請問辣椒開花後,一般結果需要幾長時間先至有收成?

作者: terterwg 發表于 2008-10-9 15:26:31
5077 9
請問辣椒開花後,一般結果需要幾長時間先至有收成?
我棵辣椒開花後,朵花既花瓣甩左,留番條野同埋綠色芯係道... 等左成個星期都未見佢開始點大...
所以想特燈請教下... 謝謝
草民 發表於 2008-10-9 20:38:45 |顯示全部樓層
指天椒由開花至成熟變紅要兩個月!
回復

小寶 發表於 2008-10-9 22:17:40 |顯示全部樓層
嘩,原來要咁耐時間~
回復

terterwg 發表於 2008-10-9 22:26:17 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-9 20:38 發表
指天椒由開花至成熟變紅要兩個月!

謝謝你, 咁我耐心等待
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-10-10 00:35:06 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-10-9 22:17 發表
嘩,原來要咁耐時間~

其實辣椒算生長得快架啦,當你見到佢個椒尾生出黎就會好有成功感,我果棵蕃茄,都好耐架啦,但都無係果實生出黎,有排等。
回復

terterwg 發表於 2008-10-10 08:43:55 |顯示全部樓層
原帖由 ipodbaby_123 於 2008-10-10 00:35 發表

其實辣椒算生長得快架啦,當你見到佢個椒尾生出黎就會好有成功感,我果棵蕃茄,都好耐架啦,但都無係果實生出黎,有排等。

不過明明有三個果尾已經開始生出黎, 但今早起身見到有一個果甩左...
係咪未必全部都長得成果實係正常架?
回復

david2468 發表於 2008-10-10 09:37:43 |顯示全部樓層
我睇過一d資料,話開花後要用支毛筆在花同花之間掃下d花粉,授精結果,我試左兩星期未知得吾得
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-10-10 22:56:54 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-10-10 08:43 發表

不過明明有三個果尾已經開始生出黎, 但今早起身見到有一個果甩左...
係咪未必全部都長得成果實係正常架?

都唔出奇呀,有時佢成隻椒生左出黎,但發育不健全,size好細,而且個外型好彎,最後都跌左落黎,不過可能係肥料不足。不過你唔駛咁担心,因為辣椒好容易結果,所以跌一棵落黎都唔會有太大問題,我試過一棵辣椒同一時間種得出6隻以上既大size辣椒,我既辣椒收成比起一般既高手可能係小兒科,但係我O係無施肥同花盆size限制下收獲都算唔錯啦。你俾D耐性啦!提提你要小心紅蜘蛛呢D害虫,佢經常係辣椒度出現,好可怕架!!
回復

ipodbaby_123 發表於 2008-10-10 22:57:35 |顯示全部樓層
原帖由 david2468 於 2008-10-10 09:37 發表
我睇過一d資料,話開花後要用支毛筆在花同花之間掃下d花粉,授精結果,我試左兩星期未知得吾得

我一路種開都無咁做,可能係室外,D昆虫已經幫我手做左。
回復

terterwg 發表於 2008-10-13 13:10:35 |顯示全部樓層
原帖由 ipodbaby_123 於 2008-10-10 22:56 發表

都唔出奇呀,有時佢成隻椒生左出黎,但發育不健全,size好細,而且個外型好彎,最後都跌左落黎,不過可能係肥料不足。不過你唔駛咁担心,因為辣椒好容易結果,所以跌一棵落黎都唔會有太大問題,我試過一棵辣椒同一時間種得出6隻以上 ...

謝謝你。我既辣椒今日已經長大到2cm大喇... 好開心。最緊要見到佢係有長大就得喇。時間耐d 唔係問題
回復