蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
40551 1770
waiting 發表於 2020-5-21 23:10:32 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-21 23:03
所以我見國內花友,只要是換盆,球球必定修根,而且是狠狠的修,可能就是怕枯根引起赤腐,呢點可以參考。 ...

嚟緊嘅松針牡丹要認真修根先至得…
我之前d仙人球都係修得馬馬虎虎…
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-21 23:36:11 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-21 20:04
松針牡到手後,後期養植期,不妨不時用手摸吓,通常腐爛都是由底部開始,感覺搖擺就小心,及早發覺砍頭或有 ...

多謝師兄嘅提醒, 植物的根部一有問題, 就會容易有菌生病,適量嘅修根確實係有需要,不過講真, 我買返來嘅仙人掌可能真係粗生,  修根都唔太認真, 只有生石花狠心咁修咋, 我修根嘅經驗算好少呢, 今次真係考起蘑菇了
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-21 23:38:57 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-21 23:10
我之前d仙人球都係修得馬馬虎虎… ...

可能我比你馬虎 依家要臨急抱佛腳
回復

BenLau 發表於 2020-5-22 02:33:58 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-21 23:03
所以我見國內花友,只要是換盆,球球必定修根,而且是狠狠的修,可能就是怕枯根引起赤腐,呢點可以參考。 ...

應該還有促進生長的目的
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 07:12:15 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-21 23:36
多謝師兄嘅提醒, 植物的根部一有問題, 就會容易有菌生病,適量嘅修根確實係有需要,不過講真, 我買返 ...

再看看參考,重新發根,我收到手後,也應該好好考慮如何修根,應該照做問題唔大。
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 07:14:54 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-21 23:10
我之前d仙人球都係修得馬馬虎虎… ...

請看1265樓,修根如此,都要好大勇氣,但仙人球子株側芽發根也是無根,應該可以。
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 07:27:00 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-5-22 02:33
應該還有促進生長的目的

修根防腐根感染,還可刺激發根機制發根,我的松針牡丹收到手後,也要徹底修根。謝謝版大
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-22 09:20:40 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-22 07:27
修根防腐根感染,還可刺激發根機制發根,我的松針牡丹收到手後,也要徹底修根。謝謝版大 ...

到手的松針牡丹唔知店主有無修根先比我哋呢? 如果無的話,試下用一粒狠狠地修根(如果 d 根唔靚仔而枯萎的話)
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 09:41:05 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-22 09:20
到手的松針牡丹唔知店主有無修根先比我哋呢? 如果無的話,試下用一粒狠狠地修根(如果 d 根唔靚仔而枯萎 ...

正常店主只脫盆棵根發貨,請問師姐,修根後晾根多少日上盆較穩妥?謝謝!
估計下午到,敬請留意PM。
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-22 11:43:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-22 09:41
正常店主只脫盆棵根發貨,請問師姐,修根後晾根多少日上盆較穩妥?謝謝!
估計下午到,敬請留意PM。 ...

我自己會睇天氣, 依家成日落兩, 晾長 d 都應該無乜問題, 我打算晾大約一星期咁上下, 揾日唔落雨, 心情都靚 d, 先上盆。

希望今日下午到, 咁可以順便取貨, 今次麻煩師兄了
回復

BenLau 發表於 2020-5-22 11:46:26 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-22 11:43
我自己會睇天氣, 依家成日落兩, 晾長 d 都應該無乜問題, 我打算晾大約一星期咁上下, 揾日唔落雨, 心 ...

期待,在线等
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 12:00:45 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-22 11:43
我自己會睇天氣, 依家成日落兩, 晾長 d 都應該無乜問題, 我打算晾大約一星期咁上下, 揾日唔落雨, 心 ...

不過咁細粒,有排種,希望順順利利成長。
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 12:01:32 |顯示全部樓層

已收到通知,但要一點才可提取。謝謝!
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-22 12:04:17 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-22 12:00
不過咁細粒,有排種,希望順順利利成長。

種仙人掌類都係有排揍, 呢個都係我中意佢其中之一, 大得慢, 唔使成日揾地方
回復

waiting 發表於 2020-5-22 12:10:18 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-21 23:38
可能我比你馬虎  依家要臨急抱佛腳

我只剪走d枯根﹑糾纏不清的﹑太長的…
除咗嗰幾盆十二卷屬, 仙人球從來冇試過修到咁清…
回復

jun9999 發表於 2020-5-22 12:13:27 |顯示全部樓層
仙人球, 我通常見佢唔正常或種得太耐, 就拎出黎修根重新發根.
回復

waiting 發表於 2020-5-22 12:22:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-22 07:12
再看看參考,重新發根,我收到手後,也應該好好考慮如何修根,應該照做問題唔大。
...

呢舊根仲大過個球…
真係要學吓修到光秃秃…
回復

taxitang 發表於 2020-5-22 12:28:27 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-22 12:22
呢舊根仲大過個球…
真係要學吓修到光秃秃…

如版大說,可以刺激自我機制發根,但新入的松針牡丹應該就試唔到,因為太細粒,還有半小時取貨。哈!又有得玩。

期待中  發表於 2020-5-22 12:36
回復

superbeginner 發表於 2020-5-22 12:29:13 來自手機 |顯示全部樓層
霸定個靚位學嘢
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-22 12:36:00 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-22 12:10
我只剪走d枯根﹑糾纏不清的﹑太長的…
除咗嗰幾盆十二卷屬, 仙人球從來冇試過修到咁清… ...

其實我都係, 只有生石花認真修根。 今次嘅肉肉咁細, 唔知點修好呢
回復