香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 其他園藝查問 喜蔭
作者: SUM 發表于 2008-9-28 01:51:09
3410 15

呢個夏天,種紫羅蘭,種到個人好down,偶然到繽繽買了兩盆喜

蔭,發覺超容易種,但冬天快到,我又驚花兒過不了冬天,想問有否高人指點,喜蔭有冇鱗莖,以及有那些品種?
四少 發表於 2008-9-28 02:34:10 |顯示全部樓層
冇鱗莖
驚花兒過不了冬天 - 放入溫室
回復

SUM 發表於 2008-9-28 10:23:58 |顯示全部樓層
多謝四少回去復,其實喜蔭有些什麼特晶,分多少品種,在那處可買到?
回復

fnv234 發表於 2008-9-28 11:22:29 |顯示全部樓層
原帖由 SUM 於 2008-9-28 10:23 發表
多謝四少回去復,其實喜蔭有些什麼特晶,分多少品種,在那處可買到?

繽繽有好多品種,花墟都有一間有$25/一大盆嘅喜蔭(唔知仲有冇)
我見過嘅:
Episcia. 'Chocolate Cream'
Episcia. 'Country Cowboy'
Episcia. 'Fanny Haague'
Episcia. 'Lemon Tree'
Episcia. 'Pink Panther'
Episcia. 'Silver Sheen'
Episcia. 'Silver Skies'
呢個網有好多喜蔭嘅品種
http://www.dollyyeh.idv.tw/picture_other.htm#Episcia
回復

Tony 發表於 2008-9-28 11:32:54 |顯示全部樓層
花墟都有一間有$25/一大盆嘅喜蔭(唔知仲有冇)-----琴日見仲有一盆

Episcia. 'Suomi'都有見過
回復

fnv234 發表於 2008-9-28 11:34:37 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-9-28 11:32 發表
花墟都有一間有$25/一大盆嘅喜蔭(唔知仲有冇)-----琴日見仲有一盆

Suomi同Lemon tree分唔到喎
回復

Tony 發表於 2008-9-28 11:36:23 |顯示全部樓層
唔知呀,不過佢張相寫就咁寫囉~~
回復

SUM 發表於 2008-9-28 12:58:11 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-9-28 11:34 發表

Suomi同Lemon tree分唔到喎

係啦,我係繽繽買了一盆 lemon tree 但睇圖 又似係 suomi
回復

SUM 發表於 2008-9-28 13:06:45 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-9-28 11:32 發表

Tony你好,$25一大盆我都買過, 執下盆花都幾靚,但個樣唔似係Suomi喎!
回復

Tony 發表於 2008-9-28 13:11:00 |顯示全部樓層
25蚊嗰D真係好抵
Suomi係喺bunbun見架
回復

SUM 發表於 2008-9-29 01:55:30 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-9-28 13:11 發表
25蚊嗰D真係好抵
Suomi係喺bunbun見架

咁!$25一大盆係乜野品種呢?唔該!
回復

athernas 發表於 2008-12-14 22:05:05 |顯示全部樓層
個POST都幫到我啊.
我見好多綱友POST咗D好靚嘅BLUE HEAVEN出來,都想試下種.去花虛揾唔到,原來現在不是季節 .好啦等天氣熱D先再去揾了.
回復

Tony 發表於 2008-12-14 22:14:58 |顯示全部樓層
就算啱時候,花墟都應該搵唔倒E.Blue Hevan架喎,不過蘭姐''可能''有ge
回復

athernas 發表於 2008-12-15 09:36:11 |顯示全部樓層
吓,點解嘅?咁可以係邊買啊.
多謝你的回覆
回復

fnv234 發表於 2008-12-15 10:36:07 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-12-15 09:36 發表
吓,點解嘅?咁可以係邊買啊.
多謝你的回覆

呢種係花墟好似冇得賣,蘭姐果D通常都係Silver Skies/Silver Sheen/Pink Panther,有時有D花友會交換/分享
回復

athernas 發表於 2008-12-15 10:58:12 |顯示全部樓層
係呀,咁我唯有等綱友的分享啦.因為我未種過這類花,冇其他品種可以交換.我會行多d花墟,增長見識架喇.唔該晒大家.
回復