我家小主開花啦!

作者: 小雷子 發表于 2017-5-19 17:07:33
35013 805
小雷子 發表於 2020-3-5 20:19:01 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-3-5 17:08
白色花萬歲,恭喜哂雷大

又係你至愛顏色嘛!我明呀!
回復

小雷子 發表於 2020-3-5 20:41:15 來自手機 |顯示全部樓層

呢隻花係我剛學種AV時,發叔介紹我嘅品種,仲好記得當時發叔上緊货,我拎住啲花苗係度對圖片,跟住發叔拎左呢隻介紹比我,佢話呢隻好靚架!我好聽話咁帶左返去,原來種出嚟成朵玫瑰花咁,真係好鐘意!後來工作好忙,冇時間打理,全部死晒!
過左好耐,好耐之後,我又再種返AV!上年係賓賓買返呢隻,原本都好開心,但種種下發現,貨不對辦,超唔開心超失望!
好在有花友通知有货返,我即刻衝左出買,今次真係對版,勁開心!
比你睇下錯版果盆花開出係呢隻花!
Irish angel
20200305_144528.jpg 20200226_152642.jpg

回復

freddywongdy 發表於 2020-3-5 20:48:09 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-5 20:41
呢隻花係我剛學種AV時,發叔介紹我嘅品種,仲好記得當時發叔上緊货,我拎住啲花苗係度對圖片,跟住發叔拎左 ...

又係喎!兩樣野黎嫁喎!
不過各有美態啦!唔好冷落佢呀!
回復

小雷子 發表於 2020-3-5 20:51:43 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-5 20:48
又係喎!兩樣野黎嫁喎!
不過各有美態啦!唔好冷落佢呀!

Irish angel 我原本已經有,依加多一盆,咪繼續種囉!
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 15:59:03 來自手機 |顯示全部樓層
另一盆Irish  Angel都開花啦! 20200328_155508.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 16:07:22 來自手機 |顯示全部樓層

Rob's Vanilla Trail 係懸垂型品,如果種得好,掛起會好靚!
我呢棵剛開花時,個樣好醜怪,相都唔想影,依加再開過,見得人啦! 20200328_155600.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 16:18:41 來自手機 |顯示全部樓層
Tiyuan's Peafowl's Plumage開出朵朵不同的,相信唔可能再開返十字啦! 20200328_161520.jpg
回復

小雷子 發表於 2020-3-28 16:24:18 來自手機 |顯示全部樓層
好開心呀!日本妹今次開到十字啦! 20200328_161959.jpg
發叔!我冇放棄到,依加有回報啦!多謝你!
回復

rwgplant 發表於 2020-3-28 18:04:28 來自手機 |顯示全部樓層
雷大唔止得咁少,唔夠喉喎
回復

rwgplant 發表於 2020-4-5 14:31:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-3-28 16:24
好開心呀!日本妹今次開到十字啦!<span class="emoji emoji1f60d"></span>
發叔!我冇放棄到,依加有回報啦!多謝你! ...

好想問下雷大,E棵係唔係yukako? 係第一次開花嗎?
回復

小雷子 發表於 2020-4-5 15:05:28 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-5 14:31
好想問下雷大,E棵係唔係yukako? 係第一次開花嗎?

係呀!今年第二次開花,第一次無左十字紋!
回復

rwgplant 發表於 2020-4-5 15:10:23 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-5 15:05
係呀!今年第二次開花,第一次無左十字紋!

十字顔色好白,靚得嚟又另有一格,會唔會係sp.版?
回復

小雷子 發表於 2020-4-5 15:14:58 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-5 15:10
十字顔色好白,靚得嚟又另有一格,會唔會係sp.版?

我唔知!係發場揾到架,而2款車轆就開到走晒樣,而且花細到嚇親人!可能佢地又中左蟎!
回復

rwgplant 發表於 2020-4-5 15:23:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-4-5 15:14
我唔知!係發場揾到架,而2款車轆就開到走晒樣,而且花細到嚇親人!可能佢地又中左蟎!<span class="emoji emoji1f616[/emo ...

我之前yukako嘅十字有淡緑,但紫色無你咁深
車轆我未開過花
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 15:55:55 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-5 15:23
我之前yukako嘅十字有淡緑,但紫色無你咁深
車轆我未開過花 ...

請教各位師兄師姐,這種泥土適合種av嗎? 28175ED3-B31C-4961-9F10-8B1661CF5887.jpeg F11F24C8-E3E8-441A-955C-7A9F35A52131.jpeg
含有泥炭土,珍珠岩,輕石,少量沙土,少量椰槺。
回復

rwgplant 發表於 2020-4-5 16:12:24 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-5 15:55
請教各位師兄師姐,這種泥土適合種av嗎?
含有泥炭土,珍珠岩,輕石,少量沙土,少量椰槺。 ...

視乎係咩AV啦,如果好似雷大嘅日本妹個類AV,梗係用好啲專用嘢,花墟有買3合一。普通AV,就用普通通用嘢,唔好太肥就得
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 16:15:28 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-5 16:12
視乎係咩AV啦,如果好似雷大嘅日本妹個類AV,梗係用好啲專用嘢,花墟有買3合一。普通AV,就 ...

暫時去唔到花墟,買唔到專用泥,用自己溝嘅泥頂住先咋。
死啦,啱啱加咗幾粒魔肥,會唔會肥得制?
回復

rwgplant 發表於 2020-4-5 16:21:56 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-5 16:15
暫時去唔到花墟,買唔到專用泥,用自己溝嘅泥頂住先咋。
死啦,啱啱加咗幾粒魔肥,會唔會肥得制?{:emoji ...

如果幾粒魔肥應該無事,主耍唔好用開花泥,蔬果泥之類,太多化學嘢,會搞死啲根,最後建議你多加啲珠珍岩/輕石,有助疏水
回復

MasterTT 發表於 2020-4-5 16:26:41 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-5 16:21
如果幾粒魔肥應該無事,主耍唔好用開花泥,蔬果泥之類,太多化學嘢,會搞死啲根,最後建議你多加啲珠珍岩 ...

係呀,加咗好多珍珠岩/輕石!
謝謝plant大解答!
回復

小雷子 發表於 2020-4-5 16:35:24 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-4-5 16:21
如果幾粒魔肥應該無事,主耍唔好用開花泥,蔬果泥之類,太多化學嘢,會搞死啲根,最後建議你多加啲珠珍岩 ...

孖T靠你教啦!
回復