講出一把傘的50個用途

作者: 比得大帝 發表于 2008-9-30 11:25:55
12661 132
比得大帝 發表於 2008-9-30 14:19:28 |顯示全部樓層
有部份意思相同的, 我合併了, 大家有興趣可以填番吉出嚟的位置
回復

sukyee0227 發表於 2008-9-30 14:20:26 |顯示全部樓層
揸住把傘可以升上天空(卡通片時時咁劃)
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 14:22:21 |顯示全部樓層
1. 擋雨 (PETER)
2. "料"天花板d蜘蛛網 (清潔用途) (PETER)
3.  當武器 (黃飛鴻成日都用) (PETER)(oneonewe)
4. 擋太陽 (斑比)
5. 遮新娘 (斑比)
6. NEW嘢 (取物用途) (斑比) (瑪姬)
7. 幫女仔打傘(追女仔用~)(水母)
8. 鬧人 (縮骨遮) (瑪姬)
9. 當士的用 (瑪姬)
10. 搭巴士唔夠高渣打橫條扶手, 用傘勾住 (PETER)
11. "姐"醜 (在山頭小便、怕被人看到) (PETER)
12. 襟LIFT (瑪姬)
13. 招魂用(水母)~ 番來囉番來囉,借把傘住一住啦~
14. 跳舞(llaus)
15. 擋馬路D唧水 (亞太)
16. 收理D私己、唔俾老婆搵到 (在家用) (PETER)
17. 走鋼線 (leuk9884)
18. 勾番跌落樓下d衫 (king8)
19. 載水 (PETER)
20. 收埋D後備錢 (出街用) (PETER)
21.
22. 山頭野嶺開路(oneonewe)
23. 天旱地方收集露水(亞太)
24. 勾住前面個人條頸 (寶瓶)
25. 當天線用(亞太)
26. 遮大肚婆生仔 (黃蓉都係咁生郭襄)(寶瓶)
27. 揼骨(瑪姬)
28. 舖頭拉閘用 (斑比)
29. 篤背脊 (斑比同事)
30. "R"背脊 (斑比同事)
31. 擔挑 (瑪姬)
32. 特技表演、傘上轉球 (PETER)
33. 買嚟收藏(貓後)
34. 連埋兩把縮骨遮當雙節棍子用 (瑪姬)
35. 擋風 (llaus)
36. 囉遮嚟同人比嘢鬥多(貓后)
37.降落傘 (瑪姬) (寶瓶)
38.
39. 囉遮同貓玩(貓后)
40. 用嚟襯衫 (PETER)
41. 裝飾鋪頭用 (llaus)
42. 播種 (llaus)  (請說明一下)
43. 做輓輪盆 (llaus) (不明甚麼是輓輪盆, 也請說明一下)
44. d狗仔隊用來收藏針孔V-cam(Don)
45. 用嚟揶揄亞姐 (斑比) (唔明, 可能我中文差)
46.擋雪(貓后)
47.影相(芳芳)
48. 擋剎 (Don)
49. 玩Bob 傻瓜用 (Don)
50.避雷針 (llaus)
回復

llaus 發表於 2008-9-30 14:27:52 |顯示全部樓層
50.避雷針 (llaus) 應是 Don提議呀
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-30 14:28:24 |顯示全部樓層
3.  當武器 (黃飛鴻成日都用) (PETER)(oneonewe)
4. 擋太陽 (斑比)
5. 遮新娘 (斑比)
10. 搭巴士唔夠高渣打橫條扶手, 用傘勾住 (PETER)
11. "姐"醜 (在山頭小便、怕被人看到) (PETER)
16. 收理D私己、唔俾老婆搵到 (在家用) (PETER)
21. 勾 "堂" 梯落黎 (有冇睇 Pretty Woman, Richard Gere 都係咁樣爬上去搵大口妹) (寶瓶)
27. 揼骨(瑪姬)
31. 擔挑 (瑪姬)
38.
43. 做輓輪盆 (llaus) (不明甚麼是輓輪盆, 也請說明一下)
46.擋雪(貓后)
47.影相(芳芳)
回復

llaus 發表於 2008-9-30 14:31:20 |顯示全部樓層
做輓輪盆 (llaus) (不明甚麼是輓輪盆、也請說明一下)
應是轉輪盆
打錯字
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-30 14:32:02 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 14:17 發表

通常稱呼d女性嘅上司,會叫乜姐默姐嘅,咁d人又唔敢直接'得'/話d女上司,咁咪攞把遮嚟講囉
回復

Sylvia 發表於 2008-9-30 14:34:26 |顯示全部樓層
4. 擋太陽 (斑比)
5. 遮新娘 (斑比)
21. 勾 "堂" 梯落黎 (有冇睇 Pretty Woman, Richard Gere 都係咁樣爬上去搵大口妹) (寶瓶)
27. 揼骨(瑪姬)
31. 擔挑 (瑪姬)
38. 用嚟試摭桶 (亞太)
46.擋雪(貓后)
47.影相(芳芳)
回復

llaus 發表於 2008-9-30 14:35:41 |顯示全部樓層
播種 (llaus)  (請說明一下)
因有D種籽太細粒
用把傘來轉下轉下
利用離心力
可分散D種籽
唔會走做一齊嘛
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 14:37:40 |顯示全部樓層
大家對以上各位提出的50項偉大貢獻, 有没有意見?
有没有認為不對的, 不明的, 可以合拼的?

請提出
回復

Don 發表於 2008-9-30 14:39:19 |顯示全部樓層
原來Peter您鍾意將錢收入把傘內, 唔.....
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 14:45:48 |顯示全部樓層
原帖由 Don 於 2008-9-30 14:39 發表
原來Peter您鍾意將錢收入把傘內, 唔.....

係呀, 我細果時也鐘意胡思亂想, 記得有次漏咗把遮嚮同學屋企, 佢屋企人玩我話把遮咁爛掉咗喇, 嚇到我死

收埋私己錢是老作的, 我從來没有私己錢這習慣
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-30 15:01:50 |顯示全部樓層
一個朝早就七頁, peter 你呢個題令到大家都有創意左喎~ 你都得架喇!
俾個叻你!

回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 15:03:30 |顯示全部樓層
其實是每個post都好長, 同埋今早好得閒,所以嚮度玩嘢

回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 15:04:47 |顯示全部樓層
多謝水母呀  開心到喊
回復

maggielawkm 發表於 2008-9-30 15:05:14 |顯示全部樓層
勁呀~~~ 
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 15:12:42 |顯示全部樓層

向水母求分

我想另開個post將呢50個用途拿來選最佳雨傘用途

你可否送出光榮的一分給選出的一位 ?
回復

比得大帝 發表於 2008-9-30 15:16:29 |顯示全部樓層
原來投票最多只可以30項, 點算?

回復

oneonewe 發表於 2008-9-30 15:29:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-30 14:45 發表

係呀, 我細果時也鐘意胡思亂想, 記得有次漏咗把遮嚮同學屋企, 佢屋企人玩我話把遮咁爛掉咗喇, 嚇到我死

收埋私己錢是老作的, 我從來没有私己錢這習慣 ...

中央(老婆)管理??
Peter真係一個好老公
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-30 15:29:49 |顯示全部樓層
要找minmin問下喎~ 我唔熟電腦野呀~
回復