17大的喜蔭(2017)

作者: B17 發表于 2017-5-1 16:08:50
13191 346
B17 發表於 2017-10-10 11:15:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-10 00:03
你棵yellow bird 唔係放棄唔種咩?

我有A, B, C, yellow birds,爛咗1棵,仲有兩棵
回復

小雷子 發表於 2017-10-10 11:26:23 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-10 11:12
系統唔提醒,我又冇入黎睇,自然唔知你地搞乜

快快快,delete哂d唔相關嘅帖 ...

不如你delete埋我啦!
回復

B17 發表於 2017-10-13 11:19:27 |顯示全部樓層

續隻黎

strawberry patch,烈艷紅唇

yellow bird

伯利恆之星
新種

老枝,水種過,死唔去,有走莖,有冧

pink panther

Jim's Specialty,兩盆有保證

chocolate cream

Aloha Mauna Loa
光管呢盆靚d

自然光,麻麻

回復

nixnix 發表於 2017-10-13 11:23:14 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-13 11:19
續隻黎

路過
有花睇真開心
回復

雙魚座 發表於 2017-10-13 12:58:41 來自手機 |顯示全部樓層
續隻黎

B大。請教用什麼植料(水,泥,水苔)種喜蔭會快啲。本來想水種的,但好像大得慢加上爬文時見到有棵(葉上红下綠)巧靚~都有棵苗差不多樣~想它快大。
回復

Lavendercandy 發表於 2017-10-13 13:27:40 |顯示全部樓層
續隻黎

strawberry patch 顏色好靚又有光澤, 請問呢隻算係粉紅喜蔭嗎 ? 要特別照顧 / 入溫室之類 ?
回復

B17 發表於 2017-10-13 13:30:12 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-10-13 12:58
B大。請教用什麼植料(水,泥,水苔)種喜蔭會快啲。本來想水種的,但好像大得慢加上爬文時見到有棵(葉 ...

問錯人啦,個個都種得好過我,我d種到咁上下就爛根

我用培養土,加點珍珠岩,盆輕就淋水,3個月一次魔肥,天熱天冷都生得慢,似乎廿五六度最適合?

要心得,問pekklewin,佢d苦全部都咁靚
回復

B17 發表於 2017-10-13 13:33:17 |顯示全部樓層
Lavendercandy 發表於 2017-10-13 13:27
strawberry patch 顏色好靚又有光澤, 請問呢隻算係粉紅喜蔭嗎 ? 要特別照顧 / 入溫室之類 ? ...

光澤係用咗閃燈
呢隻唔係粉紅,放窗邊,冇特別照顧
回復

Lavendercandy 發表於 2017-10-13 13:41:30 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-13 13:33
光澤係用咗閃燈
呢隻唔係粉紅,放窗邊,冇特別照顧

原來係咁, 如果唔難種, 等我遇到時都入手一棵先, 將佢拼埋其他綠葉之中會幾搶眼
回復

rumer 發表於 2017-10-13 14:23:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-6-13 18:32
百利恆,爛根變水種,再來兩粒星

爬舊文~在這邊看到很多靚喜蔭~原來百利恒之星可以靚到咁~!
回復

rumer 發表於 2017-10-13 14:46:42 來自手機 |顯示全部樓層
續隻黎

被閃瞎~爬完文~只覺得喜蔭的葉片跟花色變化多端真的好漂亮~ 想請教樓主大人跟大家平日都在那裡入手喜蔭跟迷岩小苖的?

我是被我身邊的那隻毒到的~由一開始對植物沒感變成現在跟對方一起種一起護養~ 但我們只懂去花墟其中兩間店舖游走去發掘新小苖~想問問大家平日都是在花墟那間大型的連鎖店去買喜蔭或是迷岩苖的嗎?會有其他店家會多些品種能給搜羅到的嗎?(因怕這裡不能寫店舖名所以我也不敢寫出來讓大家看看是否同一家啊)

先謝謝大家~煩請指教啊!

B17
睇PM(消息)  發表於 2017-10-13 15:04
回復

B17 發表於 2017-10-13 14:56:16 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-10-13 14:46
被閃瞎~爬完文~只覺得喜蔭的葉片跟花色變化多端真的好漂亮~ 想請教樓主大人跟大 ...

繽X或者叫bunbun 常有喜蔭苗賣,迷岩就少d,上X or X生 多d迷岩,不過貴呢,買唔起

園藝館,間唔中就有分享,出售
我嘅喜蔭迷岩全部來自園藝館
回復

rumer 發表於 2017-10-13 18:38:19 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-13 14:56
繽X或者叫bunbun 常有喜蔭苗賣,迷岩就少d,上X or X生 多d迷岩,不過貴呢,買唔起

園藝館,間唔 ...

謝謝你呀~

其實我地都係去呢兩間舖睇喜蔭同迷岩小苖~
為了找到喜歡的喜蔭小苖~我們跑花墟跑得超勤力~現在差不多把花墟主要店舖店員的樣子都認得了~

X生的迷岩真的有不少呀~只是因為我是新手不認得花花的名字都不敢買~而且大部份都已是長大的岩桐~都沒機會買小BB 回家讓自己湊大啦

# 附圖是今天在Bunbun 看到的一群無名喜蔭~雖然不知品種但超漂亮的~!
回復

B17 發表於 2017-10-13 18:46:35 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-10-13 18:38
謝謝你呀~

其實我地都係去呢兩間舖睇喜蔭同迷岩小苖~

你有邊幾隻?
回復

小雷子 發表於 2017-10-13 20:38:35 來自手機 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-10-13 14:46
被閃瞎~爬完文~只覺得喜蔭的葉片跟花色變化多端真的好漂亮~<span class="emoji emoji1f497"></span> 想請教樓主大人跟大 ...

請問你身邊那隻係咩嚟架?
咁利害!影響你咁嚴重!
回復

rumer 發表於 2017-10-13 22:25:38 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-10-13 18:46
你有邊幾隻?

全部都是喜蔭BB~除了1棵是認養回來的~其他就是在上面2間店給搬回家的~
暫時有:
Blue Heaven
Fanny Haague
Kee Wee
Lemon Tree
Pink Panther
疑似 Cleopatra
疑似 Thad's Yellow Bird
疑似 Flame Violet
無名 x 3
回復

rumer 發表於 2017-10-13 22:29:48 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2017-10-13 20:38
請問你身邊那隻係咩嚟架?<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
咁利害!影響 ...

是婚後天天毒我讓我跟著澆水翻土的植物癡 Haha
回復

Ison 發表於 2017-10-13 22:33:59 |顯示全部樓層
續隻黎

好多品種啊, 點解盆盆都咁細盆? B大你每年都重種一次???
回復

Ison 發表於 2017-10-13 22:34:01 |顯示全部樓層
續隻黎

好多品種啊, 點解盆盆都咁細盆? B大你每年都重種一次???
回復

Ison 發表於 2017-10-13 22:35:44 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-10-13 22:25
全部都是喜蔭BB~除了1棵是認養回來的~其他就是在上面2間店給搬回家的~
回復