返回列表 發新帖

交換花貓、迷岩

作者: dick 發表于 2017-5-14 23:21:44
4519 46
angela819 發表於 2017-5-29 14:06:11 |顯示全部樓層
Vinia 發表於 2017-5-29 13:34
我覺得若想快點出芽長葉要直接埋在泥土會快好多,而且個芽都會粗壯些。 ...

因我買回來的花貓蟲蟲已經好耐, 放在泥面已兩個多月, 己爛了半條都不出芽.
所以想知道有無其他方法會快的發芽!
但B17的那些我就咁放在泥都出芽!除了那單獨的那條,到現還未出芽, 都唔知點解, 這條會特別一的!
回復

angela819 發表於 2017-5-29 14:07:31 |顯示全部樓層
dick 發表於 2017-5-29 12:39
要加1、2 滴水,間中要打開袋一陣,但我一個星期也沒有打開

明白, 唔該晒!
回復

Vinia 發表於 2017-5-29 14:34:41 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-5-29 14:06
因我買回來的花貓蟲蟲已經好耐, 放在泥面已兩個多月, 己爛了半條都不出芽.
所以想知道有無其他方法會快的 ...

我都唔清楚,因我都係新手無經驗。好多年前,我都試過向花友買花貓蟲,都係耐耐出唔到芽,後來爛掉。但今年花友分享的花貓蟲(包括你的)都好快出芽。不過我今年溝咗日本珠石和金泥。唔知有無關係呢?
另一發現貓蟲有爛,你要第一時間用消毒的刀切掉,待傷口風乾再放入泥里。而且我覺得貓蟲唔好就咁樣放在泥面,身和尾應薄薄鋪少少珠石泥會好些,露少少頭方便出芽。因我試過就咁樣平放和深埋幾天都唔出芽,但一改鋪少少泥巳好快見芽。

明白, 唔該晒.  發表於 2017-5-29 15:26
回復

sclee 發表於 2017-5-30 06:24:28 |顯示全部樓層

淘寶貨是嗎?朋友用植物燈照,快高長大。

是呀! 不過我無植物燈.  發表於 2017-5-31 09:26
回復

dick 發表於 2017-5-30 21:10:57 |顯示全部樓層

貓蟲放泥面,但泥不要太濕,加個透明蓋,焗住佢,高濕度的環境下覺得出根快D, 但不同品種都有快慢之別,或者用密實袋+ 1、2 滴水,焗住佢,佢會先發芽,芽長DD才入花盤,蟲放在泥面,蟲再蓋上薄泥,我會繼續蓋上透明蓋,隔1、2 天再打開看看,直到覺得苗生長進度ok, 才除去透明蓋正常種植
回復

angela819 發表於 2017-5-31 09:25:32 |顯示全部樓層
dick 發表於 2017-5-30 21:10
貓蟲放泥面,但泥不要太濕,加個透明蓋,焗住佢,高濕度的環境下覺得出根快D, 但不同品種都有快慢之別, ...

明白, 晤該晒. 咁我加個透明蓋在上面啦(因已在盆裡兩個多月, 怕取出會死)
回復

dick 發表於 2017-5-31 09:46:51 來自手機 |顯示全部樓層
angela819 發表於 2017-5-31 09:25
明白, 晤該晒. 咁我加個透明蓋在上面啦(因已在盆裡兩個多月, 怕取出會死)

我也問個同樣問題,那個花友試過在盤取出未發芽的貓蟲,改用zip bag 去發芽,比你參考下,但佢都試過zip bag 失敗的經驗,我估泥 or zip bag 各也50% 成功率吧
回復