2019年紫羅蘭

作者: Vinia 發表于 2019-3-24 22:18:32
2120 8
今日雖然好攰,但久違的那份熱情又重現。對住喜歡的紫羅蘭身攰心不累,首先幫紫羅蘭淋浴,跟住搬出廳細心用風扇吹乾。 日後或者冇機會 有得再買來種, 所以今次更加要小心謹慎照顧些紫羅蘭, 只有一盆S843+有花, 其餘都係冇花成株, 希望可以種到開花。
今日總共買咗11盤資料如下:
1)S843+
2) 450
3) 313
4) 142
5) 380
6) 448
7) 448
8)) 964
9) 423
10) C17
11)185
當逐盆拎起作紀錄時, 才發現原來有兩盆係相同。 當時肯定昏了頭, 竟然揀嚟揀去有兩盆相同, 少咗一個種植其他品種的名額。幸好448係綠邊粉紅花都好靚。
Vinia 發表於 2019-3-24 22:19:34 來自手機 |顯示全部樓層
IMG_20190324_214329.jpg IMG_20190324_220858.jpg
回復

rwgplant 發表於 2019-3-24 22:44:07 來自手機 |顯示全部樓層
非洲紫羅蘭的確令人難捨難離,雖然我停咗3年,今年初和樓主一樣,重燃對紫羅蘭嘅熱情,買咗好多小苗重新開始,希望你嘅盆盆都健康,好快開花同大家分享,如果你覺得多盆448,可以讓俾我或者互相交換
回復

Vinia 發表於 2019-3-29 09:32:25 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-3-24 22:44
非洲紫羅蘭的確令人難捨難離,雖然我停咗3年,今年初和樓主一樣,重燃對紫羅蘭嘅熱情,買咗好多小苗重新開 ...

其中有棵448的莖有點啡,我砍頭重種都未知救唔救得返。若果救得返有機會同你交換呀。
回復

Vinia 發表於 2019-3-29 09:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
除咗2盆係新年在花墟買的,其餘都是今年在花展玩攤位遊戲免費送的市場菫。 雖然無名, 但有些開的重瓣都幾靚。
回復

Vinia 發表於 2019-3-29 09:43:39 來自手機 |顯示全部樓層
回復

Vinia 發表於 2019-5-15 09:35:05 來自手機 |顯示全部樓層
有時post都要睇心情。
今日現反正呆坐着等人,於是記錄下屋企現有的開花株,不過有些係上月中影的,現花巳凋謝;有些係近日影的,花仍然燦爛開緊。
IMG_20190513_125539.jpg IMG_20190514_202746.jpg IMG_20190510_150639.jpg
回復

Karly0706 發表於 2019-5-15 11:47:08 |顯示全部樓層
我都停左好多年,今年準備轉工,再重新開始種返AV同迷岩,一齊加油!

希望今次可以種好些,成功度夏。大家都加油!  發表於 2019-5-15 13:18
回復

小雷子 發表於 2019-5-15 12:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
Karly0706 發表於 2019-5-15 11:47
我都停左好多年,今年準備轉工,再重新開始種返AV同迷岩,一齊加油!

歡迎你再次歸隊!

多謝,真係好耐無見啦,花友們!  發表於 2019-5-16 10:48
回復