「5蚊店的肉毒」

作者: 阿唯小Ken 發表于 2017-2-11 16:13:03
61291 989
sherimavis 發表於 2017-3-8 17:46:33 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-8 17:22
多謝婆B大師光臨, 好多網頁都有唔同講法, 以多數的為標準
http://billafu.pixnet.net/blog/post/44126509 ...

唔清楚根爺所講"以多數的為標準"指咩喔 ...... 丸葉姬秋麗同姬秋麗係一樣定唔同呢~?!!

http://billafu.pixnet.net/blog/p ... C%E7%A7%8B%E9%BA%97 呢個只係講秋麗與姬秋麗

https://read01.com/yK5QkK.html 呢個都係講丸葉姬秋麗同姬秋麗係唔同喎

回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-8 17:58:51 來自手機 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-3-8 16:17
路過搭吓嘴......  
睇咗本書丸葉姬秋麗同姬秋麗係兩個品種 , 個網站同書都講咗唔同嘅分別 , 可以睇 ...

其實....三種都靚!
三種...都...想...要!
(老婆已經下命令唔准再買....住)
回復

sherimavis 發表於 2017-3-8 18:04:19 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-8 17:58
其實....三種都靚!
(老婆已經下命令唔准再買....住 ...

係喔~
不過我地方少都係鍾意兩位姬小姐多啲
屋企成日都叫我唔好買......通常轉頭又會失控忘記咗
回復

powergun 發表於 2017-3-8 18:05:03 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-3-8 17:46
唔清楚根爺所講"以多數的為標準"指咩喔 ...... 丸葉姬秋麗同姬秋麗係一樣定唔同呢~?!!

http://billafu. ...

第一條link 係秋麗同姬秋麗的分別, 第二條link至有講埋丸葉的

秋麗就不用講了, 老公仔大大分享的就是, 姬秋麗似是秋麗的迷你版, 不過睇圖都幾唔同的, 至於丸葉係三者中形狀較易分辨的, 明顯的是形狀較不規則吧了, 今次係缺瓦佬買的應是呢一種

至於顏色可不理, 多肉植物係唔同環境會有唔同顏色的

我由頭到尾係講緊2種唔係3種....根爺回魂未吖~~ XD  發表於 2017-3-8 18:26
回復

老公仔 發表於 2017-3-8 18:05:38 |顯示全部樓層
其實....三種都靚!

阿嫂有冇下命令叫你買番間2000呎?到時就可以種多啲啦!
回復

powergun 發表於 2017-3-8 18:07:10 |顯示全部樓層
其實....三種都靚!

我都已無乜地方了, 不過有得意的都可再買的, 哈哈
回復

powergun 發表於 2017-3-8 18:08:05 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-3-8 18:04
係喔~
不過我地方少都係鍾意兩位姬小姐多啲  
屋企成日都叫我唔好買......通常轉頭又會失控忘記咗   ...

婆B都有入五蚊肉肉呀?

想買....但唔夠人快喔 ~ (⋟﹏⋞)  發表於 2017-3-8 21:12
回復

powergun 發表於 2017-3-8 18:10:19 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-8 18:05

哈哈, 相信你的老婆仔至有能力命你購入2000呎獨立屋的, 香港人真係無乜可能架
回復

sherimavis 發表於 2017-3-8 18:17:03 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-8 18:05
第一條link 係秋麗同姬秋麗的分別, 第二條link至有講埋丸葉的

秋麗就不用講了, 老公仔大大分享的就是,  ...

我不嬲都係講姬秋麗同丸葉姬秋麗唔同之嘛
係根爺比條link講秋麗同姬秋麗.......
你比第二條link講丸葉姬秋麗係原生種 , 姬秋麗係園藝雜交種 , 所以兩者係唔同 ~> 請睇截圖第一點

根爺第二條linkhttps://read01.com/yK5QkK.html 截圖

根爺係#210叫小ken大大.......

我都想食呀, 好似好好味的, 你呢盆係姬秋麗或叫丸葉姬秋麗的

三種比較哂嘛  發表於 2017-3-8 18:19
回復

powergun 發表於 2017-3-8 18:22:01 |顯示全部樓層
其實....三種都靚!

你帶埋你老婆去睇, 如果佢真係中左肉毒, 就等佢自己買啦
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-8 18:54:29 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-8 18:05

比起2000呎既屋,2000呎既花園(種野)會好好多~!
回復

阿唯小Ken 發表於 2017-3-8 18:56:09 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-8 18:22
你帶埋你老婆去睇, 如果佢真係中左肉毒, 就等佢自己買啦

呢條橋,遲下會再用!
(用太密會被發現的)
回復

powergun 發表於 2017-3-8 19:00:41 |顯示全部樓層
阿唯小Ken 發表於 2017-3-8 18:56
呢條橋,遲下會再用!
(用太密會被發現的)

等佢好似我咁時, 你唔叫佢都心掛掛, 到時可能真係你要禁止佢繼續買啦  
回復

老公仔 發表於 2017-3-8 20:47:50 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-8 18:10
哈哈, 相信你的老婆仔至有能力命你購入2000呎獨立屋的, 香港人真係無乜可能架 ...

我呢啲窮鬼邊有能力買啊!

根據調查顯示,香港係全球最難負擔買樓的第一位,要全家人唔食唔洗十八年先買到樓。

澳洲好似排第二,要全家人唔食唔洗十四年先買到屋。
回復

powergun 發表於 2017-3-8 20:54:39 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2017-3-8 20:47
我呢啲窮鬼邊有能力買啊!

根據調查顯示,香港係全球最難負擔買樓的第一位,要全家人唔食唔洗十八年先買 ...

你呢d "窮鬼"可以住咁大間獨立屋, 窮一世都值
回復

powergun 發表於 2017-3-8 21:18:41 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-3-8 18:17
我不嬲都係講姬秋麗同丸葉姬秋麗唔同之嘛
係根爺比條link講秋麗同姬秋麗.......
你比第二條link講丸葉姬 ...
sherimavis
想買....但唔夠人快喔 ~ (⋟﹏⋞)  

想買邊種呀?  或許我可代勞的
回復

sherimavis 發表於 2017-3-8 21:26:48 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2017-3-8 21:18
想買邊種呀?  或許我可代勞的

根爺幾時做埋代購架 ~
回復

powergun 發表於 2017-3-8 21:30:28 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-3-8 21:26
根爺幾時做埋代購架 ~

不嬲都有架
回復

sherimavis 發表於 2017-3-8 21:34:14 |顯示全部樓層

oh..............好正~!
回復

powergun 發表於 2017-3-8 21:35:34 |顯示全部樓層
sherimavis 發表於 2017-3-8 21:34
oh..............好正~!

你睇睇想要邊種, 我落開去就同你買啦
回復