我的植物公園仔26/09/2008更新

作者: winnie02008 發表于 2008-9-12 17:00:01
2305 19

植物公園仔

罐頭青紅黃椒掛~!在會展買了這罐過期野(回家後才發覺~.~可惡!)但竟然可以一罐裡成功有三棵出世,近日將它們移植.

罐頭花--這是草莓

罐頭花--向日葵

罐頭菊花,原本個罐頭是這個菊花的,因為在會展買了這罐過期野(回家後才發覺~.~可惡!)
種了很多天以為不能發芽,誰知?有一棵生得很好!

白豆角~種子在嘉道理農場購買的.

罐頭~觀賞蕃茄

尼龍白菜

呢個唔記得係咩植物了~SORRY~叫"細細粒"吧~KAKA
種左個多月也是細細粒~有無人知佢係咩黎,葉面有點毛毛

怕羞草

我想問我的植物有沒有毛病?近日天氣悶熱,無乜生氣~

llaus 發表於 2008-9-12 17:09:05 |顯示全部樓層
原帖由 winnie02008 於 2008-9-12 17:00 發表

植物公園仔
...

妳講罐頭花???
回復

yannes 發表於 2008-9-12 17:32:15 |顯示全部樓層
你個公園仔好正呀~~~而且好環保!!!
回復

winnie02008 發表於 2008-9-12 22:47:29 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-12 17:09 發表

妳講罐頭花???

我的罐頭-蕃茄近日天氣熱,謝謝地,同埋之前聽你地講話要摘芯,我想問我而家使唔使?thanks!
回復

winnie02008 發表於 2008-9-12 22:51:20 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-12 17:32 發表
你個公園仔好正呀~~~而且好環保!!!

多謝讚賞~ 因為發覺家裡很多樽及雪糕杯,又唔想買盆,見到網頁有自設溫室的方法,所以就參照來做~
這網頁很多資料看,對我新手來說很好呀!
回復

alansmith 發表於 2008-9-12 22:57:14 |顯示全部樓層

環保盆仔整得非常好!!!!!!
回復

winnie02008 發表於 2008-9-12 22:59:35 |顯示全部樓層
尼龍白菜在7月31日開始發芽,但到現在還是很細,為什麼呢?請幫幫忙吧!
回復

Alfphy 發表於 2008-9-12 23:14:38 |顯示全部樓層
好環保的植物公園仔,讚啊!
回復

小寶 發表於 2008-9-12 23:25:42 |顯示全部樓層
d葉仔好靚好得意 ~
回復

fianfumy 發表於 2008-9-12 23:35:04 |顯示全部樓層
請問你的公園仔夠唔夠陽光嗎 ?
你好環保呀 , 值得我們向你學習 !
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-12 23:35:53 |顯示全部樓層

支持

好靚

好得意, 好clean
回復

winnie02008 發表於 2008-9-13 00:32:47 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-12 23:35 發表
請問你的公園仔夠唔夠陽光嗎 ?
你好環保呀 , 值得我們向你學習 !

大約可以曬六小時,但近日天濛濛很少有陽光~ 可能因為台灣果邊有颱風影響吧!在天文台見到風眼很大呢!
回復

winnie02008 發表於 2008-9-13 00:39:12 |顯示全部樓層
祝各位
◢████◣       ◢████◣  
◢◤    ◥◣    ◢◤    ◥◣
◤      ◥◣  ◢◤      █
▎  ◢█◣  ◥◣◢◤   ◢█    █
◣ ◢◤ ◥◣       ◢◣◥◣◢◤
◥█◤ ◢◤         ◥◣
    █ ●       ●    █
    █ 〃   ▄   〃 █
    ◥◣   ╚╩╝   ◢◤
     ◥█▅▃▃ ▃▃▅█◤
       ◢◤   ◥◣ 
            █中秋節快樂   █ 
      ◢◤▕   ▎◥◣
回復

fianfumy 發表於 2008-9-13 01:03:14 |顯示全部樓層
原帖由 winnie02008 於 2008-9-13 00:32 發表

大約可以曬六小時,但近日天濛濛很少有陽光~ 可能因為台灣果邊有颱風影響吧!在天文台見到風眼很大呢!

唔知個風又來唔來香港呀 ? 好多時去完台灣再來香港喎 !
回復

llaus 發表於 2008-9-13 07:00:29 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-13 01:03 發表

又來!!
唔好啦!
今年實在太多啦!
天文台話我都會有一個酷 熱中秋唷!
已到中秋還咁熱!!!
回復

llaus 發表於 2008-9-13 07:03:42 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-9-13 01:03 發表

據天文台報導:
在 上 午 六 時 , 颱 風 "森 垃 克" 集 結 在 台 北 之 東 南 約 180 公 里 , 預 料 向 西 北 或 西 北 偏 西 移 動 , 時 速 約 8 公 里 , 靠 近 台 灣 北 部 。
http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/tc_posc.htm
都好唔會來香港
回復

winnie02008 發表於 2008-9-26 18:27:56 |顯示全部樓層

摘左芽的向日葵,中間多左幾塊葉啦~

菊花都係摘左芽,綠左好多,D葉都密左

新成員-青江白菜,九月十幾號下了兩棵種子,但到二十號都未出芽,於是廿二號再下種,點知因為打風搬動時打翻了,心想都唔知有無唔見左D種子,點知昨天見到出世啦!
回復

yannes 發表於 2008-9-26 18:34:33 |顯示全部樓層
佢地要摘芽架??是不是什麼都要摘的??
回復

winnie02008 發表於 2008-9-26 22:17:11 |顯示全部樓層
我見之前花友都話要摘芽,所以試下,聽他們說好似要長出第六塊葉之後先可以摘芽,摘左之後又真係好壯d~不過摘果時都好驚嫁,有一棵畀我唔小心整死左,因為成棵摘左oh
回復