分享金魚貓蟲~~延續金魚師姐的分享(完)

作者: Scar 發表于 2018-5-5 20:27:17
8703 148
Scar 發表於 2018-5-26 12:29:46 來自手機 |顯示全部樓層

三星期了, 生長得好好, 很粗壯!!各位加油!!
回復

v_v217 發表於 2018-5-27 17:51:11 來自手機 |顯示全部樓層
蟲蟲既生命力好強,得返半條蟲都出到小芽

睇Pm!  發表於 2018-5-28 15:58
回復

B17 發表於 2018-5-27 17:54:18 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-27 17:51

一粒鱗片都發到芽,只是太細棵,有排種
回復

Scar 發表於 2018-5-27 18:10:04 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-27 17:51

有人會將蟲蟲分成幾段黎重都無問題~~

我果盆發有隻芽仔係由一片鱗莖生出黎..無蟲蟲的....係右下角....一點青綠色就係佢啦~~~
回復

v_v217 發表於 2018-5-29 10:37:47 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-27 18:10
有人會將蟲蟲分成幾段黎重都無問題~~

我果盆發有隻芽仔係由一片鱗莖生出黎..無蟲蟲的....係右下角....一 ...

我之前有條斷左得返一小折的鱗莖發左芽, 不過種左幾個月都仲係牙籤咁幼, 最近至將佢斬左頭重種,真係唔敢將蟲蟲分幾斷黎種
回復

Scar 發表於 2018-5-29 19:06:47 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-29 10:37
我之前有條斷左得返一小折的鱗莖發左芽, 不過種左幾個月都仲係牙籤咁幼, 最近至將佢斬左頭重種,真係唔 ...

我都唔敢將佢分開幾段黎種~~~一來驚佢死~~二來覺得集中種一條健壯的更好
有時覺得斬頭重種都唔係一件壞事~~ 至少夠粗壯
回復

v_v217 發表於 2018-5-29 21:44:24 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-29 19:06
我都唔敢將佢分開幾段黎種~~~一來驚佢死~~二來覺得集中種一條健壯的更好
有時覺得斬頭重種都唔係一件壞事 ...

Scar大大,你比我棵大天鵝緊餘兩塊葉都甩晒得返條莖,不過條莖仲綠色,而且冇軟到,但未知出左根未,我而家繼續插泥入溫室,仲有冇得救
回復

Scar 發表於 2018-5-29 21:58:34 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-29 21:44
Scar大大,你比我棵大天鵝緊餘兩塊葉都甩晒得返條莖,不過條莖仲綠色,而且冇軟到,但未知出左根未,我而 ...

有D難救......天鵝生得慢.....唔知幾時先出到根同新葉
最壞打算....買過盆新既黎種
http://hkplants.com/thread-205510-1-1.html
回復

v_v217 發表於 2018-5-29 22:35:46 來自手機 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-5-29 21:58
有D難救......天鵝生得慢.....唔知幾時先出到根同新葉
最壞打算....買過盆新既黎種
http:/ ...

Oh...咁冇計,不過條莖又冇爛都照種住先,可能幾多年之後又重生

多謝大大介紹,考慮下買盤種

回復

小雷子 發表於 2018-5-29 22:49:37 來自手機 |顯示全部樓層
v_v217 發表於 2018-5-29 22:35
Oh...咁冇計,不過條莖又冇爛都照種住先,可能幾多年之後又重生

多謝大大介紹,考慮下買盤 ...

如果浸水會唔會容易睇到有冇根出呢!
回復

Yoki 發表於 2018-6-3 21:41:08 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-5-6 09:24
夠分我想排,實在太肥美,多謝scar大大<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span><span class="emoji emoji1f601"></span> ...

滙報一下肥蟲日記:已在兩旁生出小苗,但不似身身肥美
回復

Scar 發表於 2018-6-4 15:32:38 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-3 21:41
滙報一下肥蟲日記:已在兩旁生出小苗,但不似<span class="emoji emoji1f41b"></span>身身肥美<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

天生資質好都會受後天影響
你果邊太陽夠唔夠?
回復

Scar 發表於 2018-6-4 15:36:47 來自手機 |顯示全部樓層
我果度西斜, 熱到死, 但貓貓就好受用
回復

B17 發表於 2018-6-4 15:44:30 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2018-6-4 15:36
我果度西斜, 熱到死, 但貓貓就好受用

茁壯成長
回復

Yoki 發表於 2018-6-4 15:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
點解嘅?我的貓兒放西斜位一到夏天就88我
回復

Yoki 發表於 2018-6-4 15:46:06 來自手機 |顯示全部樓層
你的貓苗好壯健
回復

Scar 發表於 2018-6-4 16:43:53 來自手機 |顯示全部樓層
Yoki 發表於 2018-6-4 15:44
點解嘅?我的貓兒放西斜位一到夏天就88我<span class="emoji emoji1f62b"></span>

唔知喎, 我果邊而家四點幾已經熱到死, 但佢地生得都好唔錯
回復

Scar 發表於 2018-6-4 18:56:53 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-6-4 15:44
茁壯成長

好快會變擠迫戶
回復

suisuet 發表於 2018-6-5 11:22:09 |顯示全部樓層
突然長得好快,有小小搖搖下,係咪要換大d既盤?同埋要唔要剪開條蟲,分開佢地?
回復

Scar 發表於 2018-6-5 16:01:29 來自手機 |顯示全部樓層
suisuet 發表於 2018-6-5 11:22
突然長得好快,有小小搖搖下,係咪要換大d既盤?同埋要唔要剪開條蟲,分開佢地? ...

而家剪條蟲
唔好試呀
等佢地再大d先換盆, 到時蟲蟲應該已化為養份消失了
跟住先分株, 若果覺得低層太幼可以埋係泥裡面, 咁就唔會再搖
回復