返回列表 發新帖

超級唔開心丫>"<

作者: 襲人 發表于 2008-9-18 12:53:48
2562 33
江江 發表於 2008-9-18 22:00:45 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-9-18 13:40 發表

之前我都試過比人偷汽水....朝早雪飯盒都仲見到
到我食飯個陣就唔見左......我食尾輪啫
都唔使飲左唔出聲啩

咁都得..........
乜人嚟
回復

襲人 發表於 2008-9-18 23:14:43 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-9-18 20:03 發表

咁慘呀﹗
襲人﹗我有d貓貓同埋喜蔭出你要唔要?如果要pm 地址比我呀﹗

nuage~謝謝你
有另一位花友送我一支貓貓側芽了^_^
我先把那隻小貓貓照顧好,下次再找你要

原帖由 江江 於 2008-9-18 22:00 發表

咁都得..........
乜人嚟

呢d就係"好同事"囉......
回復

Alfphy 發表於 2008-9-19 00:41:59 |顯示全部樓層
嘩!真係超過份啊!!!
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-19 08:05:52 |顯示全部樓層
唉! 人要貪起來時什麼也可以貪,正如我隔鄰弄死我的花花,我也感莫名其妙!一 盆價值十多塊的花有什麼與人對敵呢?!
回復

遙日 發表於 2008-9-19 14:34:54 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-9-18 13:40 發表

之前我都試過比人偷汽水....朝早雪飯盒都仲見到
到我食飯個陣就唔見左......我食尾輪啫
都唔使飲左唔出聲啩

你地講開偷野飲…
以前我係學校工作,有次發現放雪櫃的維x奶唔見左
起初以為有人一時攪錯飲錯,不以為然,野飲繼續放雪櫃,
後來持續唔見飲品,先覺唔對路…
果個雪櫃係for老師放飯盒,理應只有老師同職員可入,
我懷疑係老師偷,好唔開心

同同事講,佢地都安慰我話可能拎錯,叫我寫名
我未知死,真係信寫左名無事,結果又係唔見
我又試過放埋一袋,寫埋名,個袋打埋死結,結果…
一袋6盒,放左一日得返5盒…

我向校務處投訴,佢地就話可能d學生可能偷偷走入去找野食,不願調查
我唔係好信,我覺得學生不會咁大膽敢係老師的雪櫃偷野飲
但件事不了了之,我亦無再放野飲係雪櫃
轉為只放左一盒即沖咖啡係雪櫃附近的木櫃中
起初無事,後來…成盒即沖咖啡消失埋﹗
我好失望,點解學校內教職員專用區會發生咁既事﹗

後來學校擴建,有個新的雪櫃,放雪櫃的房今次真係教職員專用
因為平日會上鎖,學生一定唔會入到去
我又死蠢再放野飲係雪櫃,結果…當然又係唔見﹗
仲要係一pack6盒未開,佢夠膽同你拆開佢拎一盒﹗好似d野係佢咁﹗
我好嬲,貼左張紙係野飲度:「不問自取,是為賊也﹗」
結果第二日,連剩下的5pack連張紙都無埋﹗﹗

果時,我真係希望可以好似迷暈黨,加d迷藥入野飲度
等佢飲左係學校暈低﹗

我勁生氣同失望,學校竟然有做賊的老師﹗
d學生真係慘,俾d咁cheap的老師教﹗(人工咁高仲貪人地幾蚊盒的野飲﹗)
所以後來我都離開左呢間學校…
但有陰影,無論去邊做野,我唔敢再放野係雪櫃…
回復

江江 發表於 2008-9-19 14:42:34 |顯示全部樓層
真係希望可以好似迷暈黨,加d迷藥入野飲度等佢飲左係學校暈低﹗
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-19 16:58:33 |顯示全部樓層
原帖由 遙日 於 2008-9-19 14:34 發表

你地講開偷野飲…
以前我係學校工作,有次發現放雪櫃的維x奶唔見左
起初以為有人一時攪錯飲錯,不以為然,野飲繼續放雪櫃,
後來持續唔見飲品,先覺唔對路…
果個雪櫃係for老師放飯盒,理應只有老師同職員可入,
我懷疑係老師偷 ...

我講多一件事給您知,說到老師偷飲品已是少事!

