種子發芽後如何打理?

作者: DorDor 發表于 2008-10-2 13:57:17
2168 11
之前花友分享的流鼻涕種子, 一個月前播種...以為發唔到芽, 但尋日終於見到有一支好細的綠色(想影相比各位睇,但太細對唔到焦).  
請問發芽後要如何打理?  因為上次都有一粒種子發到芽, 但第二日就死左啦 ...由綠色變啡色!
第一次種, 請各位教下我啦!  Thank you!
我是用5號珠石加泥播種, 種在一個有蓋的試飲杯.
hcheung 發表於 2008-10-2 15:44:23 |顯示全部樓層
我自己放在有散光的窗台,每天開蓋看坭是否乾旱,亦因此而有新鮮空氣轉換,如種其他普通植物一樣。
回復

DorDor 發表於 2008-10-2 16:08:41 |顯示全部樓層
  hcheung, 謝謝你!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-10-2 16:56:57 |顯示全部樓層
原帖由 DorDor 於 2008-10-2 13:57 發表
之前花友分享的流鼻涕種子, 一個月前播種...以為發唔到芽, 但尋日終於見到有一支好細的綠色(想影相比各位睇,但太細對唔到焦).  
請問發芽後要如何打理?  因為上次都有一粒種子發到芽, 但第二日就死左啦:icon ...

我將蓋打開曬太陽, 但小苗長不大.
仍然是豆丁咁細. 唔知道要等幾耐?
回復

tongtony 發表於 2008-10-2 19:05:20 |顯示全部樓層
她們是超迷岩,生長是比較慢一些的
回復

dogo 發表於 2008-10-2 19:21:18 |顯示全部樓層
原帖由 tongtony 於 2008-10-2 19:05 發表
她們是超迷岩,生長是比較慢一些的

流鼻涕不是超迷岩哎
它是雙心皮草之一種,原名是"Chirita tamiana",因為花中間兩行紫色紋,
台灣花友覺得它似"鼻涕",所以才俗稱為"流鼻涕"。
回復

Oskar 發表於 2008-10-2 19:28:10 |顯示全部樓層
IMG_0327 (Small).JPG
這個流涕涕今年29/5播種至今,我也沒理它~
只是間唔中加少少水,
基本上一個月才加水也沒問題~
只是上個月燒了盞光管, 有追光情況發生~
回復

雍正 發表於 2008-10-2 20:08:54 |顯示全部樓層
其實有4-5塊葉就可以勤d落肥了
然後就會大得好快架啦
回復

irishuen 發表於 2008-10-2 22:58:47 |顯示全部樓層
最緊要發左苗仔後, 唔好俾咁多水佢~
我都發左好多~
祝越發越多!
回復

DorDor 發表於 2008-10-3 08:59:30 |顯示全部樓層
  多謝各位的指導!  希望大家都發多d!
回復

玲儿 發表於 2008-10-3 12:46:19 |顯示全部樓層
我的也发了4棵芽了.
回復

DorDor 發表於 2008-10-6 20:34:23 |顯示全部樓層
今日見到又發左一粒...雖然同Iris的相比真是小巫見大巫!
回復