想請教一下檸檬香峰草插枝經驗...

作者: terterwg 發表于 2008-9-22 21:04:36
2906 8
請問有無師兄有試過插枝檸檬香峰草? 因為我試過幾次都唔得, 都係謝...
插落泥同水都係唔得, 請問有無邊位師兄有類似既經驗可以分享下?
謝謝
bebe 發表於 2008-9-22 21:40:39 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-9-22 21:04 發表
請問有無師兄有試過插枝檸檬香峰草? 因為我試過幾次都唔得, 都係謝...
插落泥同水都係唔得, 請問有無邊位師兄有類似既經驗可以分享下?
謝謝

唔係嘛好容易wor~
1. 準備泥一盆
2. 斜斜地剪下香蜂草枝條約4-5cm長, 去掉下葉
3. 插入泥, 淋水
4. keep住淋水→生根

就係咁簡單囉, 當然剛剛插咪俾佢放o係咁曬地方住啦~
回復

terterwg 發表於 2008-9-22 22:26:03 |顯示全部樓層

回復 2# bebe 的帖子

嗯~ 點解你咁易既, 我插枝薄荷都好易, 但唔知點解插枝檸檬香峰草超難
回復

lameric 發表於 2008-9-22 22:35:48 |顯示全部樓層
以前綠田園阿 sir 教過 , 支條連頂芽最少有五節,把下面三節嘅葉剪去, 插入泥,剩下兩片葉及頂芽露出,佢會自己生長!(如果唔死! )
回復

terterwg 發表於 2008-9-23 08:31:51 |顯示全部樓層

回復 4# lameric 的帖子

我就係唔知點解一插左落泥或水後, 一日後佢d 葉會淋哂...
回復

JicJicmom 發表於 2008-9-23 09:11:39 |顯示全部樓層
會唔會個剪口唔乾淨 ? 我上次就係咁 ,插入水度 , 但隻腳剪口不足一日就黑哂霉哂. 我抹乾淨支較剪再剪就無事 , 4日出根 .
回復

terterwg 發表於 2008-9-23 09:29:56 |顯示全部樓層

回復 6# JicJicmom 的帖子

咁又唔知喎真係 我剪薄荷把剪都係果把, 但薄荷無事...
不過唔緊要啦, 或者真係試試洗下把剪先.
再唔係就高壓佢出根先
回復

gtrnismo 發表於 2008-9-23 10:52:28 |顯示全部樓層

香蜂草是較薄荷難插枝

最好選擇壓根

對, 就感插好易林
如果係都要插, 要
a) 選擇較硬較粗但不帶木質的stem來剪
b) 起碼5天不能晒 (直到出根)
c) 避免以沙土插支
回復

terterwg 發表於 2008-9-23 11:18:17 |顯示全部樓層

回復 8# gtrnismo 的帖子

謝謝你... 等我又試下先...
不過唔知高壓法可唔可以都出到根呢, 如果得既仲安全...
回復