我認識的一對任教小學教師兩公婆,他們是白鴿黨人,他們所貪的更大,在法團中去貪,擺明沒有清楚的帳目,他們貪來買樓收租。那您說是否老師就一定好?我不見得!

另外我認識的一名中學教師,她不是貪而是不斷SHOW-OFF及貪老人家的寵愛,她們兩公婆每月有6-7萬收入,只給$7,000家用,但她的奶奶卻人前人後不斷讚許這名新抱很孝順,另一名新抱每月只有1萬元收入,但卻同樣支付了十分一的家用給奶奶,可惜卻給人說她不孝順....

我只會說從我認識的教師中,不見得有誰是好!

為人師表是否就一定好?我不見得,相反有些家庭主婦其質地反而才好,不過就因沒收入賺不到錢給人看扁。
回復

遙日 發表於 2008-9-19 18:57:06 |顯示全部樓層
原帖由 傻豬豬 於 2008-9-19 16:58 發表

我講多一件事給您知,說到老師偷飲品已是少事!

我認識的一對任教小學教師兩公婆,他們是白鴿黨人,他們所貪的更大,在法團中去貪,擺明沒有清楚的帳目,他們貪來買樓收租。那您說是否老師就一定好?我不見得!

另外我認識的一名中 ...

同感呀﹗
有好多人一聽到人地做老師,就覺得對方一定係人品好,好尊敬佢地
我覺得唔係囉﹗
尤其係學校做過野後,真係發現老師都係人,
一樣會貪心,一樣會自私,一樣會做d好令人氣憤既事﹗

我無傻豬豬咁慘,撞正d老師都係衰人
但都明白樹大有枯枝,世上有好老師,亦有好多壞老師﹗(<--仲要係度扮好人,而且好怪,通常呢類都做到好高級…)

近來好似越來越差,偷野飲已經係好小好小的事
前排有老師同d十二三歲的細路去開房,好嘔心…
今日又有一單類似案件,個老師仲被人指控安排個女仔墮胎
又有另一單有個教師係學校裝攝錄機偷拍小學女生換衫…

真係唔明,究竟教育界發生左咩事?
點解咁恐佈架﹗

回復

oneonewe 發表於 2008-9-19 19:38:50 |顯示全部樓層
世風日下
所以都係唔生細路...
回復

襲人 發表於 2008-9-21 00:41:28 |顯示全部樓層
睇完你地d個案.....
我發現原來邊到都有d咁既人
回復

cross 發表於 2008-9-21 09:30:56 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-9-21 00:41 發表
睇完你地d個案.....
我發現原來邊到都有d咁既人

何處何地都有
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-21 09:50:47 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-9-21 09:30 發表

何處何地都有

正所謂一雞死一雞鳴!
回復

cedric523 發表於 2008-9-21 11:50:51 |顯示全部樓層
我做學生嗰陣, 都見到有老師全堂發脾氣
我也明白老師也是人, 都有氣憤的時候, 但都唔應該向全班學生出氣
話說係第三堂中文課, 我哋中三的同學可收回已交的作業
但那個中文老師由 no. 1 駡到最後一個同學, 唔係因為無做無交, 而係第一頁某一項寫錯位置...... 我哋大家都知道上一堂佢被其他學生激親
由細到大我都覺得老師的 EQ 唔應該太低, 奈何老師連情緒都唔識得控制
回復

傻豬豬 發表於 2008-9-22 09:29:03 |顯示全部樓層
這樣講,以往的老師以為自己位高權重,一說是老師就要人人都敬重萬分。但事移世奕,以前的家長讀書少,老師說什麼就是什麼,不懂反駁。但現在的家長就算讀至中學,其知識都不差,加上社會的資訊透明度增加,不再是以前老師所言就正確無比。加上現在有家長會,不斷監察老師與學校的運作,以往的一言堂老師形象已不存在了。

那麼現今老師的壓力一定很大。

我的一名所謂親戚中學老師,她說很討厭家長來觀課,她說他們什麼也不懂,看來只是監察著他們上課的情況...

以我所認識做老師們,很多都是喜歡認威認叻的吹噓心態,只說他們與同事間的相比風氣已很重,今年暑假您出了那個國家去旅行,今年沒去明天死沒錢也有找錢來去,目的就是怕人看死!

這樣做老師的話,可想他們的真心何在?!
回復