我回來啦,

作者: superann 發表于 2009-4-11 19:02:04
2216 21
各位,我回來啦,好幾個月都沒來貼了,大家好,
雖然幾個月我都沒有來,但我沒偷懶啊.也不停地試種種子,,.比d功課大家睇,請多指教

蘋果苗,朋友送了一個好大好大的日本富士蘋果比我,食剩的核種起的

蘋果苗,朋友送了一個好大好大的日本富士蘋果比我,食剩的核種起的

評分

查看全部評分

superann 發表於 2009-4-11 19:04:45 |顯示全部樓層
水晶梨苗都係由核開始,起了幾棵苗唔知會不會成長,睇怕都好難種,不過幾好玩

水晶梨苗都係由核開始,起了幾棵苗唔知會不會成長,睇怕都好難種,不過幾好玩 ...

水晶梨苗都係由核開始,起了幾棵苗唔知會不會成長,睇怕都好難種,不過幾好玩 ...
回復

superann 發表於 2009-4-11 19:06:15 |顯示全部樓層
姜同蔥都係自已種,姜種左成年幾了,好好味呀
回復

superann 發表於 2009-4-11 19:08:51 |顯示全部樓層
本瓜苗,除了早半年前買了一棟回來之外,自己原來也可以由核種的,
睇左佢由核起苗好開心,這棟是一手湊大的,
回復

BanbieChan 發表於 2009-4-11 19:11:22 |顯示全部樓層
種得好好呀~
回復

fae 發表於 2009-4-11 21:36:58 |顯示全部樓層
如果可以的話~唔知道你可唔可以分享一下姜點種哦^^
好有興趣呀..謝謝你哦
回復

superann 發表於 2009-4-12 00:07:16 |顯示全部樓層
如果可以的話~唔知道你可唔可以分享一下姜點種哦^^
好有興趣呀..謝謝你哦
fae 發表於 2009-4-11 21:36

其實種姜好易,又唔使點打理,又唔怕有虫,因為虫都怕姜味
首先你買舊有芽的姜回家,如果沒有芽就要慢慢嘔到佢出芽了,有人話成舊放落泥,我覺得太浪費了
你把有芽的姜用刀切左芽出來放泥裡,等佢慢慢長葉,一個月施有機肥一次,最好每天淋水啦,
慢慢芽就變成姜,越種得耐就越大,我都係用花盤種,不過一定要個深底的盤和泥姜才發育的,
唔知點解,自己種的姜好似好唔同買個d,肉質唔同無街買咁多千維,自己種的姜好爽口的無姜 絲
你試下啦,好易種,不過種完姜的泥好大姜味,唔可以再用的了,
我的經驗就係咁多,希望對你有幫助啦,,
回復

superann 發表於 2009-4-12 00:08:19 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(41).gif種得好好呀~
BanbieChan 發表於 2009-4-11 19:11

謝謝
回復

fae 發表於 2009-4-12 18:08:38 |顯示全部樓層
7# superann

原來係咁~看來都唔係太難種呢...我發覺而家買既國產出品..好似蒜頭咁..再種出黎既品質真係唔多得
哦..咁之後d 泥可以點處理呢^^
謝謝你的詳細分析呀
回復

superann 發表於 2009-4-13 01:30:43 |顯示全部樓層
7# superann

原來係咁~看來都唔係太難種呢...我發覺而家買既國產出品..好似蒜頭咁..再種出黎既品質真係唔多得
哦..咁之後d 泥可以點處理呢^^
謝謝你的詳細分析呀 ...
fae 發表於 2009-4-12 18:08

泥點處理?我都問過人,無人答到我,只好掉左去,
以我所知種過薑泥唔再種得其他,想再種多次薑的話都好麻煩,聽人講薑種了一次收成的泥土係好貧瘠,好難再種多炊,
其實玩就幾好玩,不過都幾浪費d泥,又有人話可以日曬d泥十次八次,又有人話唔得,我都唔知了,
不過,如果你想唔浪費可以一之泥種大舊d薑會著數d,哈..
呀...你可以問問這裡的會員花園仔啦,佢種野好叻,人人叫佢老師
回復

小寶 發表於 2009-4-13 19:25:11 |顯示全部樓層
其實種姜好易,又唔使點打理,又唔怕有虫,因為虫都怕姜味
首先你買舊有芽的姜回家,如果沒有芽就要慢慢嘔到佢出芽了,有人話成舊放落泥,我覺得太浪費了
你把有芽的姜用刀切左芽出來放泥裡,等佢慢慢長葉,一個月施有機肥 ...
superann 發表於 2009-4-12 12:07 AM

我又要種呀, 之前種左一舊,覺得好好味呀~~同你的形容詞一樣架
回復

paulpaul 發表於 2009-4-13 21:40:43 |顯示全部樓層
10# superann
我就將薑同檸檬種埋1盤
反正大家d味都夾
就算走過隔離都唔怕
回復

蛙仔 發表於 2009-4-13 21:46:07 |顯示全部樓層
我都係用薑芽種的,但次次都種死,都唔知點解,種到有一日我突然記起佢,佢已經溶咗,唔見影了
回復

Ling_Lin 發表於 2009-4-13 23:44:08 |顯示全部樓層
嘩,你種得好成功!!!

叻叻!
回復

breadtree 發表於 2009-4-14 00:44:17 |顯示全部樓層
嘩,你種得好成功!!!

叻叻!
Ling_Lin 發表於 2009-4-13 23:44

因為種到溶左成功 ???
回復

superann 發表於 2009-4-14 01:48:45 |顯示全部樓層
我又要種呀, 之前種左一舊,覺得好好味呀~~同你的形容詞一樣架
小寶 發表於 2009-4-13 19:25

係呀..係呀..好正呀,但近期搵唔到舊有芽的薑,又無耐性嘔芽,所以暫時停了種吉仔,問左隣居阿婆比左粒吉仔比我,取核又ok喎
回復

superann 發表於 2009-4-14 01:50:50 |顯示全部樓層
10# superann
我就將薑同檸檬種埋1盤
反正大家d味都夾
就算走過隔離都唔怕
paulpaul 發表於 2009-4-13 21:40

得咩?下次學下先,不過,個盤種舊薑都塞到爆了,都要換盤大的
回復

superann 發表於 2009-4-14 01:51:54 |顯示全部樓層
我都係用薑芽種的,但次次都種死,都唔知點解,種到有一日我突然記起佢,佢已經溶咗,唔見影了
蛙仔 發表於 2009-4-13 21:46

溶左?點解....
回復

superann 發表於 2009-4-14 01:54:48 |顯示全部樓層
嘩,你種得好成功!!!

叻叻!
Ling_Lin 發表於 2009-4-13 23:44

唔叻呀,你都可以
回復

paulpaul 發表於 2009-4-14 10:33:06 |顯示全部樓層
得咩?下次學下先,不過,個盤種舊薑都塞到爆了,都要換盤大的
superann 發表於 2009-4-14 01:50

我都係試下咋
回復

12下一頁