怕醜草

作者: 小雷子 發表于 2017-8-2 14:49:19
7207 120
powergun 發表於 2017-8-5 18:52:37 |顯示全部樓層
睇你點種的, 花墟有呢類植物買的, 我種咁多植物, 有一兩種有毒都唔奇的, 但小心d, 搞完植物就洗乾淨對手,唔好食落肚就應無事的
回復

ykwcherry 發表於 2017-8-5 20:24:22 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-8-5 18:52
睇你點種的, 花墟有呢類植物買的, 我種咁多植物, 有一兩種有毒都唔奇的, 但小心d, 搞完植物就洗乾淨對手,唔 ...

滴水观音都有人买返屋企啦,唔知就唔计姐,但系听到人地咁讲,无通要搵命博咩
回復

powergun 發表於 2017-8-5 21:25:54 |顯示全部樓層
ykwcherry 發表於 2017-8-5 20:24
滴水观音都有人买返屋企啦,唔知就唔计姐,但系听到人地咁讲,无通要搵命博咩  ...

街市或超市買餸都話有毒, 唔驚得咁多架啦
回復

ykwcherry 發表於 2017-8-5 22:00:18 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-8-5 21:25
街市或超市買餸都話有毒, 唔驚得咁多架啦

咁又系架,河豚有毒都大把人争住食
回復

雙魚座 發表於 2017-8-5 22:03:18 來自手機 |顯示全部樓層
各位好。其實大部分植物或多或少都有毒。看你點種法。石蒜/多肉的汁液有啲都好容易皮膚敏感,自己小心啲。弄花草時帶手套
回復

ykwcherry 發表於 2017-8-5 22:25:13 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-5 22:03
各位好。其實大部分植物或多或少都有毒。看你點種法。石蒜/多肉的汁液有啲都好容易皮膚敏感,自己小心啲。 ...

收到了。谢谢提醒!
回復

powergun 發表於 2017-8-5 22:56:37 |顯示全部樓層
有d人食粒花生都可能無命, 生死有命, 只係唔好特登以身犯險就可以了, 平常注意一下衛生, 食野前要清潔雙手, 遇到真係有敏感的, 以後就唔好掂就得了
回復

小雷子 發表於 2017-8-5 23:21:00 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!大家好嚴緊!洗手,洗手,再洗手!

當然包密啲,有蚊咬又不知有什麼虫飛出,太陽又曬。  發表於 2017-8-5 23:35
應唔使著到懵太超人咁跨張的  發表於 2017-8-5 23:30
回復

小雷子 發表於 2017-8-5 23:43:24 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-8-5 22:03
各位好。其實大部分植物或多或少都有毒。看你點種法。石蒜/多肉的汁液有啲都好容易皮膚敏感,自己小心啲。 ...

其實最毒係園藝館!咩毒都有!只要入到嚟,一定沉淪毒海!
回復

ykwcherry 發表於 2017-8-6 08:18:38 |顯示全部樓層
哈哈,早晨啊!

今日系全港运动日,外边太阳正灿烂中,系时候出去同太阳玩游戏啦!
回復

月鏡十夜 發表於 2017-9-25 14:00:47 |顯示全部樓層
黃金葛的汁液也有毒的, 不過吃到只是腹瀉
大部份植物毒液處理過後洗乾淨雙手就無問題, 單純只是個人衛生習慣而已

回主題
我的含羞草長出了分枝再長下一節葉串了, 然後我就將原來的主幹修剪掉, 希望這樣能矮一點
回復

小雷子 發表於 2017-9-28 14:43:24 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-9-25 14:00
黃金葛的汁液也有毒的, 不過吃到只是腹瀉
大部份植物毒液處理過後洗乾淨雙手就無問題, 單純只是個人衛生習 ...

我家的怕醜草巳變成頂天立地了!耍怎樣修剪呢?有相片可作參考嗎? 20170925_084413.jpg
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-28 15:19:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-28 14:43
我家的怕醜草巳變成頂天立地了!耍怎樣修剪呢?有相片可作參考嗎? ...

天氣太熱,在家發怕羞草種子都不成功!
回復

小雷子 發表於 2017-9-28 17:04:53 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2017-9-28 15:19
天氣太熱,在家發怕羞草種子都不成功!

哈哈!要請教根爺!佢最有經驗!
回復

tarepanda817 發表於 2017-9-28 18:25:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-28 17:04
哈哈!要請教根爺!佢最有經驗!<span class="emoji emoji1f60a"></span>

第一次發,出芽但熱C左
第二次發,直頭連芽都唔出
真係冇佢符

有沒有先去外殼? 順便説直接去路邊連泥挖1株苗回去種比較快  發表於 2017-9-28 19:07
回復

月鏡十夜 發表於 2017-9-28 19:05:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-9-28 14:43
我家的怕醜草巳變成頂天立地了!耍怎樣修剪呢?有相片可作參考嗎? ...

這.... 妳好似是站著抬頭照, 未免長得太高了吧!?
我只是貼著節位避開其他保留的部份剪下去而已, 修剪後不仔細看就好似長到該節的葉串
修剪後第2天, 又長了另1新分技
剩下想要確認修剪後該節點會否重生
回復

月鏡十夜 發表於 2017-10-1 16:37:28 |顯示全部樓層
確認到修剪節位以另生分枝出來繼續生長
今日再觀察下, 發現又有新分枝長出來, 這就能確定, 稍微修剪過高的枝節就能夠促進這草向橫發展
未修剪前風大一點就倒下來, 修剪後分枝多了, 整株安定得多, 就算風大一點也不會倒, 而且主幹基部稍微粗壯了一點點
回復

小雷子 發表於 2017-10-1 22:24:26 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-10-1 16:37
確認到修剪節位以另生分枝出來繼續生長
今日再觀察下, 發現又有新分枝長出來, 這就能確定, 稍微修剪過高的 ...

咦!真係嘅話,我可以放胆剪剩3-4吋(泥面計)!因為太高,已經企唔穩!你有冇換泥?
回復

月鏡十夜 發表於 2017-10-2 20:16:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-1 22:24
咦!真係嘅話,我可以放胆剪剩3-4吋(泥面計)!因為太高,已經企唔穩!你有冇換泥? ...

沒換過
水苔底(少許擋孔), 薄層碎石(壓著水苔與防止土壤流失), 塘泥(吸水保水用, 約10mm厚), 骨粉(雞骨蛋殼貝殼打成粉, 隨意), 腐植土(一般園藝土), 1薄層碎石(裝飾泥面), 苔蘚(裝飾泥面, 貌似枯萎了)
大概一段時間不用補肥
現在分支已經很長了, 看上去有種盆太小的感覺, 不過還是不換盆, 以免她長得太大株

哈哈, 活得下來後就已經很能長, 大膽剪下去吧!
我之前小苗換泥時直接泡進水中輕輕將舊泥揚走, 這招完全不傷根, 能有效避免折斷根鬚 (P.S. 這草斷根後斷根無法再生, 大家都是這樣説的)
回復

小雷子 發表於 2017-10-4 11:39:17 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2017-10-2 20:16
沒換過
水苔底(少許擋孔), 薄層碎石(壓著水苔與防止土壤流失), 塘泥(吸水保水用, 約10mm厚), 骨粉(雞骨蛋 ...

瞇埋眼睛, 狠狠地剪落去! 20171004_113538.jpg
回復