2017年花貓

作者: Vinia 發表于 2017-5-24 11:08:06
1976 26
好多年前曾種過花貓都失敗居多,無心機再追種。事隔多年,上個月無端挑起條筋,去花墟逛,只見到有間店舖有2盆花貓。一盆有花苞,一盆巳開2朵花的my sunshine. 雖然都覺以$125的價錢買盆花色不太吸引的花貓不太值,但有時心癮起也不理那麼多。結果開始種植花貓之旅。
Vinia 發表於 2017-5-24 11:11:17 來自手機 |顯示全部樓層
種出花槽曾俾雀仔喙食,故現只開1朵花
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:12:14 來自手機 |顯示全部樓層
回復

花の守護 發表於 2017-5-24 11:14:40 |顯示全部樓層

好似真係買貴左
23蚊小苗區都有咖
花貓中意曬太陽
越光越朵花咖
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:17:27 來自手機 |顯示全部樓層

反而花友angela無私分享的不知名花貓花色更靚(所以當時收到這大棵的花貓都好驚喜,亦欽佩佢嘅慷慨贈送,自問自己未必咁大方和捨得就咁樣俾一個唔認識的花友)。昨晚剪枝重種。
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:22:33 來自手機 |顯示全部樓層
花の守護 發表於 2017-5-24 11:14
好似真係買貴左
23蚊小苗區都有咖
花貓中意曬太陽

因當日去繽紛和其他店舖唔見有,只在上生見到。之後隔星期再去,見到有都買咗3棵苗。但上生都多咗好多棵又大又靚的花貓,但不太捨得買。只買迷岩算數。
我有放出花槽,不過可能此品種係矮小種唔高。
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:30:25 來自手機 |顯示全部樓層

之後兩次在繽紛買的4棵小苗。有2棵不知名,1棵當時睇花牌好似叫 Brimstone(因無貼label ), 1棵K. Yume有貼label 但都唔平要$45
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:43:46 來自手機 |顯示全部樓層
和花友交換的花貓,以及花友分享的花貓蟲出芽
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:45:34 來自手機 |顯示全部樓層
和花友交換的花貓
回復

Vinia 發表於 2017-5-24 11:50:19 來自手機 |顯示全部樓層
花友分享,以及交換的花貓蟲
回復

tongtony 發表於 2017-5-25 20:33:23 |顯示全部樓層
125蚊咁貴 係邊間買
回復

Vinia 發表於 2017-5-25 22:59:38 來自手機 |顯示全部樓層
花墟上生。之前見過有些還貴要150元(但大棵些和花多些)。就算細細盆(比繽紛苗大小小)不過有開花和有花名的最平都要85元。
回復

dick 發表於 2017-6-1 08:45:14 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-25 22:59
花墟上生。之前見過有些還貴要150元(但大棵些和花多些)。就算細細盆(比繽紛苗大小小)不過有開花和有花 ...

不要買吧,你想要什麼?我分享比你呀,如果量多最好面交
山寨Venus, 巴西珠寶,k ruby, 莫內花園,queen Olympus , 無名小紅花貓
這堆家中好多
回復

dick 發表於 2017-6-1 09:05:02 來自手機 |顯示全部樓層
這個無名小花
回復

Vinia 發表於 2017-6-1 09:18:09 來自手機 |顯示全部樓層
dick 發表於 2017-6-1 08:45
不要買吧,你想要什麼?我分享比你呀,如果量多最好面交
山寨Venus, 巴西珠寶,k ruby, 莫內花園,queen  ...

多謝你咁大方分享!那我就不客氣。或者約一日面交,我都有些多出的紫羅蘭苗和一棵迷岩苗,一棵喜蔭,若你有興趣,到時交收時我帶給你。又或者小天鵝走莖,倒手香枝條若有興趣,我都可剪埋給你自行浸珠石定植生根。而家我出咗街,遲些影相給你。
回復

Vinia 發表於 2017-6-1 09:21:42 來自手機 |顯示全部樓層
不過Venus(之前花友巳分享貓蟲)和queen Olympus (之前你巳分享貓蟲),故這兩款可以不用給我。
回復

Vinia 發表於 2017-6-1 12:02:30 來自手機 |顯示全部樓層
若有興趣,我可以俾圖中這些你。
回復

Vinia 發表於 2017-6-1 12:04:28 來自手機 |顯示全部樓層

只有小天鵝走莖未有根,前日才定根。其他巳有根。另圖中有盆有2棵長筒苗,係和我之前分享給你的長筒鱗莖同一款。不過我見你那棵才出芽。反正我有多,可以分享一棵給你。
回復

Vinia 發表於 2017-6-1 12:06:11 來自手機 |顯示全部樓層
而臭草和倒手香若有興趣,都可剪枝條給你。
回復

Vinia 發表於 2017-6-1 12:16:00 來自手機 |顯示全部樓層
圖中不知名迷岩苗母株的開花照
回復

12下一頁