講出一把傘的50個用途

作者: 比得大帝 發表于 2008-9-30 11:25:55
12658 132
比得大帝 發表於 2008-9-30 15:35:46 |顯示全部樓層
我個人冇乜秘密, 包括錢

我們的戶口全都是聯名的, 錢都是入同一個戶口, 兩人都可以自由取錢, 從不管對方用錢, 只是有時見用了大銀碼會問一聲, 不過我覺得呢d係關心, 唔係管.

如果夫妻間都冇信任, 就好難維持
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-30 15:41:45 |顯示全部樓層
我想起那篇文章  -  幸福存摺~
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-30 15:42:46 |顯示全部樓層
呀... 應該係婚姻存摺~
回復

llaus 發表於 2008-9-30 15:46:54 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-30 15:42 發表
呀... 應該係婚姻存摺~

這是一篇好文章
藉得細看呀

回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 15:50:57 |顯示全部樓層
你地講緊小說呀
回復

llaus 發表於 2008-9-30 15:57:34 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 15:50 發表
你地講緊小說呀

你無收過呀!
可能因你有一個極好婚姻生活,
所以無電郵比你啦
恭喜恭喜恭喜
回復

oneonewe 發表於 2008-9-30 16:09:05 |顯示全部樓層
我同我老公就做唔到了
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:14:52 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-30 16:09 發表
我同我老公就做唔到了http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(89).gif

因為你地有人行第一步
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:15:38 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-30 15:57 發表

你無收過呀!
可能因你有一個極好婚姻生活,
所以無電郵比你啦
恭喜恭喜恭喜

可唔可以POST個電郵上嚟睇吓呀
回復

oneonewe 發表於 2008-9-30 16:23:16 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 16:14 發表

因為你地有人行第一步

行咩第1步呀?
回復

Don 發表於 2008-9-30 16:26:36 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 16:15 發表

可唔可以POST個電郵上嚟睇吓呀

路過
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:30:03 |顯示全部樓層
其實我的處理錢的方法並不可以說是最好的, 最重要是雙方認為有没有須要

我個人不喜歡理財, 所以把錢全給太太, 她見我錢包没錢, 就會放點進去, 我覺得既輕鬆又寫意
回復

oneonewe 發表於 2008-9-30 16:31:47 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 16:30 發表
其實我的處理錢的方法並不可以說是最好的, 最重要是雙方認為有没有須要

我個人不喜歡理財, 所以把錢全給太太, 她見我錢包没錢, 就會放點進去, 我覺得既輕鬆又寫意 ...

我從來都唔會掂我老公個銀包
佢亦唔會俾我掂
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:32:29 |顯示全部樓層
原帖由 Don 於 2008-9-30 16:26 發表

路過
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

謝謝
看到了
回復

八王爺 發表於 2008-9-30 16:34:34 |顯示全部樓層
點解冇 人講,「借俾人」?
我d 遮通常除咗自己用,70% 係借俾人!
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:37:34 |顯示全部樓層
原帖由 Don 於 2008-9-30 16:26 發表

路過

看完叫我想起一個性士的統計

結婚的第一二年內, 每造一次就放一個銀幣入樽內, 由第三年起, 每次就在樽內取出一個銀幣
據博士的統計, 到死的時候, 這個樽內還是有銀幣的
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:39:28 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-30 16:34 發表
點解冇 人講,「借俾人」?
我d 遮通常除咗自己用,70% 係借俾人!

其實我有想過借俾人, 不過再想, 借俾人唔係最終目的, 最終目的係呢個人借嚟做乜
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 16:41:47 |顯示全部樓層
原帖由 oneonewe 於 2008-9-30 16:31 發表

我從來都唔會掂我老公個銀包
佢亦唔會俾我掂http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(91).gif

所以我話, 我的方法唔係最好的, 要看每個人的想法, 如果認為現在的處理是最佳的, 不用刻意仿傚別人的做法
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 17:03:26 |顯示全部樓層
好啦, 我删除了一些, 又合拼了一些, 現在只有 30項
可以拎去投票了
1. 擋雨 (PETER) 擋太陽 (斑比) 擋風 (llaus) 擋雪(貓后)
2. "料"天花板d蜘蛛網 (清潔用途) (PETER)
3.   當武器  (PETER)(oneonewe) 勾住前面個人條頸 (寶瓶)
4. 遮新娘 (斑比)
5. NEW嘢 (取物用途) (斑比) (瑪姬) 勾番跌落樓下d衫 (king8)
6. 幫女仔打傘(追女仔用~)(水母)
7. 當士的用 (瑪姬)
8. 搭巴士唔夠高渣打橫條扶手, 用傘勾住 (PETER)
9. "姐"醜 (在山頭小便、怕被人看到) (PETER) 遮大肚婆生仔 (寶瓶)
10. 襟LIFT (瑪姬)
11. 招魂用(水母)~ 番來囉番來囉,借把傘住一住啦~ 擋剎 (Don)
12. 擋馬路D唧水 (亞太)
13. 走鋼線 (leuk9884)
14. 載水 (PETER) 天旱地方收集露水(亞太)
15. 收埋D錢 (出街用) 收理D私己、唔俾老婆搵到 (在家用) (PETER) (PETER)
16. 勾 "堂" 梯落黎 (寶瓶) 舖頭拉閘用 (斑比)
17. 山頭野嶺開路(oneonewe)
18. 當天線用(亞太)
19. 揼骨(瑪姬) "R"背脊 (斑比同事)
20. 篤背脊 (斑比同事)
21. 擔挑 (瑪姬)
22. 特技表演、傘上轉球 (PETER) 跳舞(llaus)
23. 連埋兩把縮骨遮當雙節棍子用 (瑪姬)
24. 狗仔隊用來收藏針孔V-cam(Don)
25. 避雷針 (llaus)
26. 用嚟玩,同貓玩(貓后) 玩Bob 傻瓜用 (Don)
27. 用嚟襯衫 (PETER)
28. 裝飾鋪頭用 (llaus)
29. 播種 (llaus)   
30. 做轉輪盆 (llaus)
回復

avery 發表於 2008-9-30 19:43:07 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 16:37 發表

看完叫我想起一個性士的統計

結婚的第一二年內, 每造一次就放一個銀幣入樽內, 由第三年起, 每次就在樽內取出一個銀幣
據博士的統計, 到死的時候, 這個樽內還是有銀幣的 ...

未必 ~ 未必 ~~ ~~~~
回復