很久沒有update了,upload一部份先~

作者: winnie02008 發表于 2008-9-26 09:56:48
15850 178
邦妮 發表於 2008-12-28 20:09:09 |顯示全部樓層
http://photos-a.ll.facebook.com/photos-ll-snc1/v1730/4/107/670887991/n670887991_1289824_8570.jpg
開花了,好靚呀^^
後面果d係粟米

http://photos-a.ll.facebook.com/ ... 4/107/670887991/n67 ...
winnie02008 發表於 2008-12-28 16:43

Winnie,
我係2號田呀,尋日我見到你por向日葵開得真係好鬼靚呀!
而番茄結左果後係要好耐先至熟架,我都有種番茄,而家都係青BB,
不過聽導師講,如果想番茄快D熟,可以經常用海帶水噴下佢,
因海帶水有催熟作用,尤其是「青田」1月25日就last day,時日無多la,
睇怕係時候要做D野,如果唔係就無熟番茄食架la,而生番茄係唔可以食架。
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-28 21:39:38 |顯示全部樓層
1月25號係last day?
係咪到左果日就要交還塊田呀?
咁真係好趕時間喎,
你地要快d手追肥喇,

另外想問下你地,
如果到左25號但又想續租,
係咪又要排過隊抽籤呀?
可唔可以直接續租用緊既田架?
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-28 21:42:00 |顯示全部樓層
Banbie
唉~~~~唔好提喇......
因為個盆唔夠深個個做左小豆丁,
無法啦一日都係自己唔好,

我而家買左個大小小既盆堆緊肥,
希望下次會種得正常d啦~~
sammyzoe 發表於 2008-12-28 17:21

咁小豆丁會唔會有粟米仔食架
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-28 21:56:33 |顯示全部樓層
有呀有呀,
係密密麻麻既,
不過有d都係無牙婆,
但唔理有牙定無牙,
我d小朋友連個芯都食埋,
下次等其他果d摘得時post比你睇下啦.
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-28 21:57:55 |顯示全部樓層
有呀有呀,
係密密麻麻既,
不過有d都係無牙婆,
但唔理有牙定無牙,
sammyzoe 發表於 2008-12-28 21:56

好呀
回復

winnie02008 發表於 2008-12-28 22:30:23 |顯示全部樓層
嘩花花好大棵呀~~
如果我棵有咁靚就好喇,
粟米雖然係自行授粉,
不過你用個掃掃下d公花,
再掃落d粟米鬀度幫下佢會好d架,
未完全授粉既粟米大個會變無牙婆架~~~ ...
sammyzoe 發表於 2008-12-28 16:51

真係好大棵,雖然種左3-4棵得番呢一棵可以長大成人,因為開始落種時,有d畀蟲食左同埋大雨沖走左,而家得佢一棵可以咁大,所以超開心呀,多謝你畀我d種子,我太喜歡向日葵了,等我生完先再租田黎過~hahahaha^^
原來上面果d係公花,等我下次去掃下先,我先仲有兩塊田都係有種,初時仲以為我會最慢無得食添,點知大得真係好快,跑嬴佢地呀^^
回復

winnie02008 發表於 2008-12-28 22:32:13 |顯示全部樓層
http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(42).gif種得好靚呀

sammyzoehttp://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(210).gif你D粟米咩情況呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/ ...
BanbieChan 發表於 2008-12-28 17:09

多謝呀,不過我諗我係全場最懶的,因為都無乜理佢同剎蟲,簡直係天生天養~好彩有姐姐日日淋水,如果唔係都死晒lu!
回復

winnie02008 發表於 2008-12-28 22:34:24 |顯示全部樓層
係咪唔夠肥呢??
小寶 發表於 2008-12-28 17:16

我都唔知呀,但有一幅d加得太多肥只係長葉無果出,d姐姐話唔使咁多肥,同埋導師之前教做的基肥做得好好,都唔使點追肥,不過可能都要追一追~多謝提點^^
回復

winnie02008 發表於 2008-12-28 22:38:28 |顯示全部樓層
141# 邦妮

我見你果d都好正,有時都會望下hahahaha~^^
海帶屯門邊度有得買?(hehe我係笨蛋一名)
係咪用海帶水噴d果實就得嫁啦,我和老公之前已經剪左好多葉得佢唔好畀d葉搶肥,但今日又見到超多葉啦,氣死人,假期要再去剪先得~同埋噴左之後要再得幾耐,我都驚佢熟唔切~
回復

winnie02008 發表於 2008-12-28 22:42:41 |顯示全部樓層
142# sammyzoe

到左25號就要整走d野,佢會休田2-3個月左右,之後再入紙報名,抽籤,所以要快快追肥^^
但好奇怪明明我幅田後面無人租,荒廢左,但今日去見到有人種緊野,仲有個稻草人添!
回復

winnie02008 發表於 2008-12-28 22:44:33 |顯示全部樓層
有呀有呀,
係密密麻麻既,
不過有d都係無牙婆,
但唔理有牙定無牙,
sammyzoe 發表於 2008-12-28 21:56

