我的小小農作物

作者: superann 發表于 2008-10-5 01:10:46
1850 16
我的小小農作物全部都係由苗bb或分枝才開始種,請大家別見笑啊..

村口個婆婆見我鍾意鍾野,所以送左三支樹枝比我,悉心栽培下種出滿滿的龍利葉,好開心, ...

村口個婆婆見我鍾意鍾野,所以送左三支樹枝比我,悉心栽培下種出滿滿的龍利葉,好開心, ...

綠柚業也是由核發芽種起,好易種,但我成日留意有沒有虫

綠柚業也是由核發芽種起,好易種,但我成日留意有沒有虫

薑,好想佢快d大,哈...

薑,好想佢快d大,哈...

原本是bb的蘆薈,現在慢慢地成長了

原本是bb的蘆薈,現在慢慢地成長了
bbc123 發表於 2008-10-5 10:27:37 |顯示全部樓層
你的農作物很健康呀!
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-5 10:34:21 |顯示全部樓層
種得好好呀加油
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-10-5 16:06:21 |顯示全部樓層
乜沙田柚會有好多虫架?我都種緊不過好細株都係得10片葉左右。
回復

superann 發表於 2008-10-5 17:51:49 |顯示全部樓層
謝謝大家啊..我一定加油悉心照顧佢地,因為我種野都係新仔一名
沙田柚春天時真係好惹蝴蝶虫呀,我記得以前我種左兩棵綠柚葉,
竟然有成5-6條又肥又大的蝴蝶虫,好毛管動呀...
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-6 07:59:54 |顯示全部樓層
原帖由 superann 於 2008-10-5 17:51 發表
謝謝大家啊..我一定加油悉心照顧佢地,因為我種野都係新仔一名
沙田柚春天時真係好惹蝴蝶虫呀,我記得以前我種左兩棵綠柚葉,
竟然有成5-6條又肥又大的蝴蝶虫,好毛管動呀... ...

我嗰 por 尋日都有一條
回復

fatinhk782827 發表於 2008-10-6 08:50:31 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-10-6 07:59 發表

我嗰 por 尋日都有一條http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(11).gif

豬仔蟲.......(大條左得意 d)
由細到大都系咁叫.....
細條時候似雀仔屎(保護式)
大條左會變成綠色,仲有一雙假ga大眼....
用手店下佢....有d異味發出黎
個頭仲可能...整兩支紅色天線比你睇下 tim.....
目的.......嚇你
最鍾意起d 柚子,檸檬,柑桔,桔,沙柑 生長......
回復

貓貓 發表於 2008-10-6 21:23:11 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-10-6 07:59 發表

我嗰 por 尋日都有一條http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(11).gif

我仲慘!日日都搵到 6、7條蟲嫁!
回復

superann 發表於 2008-10-6 23:53:19 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-10-6 21:23 發表

我仲慘!http://a5556.myweb.hinet.net/msn/people/fm%20(38).gif日日都搵到 6、7條蟲嫁!

我用左植物殺虫藥,一個月用一次,不要太多,陣時沒再見過肥虫了,
回復

llaus 發表於 2008-10-7 07:08:06 |顯示全部樓層
原帖由 superann 於 2008-10-5 01:10 發表
我的小小農作物全部都係由苗bb或分枝才開始種,請大家別見笑啊..

龍利葉加布渣葉加芒果葉煲來飲可止咳bor
回復

superann 發表於 2008-10-8 00:26:15 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-7 07:08 發表

龍利葉加布渣葉加芒果葉煲來飲可止咳bor

我只係知道龍利葉加南北杏再加蜜早煲湯係止咳,但其他葉就唔知呢...?
回復

小寶 發表於 2008-10-8 00:29:28 |顯示全部樓層
原帖由 fatinhk782827 於 2008-10-6 08:50 發表

豬仔蟲.......(大條左得意 d)
由細到大都系咁叫.....
細條時候似雀仔屎(保護式)
大條左會變成綠色,仲有一雙假ga大眼....
用手店下佢....有d異味發出黎
個頭仲可能...整兩支紅色天線比你睇下 tim.....
目的....... ...

請問有冇正名呀? 想睇下佢大個左的樣呀!
回復

Minijack 發表於 2008-10-8 00:42:06 |顯示全部樓層
我都有幾盤蘆薈,但唔明點解佢地只係向上生,愈生愈幼...人地果D 好好肉地,好肥...
咁幼無肉食..
回復

fatinhk782827 發表於 2008-10-8 02:36:04 |顯示全部樓層

鳳蝶 幼蟲

鳳蝶  幼蟲

鳳蝶幼蟲

鳳蝶幼蟲
原帖由 小寶 於 2008-10-8 00:29 發表

請問有冇正名呀? 想睇下佢大個左的樣呀!

鳳蝶 (鳳蝶科Papilionidae)  有好多吾同類型.......正..正..正
你去google搜尋一下,打,蝴蝶的幼蟲圖鑑,大左之後,都好令架....
兩支天線 叫   臭角  (用來嚇敵人)
好多圖片睇 架  

臭角

臭角

黑鳳蝶(雄)

黑鳳蝶(雄)

果d圖我起果樹  引用.....

回復

fatinhk782827 發表於 2008-10-8 03:04:14 |顯示全部樓層
d 龍利葉.....粗生到死....
吾洗  悉心栽培 la....
想種多幾棵..我會.....將
(老株) 掘出來,將 d根...切到好多粒....(1吋1粒)
d根有d有差吾多半一支飲管咁粗.....
因為種得耐d根可以生到好長好深
再種番落泥.....
之後生多好多棵出黎.....囉       

回復

小寶 發表於 2008-10-8 08:48:25 |顯示全部樓層
原帖由 fatinhk782827 於 2008-10-8 02:36 發表
鳳蝶  (鳳蝶科Papilionidae)  有好多吾同類型.......正..正..正
你去google搜尋一下,打,蝴蝶的幼蟲圖鑑,大左之後,都好令架....
兩支天線 叫   臭角  (用來嚇敵人)
好多圖片睇 架  6693166932
果d ...

好靚喔 ...睇完之後,如果以後見到, 唔知仲是否忍心整死佢
回復

superann 發表於 2008-10-9 00:11:39 |顯示全部樓層
原帖由 fatinhk782827 於 2008-10-8 03:04 發表
d 龍利葉.....粗生到死....
吾洗  悉心栽培 la....
想種多幾棵..我會.....將
(老株) 掘出來,將 d根...切到好多粒....(1吋1粒)
d根有d有差吾多半一支飲管咁粗.....
因為種得耐d根可以生到好長好深
再種番落泥.... ...

係呀,龍利葉好粗生呀,不過....可能我係有少少潔癖啦,我好怕植物d葉有虫和污糟...,所以成日留意佢地和日日清洗植物周邊,所以係生物都怕怕我,哈......
回復