環保紙做.........

作者: 江江 發表于 2008-9-18 10:11:17
1588 17
從事殯儀業的林濟生看準市場的綠色動向,在8個月前率先引入「紙棺」,每月平均售出逾12具。他指出,內地製造「紙棺」技術已經很成熟,外表與木棺一模一樣。林濟生指出,客源主要是受過高級教育、思想較開放的一群。由於紙棺要用人手製造,售價與一般木棺相差不遠,約1000至2萬元不等,林目前所出售的紙棺利潤只有10%,較木棺約30%利潤更少。

若要用紙棺全面取代傳統木棺,仍存在困難。林表示,中國人對死亡很忌諱,宣傳棺材被視為不吉利;加上傳統傾向風光大葬,較守舊的客戶嫌「紙棺」過於寒酸,怕有辱先人,但林濟生依然對環保棺材的發展充滿信心:「相信在10年內,社會整體的思想會慢慢開通。」

食環署曾計劃推出「紙棺」優先火化計劃,因業界反對而擱置。食環署為表示支持使用「紙棺」,在上年7月開始為所有無人認領的遺體以環保棺材火化,至今已有340具遺體以此方式安葬。

綠色生活主席周兆祥博士指出,環保棺材的火化過程可免卻在空氣中產生致癌物質。他提議,思想開通的新一代可選擇具創意又較少鋪張的方式替先人安排葬禮。好像在「紙棺」上簽名留言、以死者生前的相片替代鮮花作陪葬品等等。
Alfphy 發表於 2008-9-18 10:16:52 |顯示全部樓層
唔知香港一個月死幾多人呢?
每月只售出12具紙棺,算多定少呢?
回復

江江 發表於 2008-9-18 10:19:39 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-18 10:16 發表
唔知香港一個月死幾多人呢?
每月只售出12具紙棺,算多定少呢?

就嚟死好多....
新嘢無人試......
我死後....一定用佢...夠慳水又環保
回復

Alfphy 發表於 2008-9-18 10:25:23 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-18 10:19 發表

就嚟死好多....新嘢無人試......
我死後....一定用佢...夠慳水又環保

何出此言?
回復

江江 發表於 2008-9-18 10:32:17 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-18 10:25 發表

何出此言?

股市 發現陸續有人做假填氹
回復

Alfphy 發表於 2008-9-18 10:34:16 |顯示全部樓層
唉呀!係喎!近日股巿好波動.....
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-18 10:37:50 |顯示全部樓層
紙棺貴過西式木棺好多, 我舊年都想買, 但當時佢同傳統木棺差不多一樣咁貴, 所以我無用到.
回復

江江 發表於 2008-9-18 10:42:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-9-18 10:37 發表
紙棺貴過西式木棺好多, 我舊年都想買, 但當時佢同傳統木棺差不多一樣咁貴, 所以我無用到.

真的?????...........啲 Sales 又唔係咁講... 唔係1000至2萬元不等咩
回復

Alfphy 發表於 2008-9-18 10:44:13 |顯示全部樓層
你貼出來的文都話紙棺和木棺的售價相差不遠啊!
sales亂咁講!
回復

八王爺 發表於 2008-9-18 10:44:39 |顯示全部樓層
乜紙唔係樹做嘅咩?
回復

江江 發表於 2008-9-18 10:49:05 |顯示全部樓層
咁又係.....但可在「紙棺」上簽名留言...幾好玩喎...岩我
回復

江江 發表於 2008-9-18 10:52:40 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-18 10:44 發表
乜紙唔係樹做嘅咩?

我唸佢用壓層(木碎)合成.....唔係原塊木板出..
回復

Alfphy 發表於 2008-9-18 11:01:48 |顯示全部樓層
江江,有沒有紙棺的相片?好奇它的設計會係點樣!
回復

江江 發表於 2008-9-18 11:08:49 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 Alfphy 於 2008-9-18 11:01 發表
江江,有沒有紙棺的相片?好奇它的設計會係點樣! [/qu
http://www.hkheadline.com/cultur ... 321&srctype=g

回復

江江 發表於 2008-9-18 11:12:17 |顯示全部樓層
回復

江江 發表於 2008-9-18 11:14:14 |顯示全部樓層
小狗也有份....http://www.westieclubhk.com/redi ... 25&goto=newpost

http://edu.singtao.com/lib/article/article_detail.asp?id=254

回復

Alfphy 發表於 2008-9-18 11:14:40 |顯示全部樓層
可以畫上不同圖案,有幾特別!可以好個人化!
回復

江江 發表於 2008-9-18 11:19:16 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-18 11:14 發表
可以畫上不同圖案,有幾特別!可以好個人化!

可能要貴一倍....似唔似古人每年油金漆呀
回復