個唔係大家最初所想的

言盡於此, 不再回啦, 比雷大鬧了, 希望你可以接受現實, 如有得罪, 見諒   
願主祝福大家
回復

小雷子 發表於 2018-8-24 14:44:37 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-24 14:14
人類社會由最初以物易物的方式, 進化成現在用$來跟對方交易, 有$就可以買到野, 就係咁現實了, 我明白有時 ...

話停啦!再講嘢,封你個嘴!

哦  發表於 2018-8-24 14:47
回復

hecate 發表於 2018-8-24 20:41:54 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-8-21 12:44
你個d 兩億年既應更有效

西藥係有效但係唔好囉,嚴重既係有副作用架
回復

hecate 發表於 2018-8-24 20:42:33 來自手機 |顯示全部樓層
有冇人陪我溫勞工法例吖,好想玩電話吖
回復

powergun 發表於 2018-8-24 21:34:28 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-24 20:41
西藥係有效但係唔好囉,嚴重既係有副作用架

中西藥都有副作用架啦, 要睇醫生/醫師的功力, 開的藥方要將藥力調到最好, 副作用調到最低
回復

powergun 發表於 2018-8-24 21:35:21 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-8-24 20:42
有冇人陪我溫勞工法例吖,好想玩電話吖

唔識法例, 更唔識玩電話
回復

菜妹 發表於 2018-9-1 14:41:43 |顯示全部樓層
唔係要識人拍拖咩?吹吹下吹到唔知去邊既~
回復

powergun 發表於 2018-9-1 20:13:52 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-9-1 14:41

可能樓主已搵到了,  佢又唔多係度, d男士想溝佢都難
回復

hecate 發表於 2018-9-2 02:43:17 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2018-9-1 20:13
可能樓主已搵到了,  佢又唔多係度, d男士想溝佢都難

毛都冇條,有好難呀
回復

hecate 發表於 2018-9-2 02:44:56 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-9-1 14:41

冇辦法啦,我唔能夠以冇拖拍演變成過千字咪唯有講下其他野
回復

菜妹 發表於 2018-9-2 03:15:06 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-9-2 02:44
冇辦法啦,我唔能夠以冇拖拍演變成過千字咪唯有講下其他野

咁約下男女花友出黎見下啦,識得人多就總會有介紹/遇到個岩,如果都係園藝館花友,更加係園藝情缘。有園藝興趣既品格大多都唔差我估,積極d樓主不如帶頭搞返個園藝館單身花友相睇團,館內單身花友都唔少架,可以認真諗諗,話晒太家有共同興趣,冇個岩咪講花經囉,相睇之餘交換下植物同園藝心得,完全冇尷尬。
回復

powergun 發表於 2018-9-2 08:28:56 |顯示全部樓層
hecate 發表於 2018-9-2 02:43
毛都冇條,有好難呀

留意下各版版聚, 盡量參與, 或會有意外驚喜, 緣份要來時要擋也擋不到
回復

powergun 發表於 2018-9-2 08:35:19 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2018-9-2 03:15
咁約下男女花友出黎見下啦,識得人多就總會有介紹/遇到個岩,如果都係園藝館花友,更加係園藝情缘。有園 ...

不過以我所見, 園藝館花友以師奶為多, 後生男生並不多的, 有都係好似我這樣的伯伯級, 真的並不易搵的
回復