果然受歡迎喎,連個芯都食埋
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-29 14:50:34 |顯示全部樓層
吓咁有無得長期租死一格架?
咁種樹果d咪要拔佢出黎,
又再排隊再塞番入泥囉.
回復

邦妮 發表於 2008-12-29 19:49:55 |顯示全部樓層
吓咁有無得長期租死一格架?
咁種樹果d咪要拔佢出黎,
又再排隊再塞番入泥囉.
sammyzoe 發表於 2008-12-29 14:50

冇得長期租死一格田架,到左1月25日就要拎走晒所有植物,自行處理。
聽淋水姐姐講整個場會休田大概2個月,之後再重新申請、抽簽揀田,由頭黎過。
回復

邦妮 發表於 2008-12-29 20:09:16 |顯示全部樓層
141# 邦妮

我見你果d都好正,有時都會望下hahahaha~^^
海帶屯門邊度有得買?(hehe我係笨蛋一名)
係咪用海帶水噴d果實就得嫁啦,我和老公之前已經剪左好多葉得佢唔好畀d葉搶肥,但今日又見到超多葉啦,氣死人,假期要再 ...
winnie02008 發表於 2008-12-28 22:38

海帶可以喺雜貨舖買到,即煲綠豆糖水果D,買3-4蚊就夠架la,可分2-3次用,
先洗干淨,再用水浸透,佢會發大架,然後用攪拌機攪碎或切碎,隔出水份用黎噴D番茄就可以催熟。
暫時我未試過,不過導師係咁教的,我唸我會試下,因為真係時日無多了,盡人事吧,
希望佢地可以快D變紅啦。係呢,Winnie,你介唔介意如果我去噴我果D番茄時順便幚你噴埋,好唔好?
不過我唔敢保證係咪真係有效架。
回復

邦妮 發表於 2008-12-29 20:22:58 |顯示全部樓層
真係好大棵,雖然種左3-4棵得番呢一棵可以長大成人,因為開始落種時,有d畀蟲食左同埋大雨沖走左,而家得佢一棵可以咁大,所以超開心呀,多謝你畀我d種子,我太喜歡向日葵了,等我生完先再租田黎過~hahahaha^^
原來上面果d ...
winnie02008 發表於 2008-12-28 22:30

Winnie,
恭喜你呀,BB幾時出世呀?希望你個BB好似向日葵咁朝氣勃勃,快高長大。
喺「青田」種左3個月都冇機會遇見你,第日BB出世後唔知你仲有冇時間租田種野呢。
回復

農夫 發表於 2008-12-29 20:32:27 |顯示全部樓層
點解我睇唔到d圖既
回復

軒軒 發表於 2008-12-29 20:59:28 |顯示全部樓層
或者我可以給你一些tips,海帶在連鎖店x記有得賣,蕃茄見到有些紅便要摘下來,因為一熟便爆開!
回復

winnie02008 發表於 2008-12-29 23:08:26 |顯示全部樓層
海帶可以喺雜貨舖買到,即煲綠豆糖水果D,買3-4蚊就夠架la,可分2-3次用,
先洗干淨,再用水浸透,佢會發大架,然後用攪拌機攪碎或切碎,隔出水份用黎噴D番茄就可以催熟。
暫時我未試過,不過導師係咁教的,我唸我 ...
邦妮 發表於 2008-12-29 20:09

謝謝你呀,我唔介意,我怕我果d太多,因為我都有好多棵一齊生出黎,你幾時去淋,如果係一齊呀,可以唔使咁辛苦,因為都幾多呀~真的多謝你幫忙呀!
回復

winnie02008 發表於 2008-12-29 23:16:19 |顯示全部樓層
Winnie,
恭喜你呀,BB幾時出世呀?希望你個BB好似向日葵咁朝氣勃勃,快高長大。
喺「青田」種左3個月都冇機會遇見你,第日BB出世後唔知你仲有冇時間租田種野呢。 ...
邦妮 發表於 2008-12-29 20:22

多謝多謝,BB預產期係出年六月,剛剛有BB就開田啦! 畀D人知我大住個肚都仲去開田後,仲嚇親各位親朋戚友添,我也希望BB健健康康,快高長大,承你貴言吧!我多數都係星期六下午或者假期先去青田的,就番我老公放假~第時等BB大個會再參加的!
回復

winnie02008 發表於 2008-12-29 23:17:53 |顯示全部樓層
點解我睇唔到d圖既
農夫 發表於 2008-12-29 20:32

農夫,
你好!我的圖在第7頁,謝謝觀賞!
回復