我家小主開花啦!

作者: 小雷子 發表于 2017-5-19 17:07:33
34995 805
小雷子 發表於 2021-2-8 09:43:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-2-8 02:49
兩盆各有各靚, 爆花真是很滿足的 ^_^

迷你種易爆花,適合新手種!
回復

小雷子 發表於 2021-2-8 09:45:28 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-8 06:23
我剩係聽過~鑽石恆久遠,一顆永留存炸!

係咩?冇聽過喎!哈哈!
回復

zoka 發表於 2021-2-8 13:10:41 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-7 17:08
呢個品種,種左好多次,未試過開花就C左!
今次仲攪你唔掂!哈!
  一花兩味,各有各美! ...

兩棵都好靚呀
回復

小雷子 發表於 2021-2-8 13:22:00 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-8 13:10
兩棵都好靚呀

謝謝!你有冇種Av呀?
回復

zoka 發表於 2021-2-8 14:40:29 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-8 13:22
謝謝!你有冇種Av呀?

有幾棵呀️不過無你地嗰啲咁靚
呢盆葉插tiyuan’s rin rin sport 雖然花唔多,花色又唔啱,但一年嚟無停過開花

雷大要唔要brazor belle,有小側芽可以分享
回復

小雷子 發表於 2021-2-8 16:39:07 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-8 14:40
有幾棵呀<span class="emoji emoji263a"></span>️不過無你地嗰啲咁靚<span class="emoji emoji1f602"></span>
呢盆葉插tiyuan’s rin rin spor ...

咁啱嘅!我棵都係走晒樣,我都認唔到佢呀!
你棵側芽係咩花樣架?
回復

zoka 發表於 2021-2-8 17:29:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-8 16:39
咁啱嘅!我棵都係走晒樣,我都認唔到佢呀!
你棵側芽係咩花樣架?

雷大,佢係迷你懸垂型開粉紅鈴噹花

tiyuans run run sport 本身就唔太穩定,我呢個仲要葉插,初花個十字都明顯,過完夏天花色完全唔同樣唯有當係驚喜
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-9 00:12:15 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-8 09:45
係咩?冇聽過喎!哈哈!

唔係呀嘛!
回復

小雷子 發表於 2021-2-9 01:36:18 來自手機 |顯示全部樓層
zoka 發表於 2021-2-8 17:29
雷大,佢係迷你懸垂型開粉紅鈴噹花<span class="emoji emoji263a"></span>️

你比心機種啦!我都有懸垂品種呀!

好(*^▽^*)  發表於 2021-2-9 09:40
回復

小雷子 發表於 2021-2-12 13:15:44 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子祝花友們新年快樂,身體健康,福杯滿溢! 20210207_171334.jpg
回復

Ison 發表於 2021-2-12 14:06:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-12 13:15
小雷子祝花友們新年快樂,身體健康,福杯滿溢!<span class="emoji emoji1f601"></span>

靚爆鏡,新年快樂雷大!
回復

小雷子 發表於 2021-2-12 20:45:01 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2021-2-12 14:06
靚爆鏡,新年快樂雷大!

Lson兄!新年快樂!祝你開花富貴,長開長有!
回復

小雷子 發表於 2021-2-22 15:51:35 來自手機 |顯示全部樓層

我本火星花花數薄無端端冇左,有啲花名牌化左,依加變左揾唔返個名牌!
先嚟記錄一下盛開的AV先!
<Boo Man>
紫色先係正常,白色的已變種! 20210222_153302.jpg
<438>
本應係黃色花,但比我種到粉紅色!
20210222_150828.jpg 20210207_171547.jpg 20210207_171529.jpg
<Persian  Lace>
非常鐘意花瓣邊的Lace圖案,好有懷舊嘅味道!
20210222_150434.jpg 20210205_102027.jpg
<J158>
紫色十字紋好靚,另一盆用側芽繁殖,竟然係白色帶少少粉紫色!
20210222_150057.jpg 20210222_150602.jpg
<Optimara seurat>
睇相片係紅色,點知種出嚟係紫紅色,馬生啲相片成日錯!

回復

小雷子 發表於 2021-2-24 10:58:43 來自手機 |顯示全部樓層
難得有花開,又來放下毒先!
<Wizard's Danaria >蜂花
<Amur Elite>噴點好密,暫時得一朵花!
<lrish Angel>
<J48>好鐘意呢隻花,又大又靚!
20210224_100718.jpg 20210224_100703.jpg
<B37+>雖然花花超大,直徑有6cm,但冇晒十字紋,真係差好遠!
20210224_100744.jpg 20210224_100804.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-24 11:05:32 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-24 10:58
難得有花開,又來放下毒先!

十字花好靚呀!
不過要插花芽先有十字好麻煩呢!
回復

小雷子 發表於 2021-2-24 11:27:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-24 11:05
十字花好靚呀!
不過要插花芽先有十字好麻煩呢!

十字花好難種,可能我環境唔適合,已經死左好多!有啲種種冇埋十字,所以唔會再入十字品種!
回復

小雷子 發表於 2021-2-24 11:39:03 來自手機 |顯示全部樓層
<Smarty  Pants>得幾點噴墨,唔夠凸出! 20210224_110617.jpg
<Curly Ocean>走晒樣,冇晒綠色lace邊,要睇返名牌先知係乜水!
<Funamblue >唔知有冇插錯名牌,個樣同張相真係唔同,馬生又欺騙我! 20210224_111048.jpg
<Noid>揾唔返個名牌,變左冇名氏!
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-24 12:00:52 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-24 11:27
十字花好難種,可能我環境唔適合,已經死左好多!有啲種種冇埋十字,所以唔會再入十字品種! ...

唔好放棄呀飽痺!
响邊度跌低再响果度跌低呀!
回復

小雷子 發表於 2021-2-24 12:17:36 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-2-24 12:00
唔好放棄呀飽痺!
响邊度跌低再响果度跌低呀!

新年期間,係街上遇到一件事,令我笑足成日!
有個男人係街上遇見一個朋友,離遠地同佢打招乎!
男人:咦! 乜你仲未死咩?
朋友:係呀!(好開心咁回答)
新年祝賀說話聽到悶,呢種問候又幾特別!
飽痺!你想唔想收到咁特別嘅關心呀?
回復

freddywongdy 發表於 2021-2-24 12:20:28 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-2-24 12:17
新年期間,係街上遇到一件事,令我笑足成日!
有個男人係街上遇見一個朋友,離遠地同佢打招乎!
男人:咦 ...

哈!我同我d口臭朋友都係咁互祝架!
回復