AV種植經驗分享

作者: eratochoi 發表于 2018-5-14 15:49:41
10942 78
caterpillar 發表於 2018-6-27 16:46:30 |顯示全部樓層
謝謝分享
我試下用黎救我盆種左年半先開一朵花既AV先
回復

eratochoi 發表於 2018-6-27 16:49:03 |顯示全部樓層
caterpillar 發表於 2018-6-27 16:46
謝謝分享
我試下用黎救我盆種左年半先開一朵花既AV先

有時間可以參考一下..

http://hkplants.com/thread-205377-1-1.html
回復

Elmomomo9914 發表於 2018-6-27 23:54:26 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-27 08:38
不是,淋在盆底即可,水位必須低於泥,水浸泥會爛根

Thank you !仲有一樣野想問,如果我剛買左個苗返黎而家用緊花寶既紫羅蘭泥,我洗唔洗養左一個月先搵你既方法定係可以直接用你個方法都得嫁?謝謝!
回復

eratochoi 發表於 2018-6-28 08:59:00 |顯示全部樓層
Elmomomo9914 發表於 2018-6-27 23:54
Thank you !仲有一樣野想問,如果我剛買左個苗返黎而家用緊花寶既紫羅蘭泥,我洗唔洗養左一個月先搵你既 ...

如果我有齊所需要的工具(吸水盆、疏水透氣的泥、小紫藥、緩釋肥)的話,我會換泥換盆。
一般買回來的植物,好有機會有蟲(未必看到的),如果用我個方法,起碼唔洗傳染俾其他植物。
二來,早啲換好,會生長得好好多。
回復

nixnix 發表於 2018-6-28 09:28:09 |顯示全部樓層
長知識
感謝大大分享!!!
回復

Elmomomo9914 發表於 2018-6-28 12:19:53 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-28 08:59
如果我有齊所需要的工具(吸水盆、疏水透氣的泥、小紫藥、緩釋肥)的話,我會換泥換盆。
一般買回來的植物 ...

明白 我試試!到時開花再俾你睇!謝謝你!
回復

Ryhl 發表於 2018-6-28 14:01:02 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-28 08:59
一般買回來的植物 ...

感謝分享。我是新手剛開始種AV幾個月,已經淘了吸水花盆和透氣植料等,想按大大的建議換泥但不知道該怎麼做。是否用水沖走全部原本的泥再種入疏水泥中嗎?還是保留一點原本的泥膽?謝謝
回復

eratochoi 發表於 2018-6-28 14:13:59 |顯示全部樓層
Ryhl 發表於 2018-6-28 14:01
感謝分享。我是新手剛開始種AV幾個月,已經淘了吸水花盆和透氣植料等,想按大大的建議換泥但不知道該怎麼 ...

我通常會「鬆開」原本的泥,但就冇清洗(除非爛頭爛根),盡量換上透氣植料。
回復

Ryhl 發表於 2018-6-28 14:26:24 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-28 14:13
我通常會「鬆開」原本的泥,但就冇清洗(除非爛頭爛根),盡量換上透氣植料。 ...

謝謝回覆。那麼是否鬆開了的泥讓它跌走,再攝疏氣泥入去空位盡量有番泥膽型就可以?謝謝
回復

eratochoi 發表於 2018-6-28 14:45:19 |顯示全部樓層
Ryhl 發表於 2018-6-28 14:26
謝謝回覆。那麼是否鬆開了的泥讓它跌走,再攝疏氣泥入去空位盡量有番泥膽型就可以?謝謝 ...

是的。我會成棵抽出來(連泥),用膠袋包住啲泥連根,把泥土輕輕按鬆。鬆開晒啲泥之後,放在空花盆裡「就位」,再填啲泥入去固定棵花。完成。
回復

Ryhl 發表於 2018-6-28 15:03:10 來自手機 |顯示全部樓層
真是好方法!謝謝指教,這樣我可以放心幫AV們換泥了。
回復

chestnut007 發表於 2018-7-19 17:54:37 |顯示全部樓層
我是新手,請問"科學泥" 與"大粒蛭石"的比例是什麼?
回復

eratochoi 發表於 2018-7-19 20:03:40 來自手機 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-7-19 17:54
我是新手,請問"科學泥" 與"大粒蛭石"的比例是什麼?

10-20%科學泥,太多會過濕
回復

chestnut007 發表於 2018-7-19 21:01:36 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-7-19 20:03
10-20%科學泥,太多會過濕

多謝賜教。但最終在淘寶買不到蛭泥,只能買到陶粒。請問科學泥與陶粒比例,也是否一樣10%~20%?是否以重量計?或是以體積計?
回復

eratochoi 發表於 2018-7-20 09:32:10 |顯示全部樓層
chestnut007 發表於 2018-7-19 21:01
多謝賜教。但最終在淘寶買不到蛭泥,只能買到陶粒。請問科學泥與陶粒比例,也是否一樣10%~20%?是否以重量 ...

其實唔洗咁準確嘅...求求其其, 大概有10-20%科學泥就OK, 我按體積講..

另外,不是蛭泥,是蛭石,你可以search 「大顆粒蛭石」,around 10 mm 的是最好的..

隨意找一個類似的link給你看看..你最好再認真淘一淘
https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=8#detail
回復

chestnut007 發表於 2018-7-20 21:07:07 |顯示全部樓層
多謝賜教。
回復

minipooh001 發表於 2019-1-7 07:46:13 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2018-6-26 16:54
花盆(我用開呢間)
https://item.taobao.com/item.htm?spm=a312a.7700846.0.0.32a32e8dd1DiWk&id=52877948 ...

小紫葯,淘寶已經找不到,可知新link 嗎? 謝謝~
回復

eratochoi 發表於 2019-1-7 08:55:47 |顯示全部樓層
minipooh001 發表於 2019-1-7 07:46
小紫葯,淘寶已經找不到,可知新link 嗎? 謝謝~

我都搵唔到,不過可以用小白藥,也是一樣的,類似以下:

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=8#detail
回復

小雷子 發表於 2019-1-7 09:47:14 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-1-7 08:55
我都搵唔到,不過可以用小白藥,也是一樣的,類似以下:

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1 ...

小雷子睇緊呢隻藥,小白藥第2代,冇爛白菜味,呢隻比較安全,見多肉植有效,你用於AV,效果一樣嗎?
回復

eratochoi 發表於 2019-1-7 10:01:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-1-7 09:47
小雷子睇緊呢隻藥,小白藥第2代,冇爛白菜味,呢隻比較安全,見多肉植有效,你用於AV,效果一樣嗎?[emoj ...

我未試過小白藥丫~哈哈
我估計和小紫藥差不多吧
都是內吸式
我覺得AV用內吸式的都很好
回復