蘑菇的仙人掌

作者: 小蘑菇 發表于 2017-5-27 14:47:10
40552 1770
taxitang 發表於 2020-5-18 07:12:11 |顯示全部樓層
小冬甩 發表於 2020-5-18 02:04
有隻品種叫帝王丸又係隱果,老闆話要採收完放一年後再播發芽率先會高 呢個人地叫後熟期{:emoji ...

前輩就是前輩,有難度都可以有70%發芽率,真不簡單。
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-18 07:15:13 |顯示全部樓層
小冬甩 發表於 2020-5-18 02:04
有隻品種叫帝王丸又係隱果,老闆話要採收完放一年後再播發芽率先會高 呢個人地叫後熟期{:emoji ...

嘩~ 大大唔講, 真係唔知喎, 下次買種子, 真係要問清楚或上網查清楚了
回復

MasterTT 發表於 2020-5-18 08:48:09 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-18 00:11
孖T 大, 幫我問下你朋友點樣可以一次過爆咁多花嫁, 我每次都係一朵朵咁開咋, 真係好想一次過開好幾朵 ...

佢部分仙人掌都養在天台,可能要 暴曬 先得!
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-18 09:33:28 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-18 08:48
佢部分仙人掌都養在天台,可能要 暴曬 先得!

肋骨牡丹玉係咪晒得多,都唔會紅嫁? 我棵牡丹玉只要連續晒, 就會變深紅, 所以我唔敢晒太多
回復

MasterTT 發表於 2020-5-18 09:41:21 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-5-18 09:33
肋骨牡丹玉係咪晒得多,都唔會紅嫁? 我棵牡丹玉只要連續晒, 就會變深紅, 所以我唔敢晒太多 ...

唔情楚,唔好意思。
前排好好天,我棵牡丹玉都曬紅咗,但肋骨就無曬紅到,可能個別品種才能曬紅。
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-18 09:43:27 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-18 09:41
唔情楚,唔好意思。
前排好好天,我棵牡丹玉都曬紅咗,但肋骨就無曬紅到,可能個別品種才能曬紅。 ...

謝謝, 咁我都試下將肋骨晒多 d 先
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-18 09:55:30 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-18 07:04
確是,還是自己喜歡的是首要,種植真的是精神上的好寄托,想當日入花場,時常不經不覺、開開心心的就是四 ...

係架!好唔捨得架!走果時會同d肉肉講byebye,
因為唔個下一個星期再入去佢會唔會化左水!
回復

taxitang 發表於 2020-5-18 10:50:01 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 09:55
係架!好唔捨得架!走果時會同d肉肉講byebye,
因為唔個下一個星期再入去佢會唔會化左水!  ...

大大功夫了得,冇乜難倒你,其實知植物習性,不易有問題,尤其是現今,可以預先上網查資料,有什麼問題也較易查原因,現在養植物幸福得多了。
回復

waiting 發表於 2020-5-18 11:08:10 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-18 07:10
師姐好嘢,咁都搜到資料,呢個資料對我有用,不能讓她授粉。

我搜尋過國內論壇, 但由於唔係會員, 乜都睇唔到. 外國網站都有一d, 但有d係外語, 完全唔識睇. 不過見到結籽呢個好奇怪, 所以揾咗幾次就揾到英文, 就擺出嚟分享吓.
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-18 11:09:28 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-18 10:50
大大功夫了得,冇乜難倒你,其實知植物習性,不易有問題,尤其是現今,可以預先上網查資料,有什麼問題也 ...

三腳貓功夫炸!
不過咁又係!而家買仙人掌之前都會撳一撳個電話,
睇下易唔易種先!咁就將死傷減輕一大半啦!
回復

taxitang 發表於 2020-5-18 11:38:41 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-18 11:08
我搜尋過國內論壇, 但由於唔係會員, 乜都睇唔到. 外國網站都有一d, 但有d係外語, 完全唔識睇. 不過見到結 ...

外國資料應該較詳盡,但奈何外語水平太低,除了圖片,有關文字不大興趣,就算有翻譯,亦感一舊雲,提不起興趣。
回復

taxitang 發表於 2020-5-18 11:42:02 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 11:09
三腳貓功夫炸!
不過咁又係!而家買仙人掌之前都會撳一撳個電話,
睇下易唔易種先!咁就將死傷減輕一大半 ...

係呀!網上搜查真的不可缺少,買水族魚查吓打唔打交,水晶蝦要水溫不高於幾多度,什麼仙人球無刺,花色如何,日間或是晚上開,要合乎自己要求才考慮買不買!
回復

小蘑菇 發表於 2020-5-18 11:42:27 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-18 11:08
我搜尋過國內論壇, 但由於唔係會員, 乜都睇唔到. 外國網站都有一d, 但有d係外語, 完全唔識睇. 不過見到結 ...

我睇中文, 睇完有時都唔明 , 有時就睇完唔記得
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-18 11:44:30 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-18 11:42
係呀!網上搜查真的不可缺少,買水族魚查吓打唔打交,水晶蝦要水溫不高於幾多度,什麼仙人球無刺,花色如 ...

果然係精明消費者呀下!
回復

waiting 發表於 2020-5-18 11:51:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-18 11:38
外國資料應該較詳盡,但奈何外語水平太低,除了圖片,有關文字不大興趣,就算有翻譯,亦感一舊雲,提不起 ...

我都係有限公司嚟㗎咋, 但好彩多數園藝嗰d都唔太深嘅字…
回復

taxitang 發表於 2020-5-21 20:04:09 |顯示全部樓層
松針牡到手後,後期養植期,不妨不時用手摸吓,通常腐爛都是由底部開始,感覺搖擺就小心,及早發覺砍頭或有一線生機。
回復

waiting 發表於 2020-5-21 21:05:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-21 20:04
松針牡到手後,後期養植期,不妨不時用手摸吓,通常腐爛都是由底部開始,感覺搖擺就小心,及早發覺砍頭或有 ...

撞鬼囉… 爛到成舊酸齋咁…
睇嚟用多d顆粒安全d…
回復

taxitang 發表於 2020-5-21 21:55:55 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-21 21:05
撞鬼囉… 爛到成舊酸齋咁…
睇嚟用多d顆粒安全d…

帖文話中了赤腐,所以紅當當。
如果是兜,要盡量修短主根,但球球不知能否同一方法。
回復

waiting 發表於 2020-5-21 22:08:48 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-5-21 21:55
帖文話中了赤腐,所以紅當當。
如果是兜,要盡量修短主根,但球球不知能否同一方法。 ...

我頭先都上網了解吓赤腐, 原來都有好多原因, 但都係先有枯根, 後來積水, 就開始腐爛…
回復

taxitang 發表於 2020-5-21 23:03:03 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-5-21 22:08
我頭先都上網了解吓赤腐, 原來都有好多原因, 但都係先有枯根, 後來積水, 就開始腐爛… ...

所以我見國內花友,只要是換盆,球球必定修根,而且是狠狠的修,可能就是怕枯根引起赤腐,呢點可以參考。
回復