畫花難?養花更難?

作者: 小雷子 發表于 2017-8-23 14:55:47
52524 1095
hkclive 發表於 2019-9-23 08:55:01 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 00:07
起初想試下養啲粗生粗養,唔洗要氣泵嘅魚!後來店主介紹我養斗魚,可以用個小杯養………………
跟住…… ...

氣泵唔夠用架,正常係用瀘筒/掛瀘,因為要過瀘啲(垃圾同剩底魚糧)+生物環~養菌
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 09:49:30 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 07:45
你呢隻都好可愛!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
我想睇下你缸魚,得唔得呀?<span class="emoji emoji1f60f"></span> ...

我講嘅係以前,一早無養,依家養
回復

JM2018 發表於 2019-9-23 10:06:02 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 09:49
我講嘅係以前,一早無養,依家養<span class="emoji emoji1f340"></span><span class="emoji emoji1f3f5"></span>

才子之前好似講過仲有養魚喎
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 10:42:09 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 10:06
才子之前好似講過仲有養魚喎<span class="emoji emoji1f914"></span><span class="emoji emoji1f914"></span>

有呀,不過係其他中型魚,我指無養水母
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 10:44:16 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 10:06
才子之前好似講過仲有養魚喎<span class="emoji emoji1f914"></span><span class="emoji emoji1f914"></span>

我都記得,所以先問!
大頭仔好清醒!
回復

hkclive 發表於 2019-9-23 12:21:39 來自手機 |顯示全部樓層
我阿媽屋企種好似有 細魚缸用瀘筒多左唔用,妳有興趣可以比妳
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 12:46:18 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-23 12:21
我阿媽屋企種好似有 細魚缸用瀘筒多左唔用,妳有興趣可以比妳

我已買左迷你外掛濾水及9吋迷你魚缸!我諗緊點切魚缸裏面嘅嘢!
回復

JM2018 發表於 2019-9-23 13:37:56 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 10:44
我都記得,所以先問!<span class="emoji emoji1f60f"></span>
大頭仔好清醒!<span class="emoji emoji1f618"></span>

我記得,我問才子屋企點解咁多插蘇頭,佢話仲有養魚,魚缸設備多喎,還有五層種花架,不過無相睇!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 13:58:32 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 13:37
我記得,我問才子屋企點解咁多插蘇頭,佢話仲有養魚,魚缸設備多喎,還有五層種花架,不過無相睇![emoji ...

你搞錯花架數,當時係5個4層花架,依家改成2個5層中花架,一個3層小花架,一個4層中大花架,一片窗台
回復

JM2018 發表於 2019-9-23 14:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 13:58
你搞錯花架數,當時係5個4層花架,依家改成2個5層中花架,一個3層小花架,一個4層中大花架,一片窗台[emo ...

唔信你,影黎睇吓!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 14:50:02 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 14:38
唔信你,影黎睇吓!<span class="emoji emoji1f60c"></span><span class="emoji emoji1f60c"></span>

Hehe, 你好想睇咩?
今天休息冇野搞,搞執窗台,就俾窗台你睇啦
回復

JM2018 發表於 2019-9-23 14:55:17 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 14:50
Hehe, 你好想睇咩?<span class="emoji emoji1f60f"></span>
今天休息冇野搞,搞執窗台,就俾窗台你睇啦<span class="emoji emoji1f61c[/emoji ...

嘩!好壯觀呀!大開眼界啦!不過無層架嘅?
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 14:59:29 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 14:55
嘩!好壯觀呀!大開眼界啦!不過無層架嘅?<span class="emoji emoji1f914"></span><span class="emoji emoji1f914"></span> ...

上次已經俾一層你睇過,做人唔好咁貪心
回復

JM2018 發表於 2019-9-23 15:01:28 來自手機 |顯示全部樓層
才子今天放假休息,得閒喎 ,大家想睇甚麼,快啲問啦!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 15:06:16 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 15:01
才子今天放假休息,得閒喎 ,大家想睇甚麼,快啲問啦!

作死得你,話明今日休息,咁問法我仲駛休息嘅
回復

hkclive 發表於 2019-9-23 15:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 12:46
我已買左迷你外掛濾水及9吋迷你魚缸!我諗緊點切魚缸裏面嘅嘢!<span class="emoji emoji1f914"></span> ...

多數 沉木 青龍石 莫絲 之類
回復

JM2018 發表於 2019-9-23 15:30:16 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 15:06
作死得你<span class="emoji emoji1f620"></span>,話明今日休息,咁問法我仲駛休息嘅

雷大大話想睇魚缸,有無得睇呢?
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 15:44:06 來自手機 |顯示全部樓層
JM2018 發表於 2019-9-23 15:30
雷大大話想睇魚缸,有無得睇呢?<span class="emoji emoji1f60f"></span><span class="emoji emoji1f60f"></span>

我魚缸無咩佈置,對雷大無參考價值
回復

小雷子 發表於 2019-9-23 16:44:04 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-23 15:44
我魚缸無咩佈置,對雷大無參考價值

你一定養左啲富貴魚,比嚟見識下啦!
我覺得自己做左水魚!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-23 16:50:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-23 16:44
你一定養左啲富貴魚,比嚟見識下啦!<span class="emoji emoji1f601"></span>
我覺得自己做左水魚!<span class="emoji emoji1f605"></span> ...

古怪魚,唔靚你地無興趣㗎
回復