AV種植經驗分享

作者: eratochoi 發表于 2018-5-14 15:49:41
10924 78
小雷子 發表於 2019-1-7 10:09:31 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-1-7 10:01
我未試過小白藥丫~哈哈
我估計和小紫藥差不多吧
都是內吸式

唔該晒!
回復

monictw 發表於 2019-1-21 23:01:06 |顯示全部樓層
我無淘開,請問花墟邊度有得買小紫藥? 好想買呀!
回復

eratochoi 發表於 2019-1-22 08:59:57 |顯示全部樓層
monictw 發表於 2019-1-21 23:01
我無淘開,請問花墟邊度有得買小紫藥? 好想買呀!

我同事在花壚買過,但我唔知邊間舖,大概$30一罇仔,佢唔係叫小紫藥的,冇名,樣子一樣,都是紫色沙粒。
或者你可以找「好年冬」或「小白藥」代替,應該差不多。
都是內吸式殺蟲劑。
回復

monictw 發表於 2019-1-22 18:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-1-22 08:59
我同事在花壚買過,但我唔知邊間舖,大概$30一罇仔,佢唔係叫小紫藥的,冇名,樣子一樣,都是紫色沙粒。
...

好的,多謝你,我去看看
回復

亞妹妹 發表於 2019-3-19 15:29:27 來自手機 |顯示全部樓層
好多謝你的分享! 很詳細
回復

亞妹妹 發表於 2019-3-19 15:33:06 來自手機 |顯示全部樓層

eratochoi
多謝晒

^_^"  發表於 2019-3-19 15:52
回復

地獄死神D2 發表於 2019-3-25 16:11:07 來自手機 |顯示全部樓層
小紫藥 /加保扶:Carbofuran
有機會毒死毛小孩
香港禁用(雖然元朗買到)
用的話要小心

是的﹐所以只會用在觀賞樹物上,而且要小心處理  發表於 2019-3-25 16:18
回復

地獄死神D2 發表於 2019-3-25 16:13:42 來自手機 |顯示全部樓層
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131110/18501396

其實花虛都有得賣,不過佢表面咩都冇寫,散裝的  發表於 2019-3-25 16:19
回復

星之花 發表於 2019-3-25 17:44:45 來自手機 |顯示全部樓層
請問小紫藥是有機的嗎?有興趣買但家有小孩,謝謝

是一種毒藥,不要給小朋友接觸  發表於 2019-3-25 17:49
回復

小雷子 發表於 2019-3-25 18:18:53 來自手機 |顯示全部樓層
星之花 發表於 2019-3-25 17:44
請問小紫藥是有機的嗎?有興趣買但家有小孩,謝謝<span class="emoji emoji1f64f"></span>

如果家中有小孩,唔好用呢隻高毒性藥(禁藥)!

回復

小雷子 發表於 2019-3-25 18:21:22 來自手機 |顯示全部樓層
地獄死神D2 發表於 2019-3-25 16:13
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20131110/18501396

死神!最後有冇揾到你盆花?
回復

地獄死神D2 發表於 2019-3-26 15:36:40 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-25 18:21
死神!最後有冇揾到你盆花?

C65 沒了 但入左C64 及無名斑葉一只。。。

明明退坑了。。
因今次一下入回曬。。
入左。。。34只。。而且未分盆處理。。。 

1        .         ?  斑葉 可能C85
2        .        108  Petticoat Promenade  四色花
3        .        133 
4        .        137 瑩妖姬 Kei-Yoki
5        .        154 (108走色板)
6        .        184 Heritage Frolic
7        .        267
8        .        287  Elizabeth
9        .        "307 Golden Rubies
"
10        .        358
11        .        422 rob's loose noodle
12        .        443 rob's outer orbit
13        .        448 Silverglade Meadows
14        .        473  Deadly Sting
15        .        510
16        .        A59 Tomahawk(印第安战斧
17        .        B10 Freya's RainBow brush
18        .        B12 Freya’s Snowman
19        .        B15 Ma’s Tranquility
20        .        C10  lil ballerina
21        .        C40
22        .        C64
23        .        J115 DS-Brian
24        .        J125 Geko’s Vespa Vino
25        .        OK653+ 可能是Moonlight n’ Pink ??
26        .        s448 =- 376 splendiferous ?
27        .        S792 ek goluboglazaia Rossia
28        .        S799 EK-Skarabei
29        .        S888+ Shimai
30        .        S949+ Ness’s Srping Brush
31        .        S961 LE-Oskar
32        .        S964 RS-Vodevil
33        .        S966+  Ma’s Incantation
34        .        無名
回復

小雷子 發表於 2019-3-26 15:53:16 來自手機 |顯示全部樓層
地獄死神D2 發表於 2019-3-26 15:36
C65 沒了 但入左C64 及無名斑葉一只。。。

明明退坑了。。

一下止解晒毒!34隻唔少嘢!
琴晚玩換泥,11隻已經洗到凌晨三點幾!
你要分幾批換!有排嘆!
回復

地獄死神D2 發表於 2019-3-26 16:03:58 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-26 15:53
一下止解晒毒!34隻唔少嘢!
琴晚玩換泥 ...

明明退左AV 轉玩空鳳。。
今次。。。要找地方及工具弄回AV區
要買架,買LED, 買抽氣。。。
回復

小雷子 發表於 2019-3-26 16:10:43 來自手機 |顯示全部樓層
地獄死神D2 發表於 2019-3-26 16:03
明明退左AV 轉玩空鳳。。
今次。。。要找地方及工具弄回AV區
要買架,買LED, 買抽氣。。。

你幾耐冇種AV?
好開心,見到花友們非常團結,一呼百應!有力出力,有心出心!
回復

地獄死神D2 發表於 2019-3-26 18:12:51 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-3-26 16:10
你幾耐冇種AV?
好開心,見到花友們非常團結,一呼百應!有力出力,有心出心! ...

兩年左右
工具要入過
回復

地獄死神D2 發表於 2019-3-26 18:13:24 來自手機 |顯示全部樓層
之前搬屋 比曬人
回復

小雷子 發表於 2019-3-26 20:45:06 來自手機 |顯示全部樓層
地獄死神D2 發表於 2019-3-26 18:13
之前搬屋 比曬人

迎歡你再次加入AV大家庭!重燃AV愛火!
回復

ChingChing19 發表於 2019-9-13 13:50:32 |顯示全部樓層
多謝樓主分享, 努力學習中~

唔洗客氣  發表於 2019-9-13 16:10
回復