笑嘻嘻 ……學人種嘉多利亞蘭

作者: 小雷子 發表于 2018-3-25 14:05:11
14492 170
小雷子 發表於 2018-4-2 22:02:18 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-2 21:56
唔難種,只係種成年先得十日八日花,其實好過美花石斛,得三四日睇 蝴蝶蘭啦,襟開好多  ...

你呃人!蝴蝶蘭種咗一年都冇開過花!
回復

B17 發表於 2018-4-2 22:19:43 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-2 22:02
你呃人!蝴蝶蘭種咗一年都冇開過花!

哈哈哈!呢個要自己檢討下

回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-2 22:22:02 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-2 22:02
你呃人!蝴蝶蘭種咗一年都冇開過花!<span class="emoji emoji1f613"></span>

如果換過植料, 可能要唞番一年,隔年才會覆花。
回復

小雷子 發表於 2018-4-2 22:28:00 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-2 22:22
如果換過植料, 可能要唞番一年,隔年才會覆花。

吓!一年又一年!睇嚟變左長期病患者!冇機會開花?
回復

小雷子 發表於 2018-4-2 22:31:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-4-2 22:19
哈哈哈!呢個要自己檢討下

笑得咁奸架!
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-2 22:32:15 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-2 22:28
吓!一年又一年!睇嚟變左長期病患者!冇機會開花?<span class="emoji emoji1f62a"></span>

真係好考耐性㗎,解決辦法係種多幾盆, 輪流開花,開定咗就年年都開
回復

小雷子 發表於 2018-4-2 22:36:29 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-2 22:32
真係好考耐性㗎,解決辦法係種多幾盆, 輪流開花,開定咗就年年都開 ...

已經有3棵!睇怕種到七老八十都係得葉!
回復

sarshk2014 發表於 2018-4-3 09:41:17 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-2 20:46
我呢隻開8日係咪唔正常?
一年只有一次花期?
其他的枝條,係咪冇機會再開花? ...

當然係唔正常啦!! 新買番黎嘅蘭花通常都係第二日就開始殘, 因為環境改變咗; 您依盆可以開到第8日至殘真係好唔正常??
BTW, 聖誕玫瑰可以開好耐架, 我果盆聖誕玫瑰開咗三十日, 依家開始有小小殘。
回復

小雷子 發表於 2018-4-3 13:32:16 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-4-3 09:41
當然係唔正常啦!! 新買番黎嘅蘭花通常都係第二日就開始殘, 因為環境改變咗; 您依盆可以開到第8日至殘真係 ...

原來聖誕玫瑰可以開咁耐!可以請教一下嘛,你係咪用全水苔種?定係溝左其他植料?
我見我棵花根位發霉,還有蟲蟲!好驚呀!
回復

小雷子 發表於 2018-4-17 18:17:37 來自手機 |顯示全部樓層
上次聖誕玫瑰花花突然死亡后,馬上拆泥膽 檢查,只見根部巳發霉,爛根非常嚴重!加上又有蟲患,狠心剪晒爛根,一條不留! 20180403_143931.jpg 20180417_173431.jpg 20180417_174102.jpg 20180403_145740.jpg 20180405_222624.jpg
在網上又揾到D資料,可以急救冇根嘅蘭花方法!將根部風乾2日后,再試呢個急救方法!
方法如下:將水苔浸水,然後扭乾水份,將水苔弄得非常蓬鬆!
用一個透明膠樽,底部放1/3水苔,再將植株放入,四周圍放入水苔,但要留有空間給植株抖氣!等到水苔全乾后,再加少少水,等所有水苔吸收,把多餘水倒去!
經過2個星期后,依加再看看情況!
發現植株開始生長,有兩處地方,唔肯定出新芽還是新根?
20180417_174400.jpg 20180417_174202.jpg
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-17 19:25:11 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-17 18:17
上次聖誕玫瑰花花突然死亡后,馬上拆泥膽 檢查,只見根部巳發霉,爛根非常嚴重!加上又有蟲患,狠心剪晒爛 ...

很強的生命力,救得番之後要好好對佢呀
有時我會諗,植物在自然環境本來就生長得好好 ,所以能夠種到開花不是我的功勞, 但種得唔好就絕對係我嘅責任。
回復

小雷子 發表於 2018-4-17 20:23:24 來自手機 |顯示全部樓層
GP01-Fb 發表於 2018-4-17 19:25
很強的生命力,救得番之後要好好對佢呀
有時我會諗,植物在自然環境本來就生長得好好 ,所 ...

多謝你幫手!係迷網嘅時候,有你能分擔,支持,比建議,真係好重要!
種植呢條漫漫長路,希望揾到一個合適方法,種好佢!

回復

B17 發表於 2018-4-17 20:52:58 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-17 18:17
上次聖誕玫瑰花花突然死亡后,馬上拆泥膽 檢查,只見根部巳發霉,爛根非常嚴重!加上又有蟲患,狠心剪晒爛 ...

奇怪,應該發近根位個芽先,點解呢棵好似冇咗個芽?
回復

GP01-Fb 發表於 2018-4-17 23:07:26 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-4-17 20:23
多謝你幫手<span class="emoji emoji1f618"></span>!係迷網嘅時候,有你能分擔,支持,比建議,真係好重要!<span class="emoji emoji1f604[/ ...

客氣,客氣,大家都是愛植物之人,大家多交流一下。 我也經常很迷茫,現在也很迷茫, 只是見步行步, 生長期一年才一個cycle, 經驗累積得很慢,做得不好,就要下年再試。
回復

小雷子 發表於 2018-5-9 17:41:05 來自手機 |顯示全部樓層
又更新一下呢棵聖誕玫瑰情況!
呢棵蘭花仍然冇生根,不過2隻牙仔已經成大了很多,一隻比較肥嘟嘟!好可愛!
其中一棵莖部明顯長大!雖然葉有點微黃,但情況仍然樂觀,希望佢快D生根,就可以脫離危險期!
20180509_085939.jpg 20180509_085833.jpg 20180509_085902.jpg 20180509_090341.jpg
回復

Childpark 發表於 2018-5-9 22:12:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-3-25 17:35
最近迷上水種,等開完花后,又玩水種!

水培我試玩很多蘭花,試驗了很多種類!只有蝴蝶蘭可以不死,其它全部都不好,發現不對勁就立刻急用全統方式種,有些死,有些可以救回,總可以清楚知道,蘭花根系的種類和粗幼才是重點,了解根系生長的重要經歷,多了很寶貴的經驗!我建意大家不要用水培種蘭花,很多問題的!不會美麗。
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-10 10:03:51 |顯示全部樓層
文心蘭可以水種種到開花。
根據我的經驗,新手喜歡玩水種,老手喜歡玩原始生態。
回復

sarshk2014 發表於 2018-5-11 09:01:17 |顯示全部樓層
講開又講,話說我盆聖誕玫瑰上個月開完花後,抖咗卄幾日,尋日發現佢標芽仔,好開心架,俾佢個大肚樣大家睇下一齊開心下!

回復

小雷子 發表於 2018-5-11 13:12:20 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-5-9 22:12
水培我試玩很多蘭花,試驗了很多種類!只有蝴蝶蘭可以不死,其它全部都不好,發現不對勁就立刻急用全統方 ...

多謝你分享經驗!
回復

小雷子 發表於 2018-5-11 13:15:46 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-5-10 10:03
文心蘭可以水種種到開花。
根據我的經驗,新手喜歡玩水種,老手喜歡玩原始生態。{:emoji_005 ...

你都好叻呀!水種到開花!試唔同植料,有唔同嘅挑戰及樂趣!
回復