17大的喜蔭(2017)

作者: B17 發表于 2017-5-1 16:08:50
13198 346
小雷子 發表於 2017-11-20 13:26:44 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:20
哇!超靚!<span class="emoji emoji1f48b"></span>
這隻園藝館好多人都無,好似有講過“喜蔭好多人都有不需要自己再分享出 ...

期待分享!
回復

pekklewin 發表於 2017-11-20 13:54:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-13 15:53
Strawberry Patch跑色,變得黃黃橙橙

好特別!留番條走莖給我

B17
冇問題啦!剛巧有一條細的,生大d,寄得通知你^^  發表於 2017-11-20 14:59
回復

rumer 發表於 2017-11-20 14:25:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 12:53
第一次開花的Jim's Specialty,色澤斑紋都搶眼

另一朵

心心眼~心心眼~這個真的好漂亮~花花會有點點的~(大心)

==================

另~經過了17天~B大的小朋友在18號時剛好來到我們家1個月啦~今天是上來交功課的日子~請B大查閱~Haha

E. Aloha Mauna Lao

繼續是大細葉~但其中一塊葉大很多了!都已經超越了盆邊~

E. Thad’s Yellow Birds

整體都大了~而且葉片很工整~我們是愈看愈喜歡~(大心)

E. Chocolate Cream

Chocolate Cream 中間的兩塊小葉飛速成長~雖然不明白為什麼葉片上多了些暗紅點點~但整體都算很健康~也發現有3條小走莖想冒出來~就好多產的樣子~

S. HCY’s Taurus

最後是迷岩Taurus~因一開始落盆時葉片好小~所以現正還是小小的~但看對比圖就看到他有在悄悄長大(跟著這麼小一棵還在前幾天冒出了側芽~Haha)
433F1B18-F47B-448A-8DBE-63EBF856D3F6.jpeg E81E6DED-0AE7-45C1-BC06-E791E428D9F5.jpeg

最後又來一張大合照~(開心)
回復

B17 發表於 2017-11-20 14:56:50 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-20 14:25
心心眼~心心眼~這個真的好漂亮~花花會有點點的~(大心)

==================

很好啊,加速生長中,有咁多盆,下次自立門戶,開個主題

chocolate cream係有紅葉脈架,咁先靚嘛,大大下反而會冇左
回復

pekklewin 發表於 2017-11-20 15:09:30 |顯示全部樓層

另一朵

爆哂鏡喇 !!!
回復

rumer 發表於 2017-11-20 17:30:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 14:56
很好啊,加速生長中,有咁多盆,下次自立門戶,開個主題

chocolate cream係有紅葉脈架,咁先靚嘛, ...

(掩嘴偷笑)
多得B大慷慨分享先有得種啦~
而家發現自己除左種得開心~
到小苖們有啲成績可以交功課時會超級雀躍~Haha

(知道Chocolate cream 有紅斑是正常的就放心晒了~之前有點擔心是不是種得不好啦)
回復

Ison 發表於 2017-11-20 22:50:57 |顯示全部樓層

另一朵

依隻好靚
回復

B17 發表於 2017-11-25 16:07:50 |顯示全部樓層
Jim's Specialty得幾日貨仔,殘了
Jim's Specialty-2017-006.jpg
回復

B17 發表於 2017-12-4 11:56:34 |顯示全部樓層

aloha,洗唔洗咁樣衰
Aloha Mauna Loa-2017-C006.jpg

好彩另一盆靚靚
Aloha Mauna Loa-2017-D004.jpg

仲有一盆老殘剪頂重植,唔影住

幾層高chocolate cream剪完,恢復生長,有走莖啦
Chocolate Cream-2017-012.jpg

另一盆
Chocolate Cream-2017-A004.jpg

jim's specialty,花完了
Jim's Specialty-2017-008.jpg

呢盆剛剪走莖,葉綠幾靚 不過葉薄,乾澡變拱
Jim's Specialty-2017-A002.jpg

pink panther消失的葉芽,剪晒走莖,只迫到出側芽,無法回復舊觀
Pink Panther-2017-D003.jpg

種過兩盆囉
Pink Panther-2017-C007.jpg
Pink Panther-2017-E002.jpg

伯利恆,冇地方,只留一層走莖,所以有分享
Star of Bethlehem-2017-A011.jpg

另一盆,同jim's specialty一樣葉薄,乾澡易變拱

strawberry大左,色淡左
Strawberry Patch-2017-009.jpg

yellow bird,剛殘花
Thad's Yellow Birds-2017-A008.jpg

另一盆,接手開
Thad's Yellow Birds-2017-C004.jpg
Thad's Yellow Birds-2017-C005.jpg
回復

rumer 發表於 2017-12-4 14:36:58 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-12-4 11:56
aloha,洗唔洗咁樣衰

B大今日黎個超級大更新~
想說士多啤梨的葉好紅啊!!
回復

B17 發表於 2017-12-31 11:59:35 |顯示全部樓層
會開花的就是好黃鳥
Thad's Yellow Birds-2017-C006.jpg
回復

B17 發表於 2018-1-7 12:18:03 |顯示全部樓層
Jim's Specialty開出小花一朵
Jim's Specialty-2018-A001.jpg
回復

rumer 發表於 2018-1-7 13:49:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-7 12:18

就算係小花都好靚啊~!
花紅葉綠花瓣還有可愛的小點點~
這小朋友太得人鍾意了~
回復

pekklewin 發表於 2018-1-7 19:07:40 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-7 12:18

照樣咁靚
回復

B17 發表於 2018-1-8 14:47:03 |顯示全部樓層
strawberry patch開K花
Strawberry Patch-2018-001.jpg
回復

tarepanda817 發表於 2018-1-8 17:18:03 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-8 14:47
strawberry patch開K花

好靚呀
回復

B17 發表於 2018-1-8 20:32:53 來自手機 |顯示全部樓層
tarepanda817 發表於 2018-1-8 17:18
好靚呀<span class="emoji emoji1f60d"></span>

K咗,唔靚啦
回復

小雷子 發表於 2018-1-8 21:04:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2018-1-8 20:32
K咗,唔靚啦

喜蔭唔入温室得唔得架?
回復

雙魚座 發表於 2018-1-8 21:48:36 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-8 21:04
喜蔭唔入温室得唔得架?

今次好凍啊!上次寒流照掛窗,今次有啲驚但都無入温室,放暖位。室內不近窗門位無咁凍的。
回復

B17 發表於 2018-1-8 21:52:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-1-8 21:04
喜蔭唔入温室得唔得架?

冇地方擺溫室,自由發揮啦,十度八度,唔C得
回復