「啃老族」在港出現

作者: 江江 發表于 2013-9-4 20:07:01
2269 7
(綜合報道)(星島日報報道)中年父母其中一個危機是面對「空巢期」,意思是子女長大離巢,父母要重新適應生活。但在這個年代,父母可能再沒有空巢期,代之而起是「啃老族」的出現。

啃老族是指年輕人完成學業後,不願工作,繼續依靠父母供養和照顧。父母到了日暮之年,雖有兒女同住,仍要為他們幹活,可喜亦可悲。

據統計處的數字分析,「啃老族」開始在香港出現。直至二○一二年,接近四成年輕人有大專學歷,比率在十年間上升一倍,但月入中位數仍然維持在八千元水平。此外,青年已婚比率只有2%,比十年前的3.6%再下降1.6%,創十年新低,但他們與父母同住的比率則不斷上升。樓價租金飆升,年輕人置業無望,又不想住劏房,唯有繼續跟父母同住。

內地老養少日漸普及

與父母同住,一來可盡孝道照顧父母,二來可乘機儲蓄待將來置業,本來並非壞事。問題是愈來愈多年輕人嫌辛苦嫌錢少,連工也懶得做,反正覺得父母養得起自己。這現象在內地日漸普及,據中國老齡科研中心的調查,現時30%的年輕人基本上靠父母供養。在一孩政策下,就算子女不願工作,父母也甘願照顧,背後的想法是反正他朝百年歸老,所有財產都是歸於這個孩子,只差遲或早而已。有些父母認為自己以前捱過苦,若有餘力也不忍見到孩子受苦,讓他們現在享受一下又何妨。

香港會否步內地後麈,出現老養少的文化?這不單是個別家庭的選擇,而是整個社會的問題。年輕人是社會最重要的人力資源,若他們不投入工作,社會的經濟發展便要依賴其他年齡層來推動。上一代要交棒,下一代卻不願接棒,最後便會出現經濟斷層危機,香港過去幾十年的美好日子將難以維持。
cklife 發表於 2013-9-4 22:54:58 |顯示全部樓層
[啃老族]己不是新聞....我眼見有很多了....

可舉例來聽聽嗎??  發表於 2013-9-5 00:17
回復

mayl12 發表於 2013-9-4 22:57:30 |顯示全部樓層
可能現代父母心太軟, 不停的過份接濟, 使其過份倚賴, 久而久之, 失了工作的動力

外面工作太辛苦, 有人倚賴倒是風流快活~下半生又靠什麼(H.K. Gov.)  發表於 2013-9-5 00:21
回復

vaniza小馬 發表於 2013-9-5 01:02:38 |顯示全部樓層
當"啃老族"先好啊~!

日日唔駛做有飯開, 得閒日日可以24小時悉心照顧自己的花花和菜菜, 冇錢買花又可以伸手問老豆拿~

唔似得嗰D職場工作狂死老鬼, 退左休仲要返去同D年青人爭D低技術低收入嘅合約位來做, 例子如政府好多部門"返掩"前高級官員~!!!

一個人搵人幾世嘅錢, 用人幾世嘅地球資源, 仲要下下賺到盡贏到夠~!!!

所以時下一代當"啃老族"係絕對應份的~!!!

咁你係咪都係啃老族  發表於 2013-9-5 11:56
回復

cklife 發表於 2013-9-5 08:42:31 |顯示全部樓層
係朋友既弟弟,年紀唔細架....我朋友仔女都出黎工作喇...

佢弟弟最初有搵工做,但日日放工反工企,呀媽話佢份工依樣唔好果樣唔好...
咁後來佢就無反工,之後一直無番工....
佢本來有D讀書時既朋友,佢呀媽又係不停話依個唔好果個唔好...
攪到同學仔都唔敢搵佢.....
出黎反工時間識既佢呀媽又係話個個都唔好,加上佢出黎做野時間好短就一直無做野..
根本再無新朋友...

就咁,佢一直由宅男變左老宅男...

到近,因為兄弟姐妹都成家立室,搬左出去住,咁公屋人數唔夠,房署要收番間屋,再派間細既比佢地...

佢呀媽又話佢...仲乜唔識女仔,做乜唔結婚,攪到人地收番間屋...

另一個係朋友既哥哥...
屋企重男輕女,哥哥一直痴住屋企,無做野,後來結左緍,生埋仔,兩公婆都無做野。
老豆仲好錫佢哥哥,D妹就個個番工拎家用番屋企,仲要受哥哥氣....

老豆永遠幫佢哥哥...

再有一個,屋企單親,一個媽媽帶住兩個仔,細仔有自閉症...一直攞綜援...
直到兩個仔都大,讀完書喇....呀媽就停止攞綜援...
細仔好勤力番工,人工雖然少(果時未有最低工資),但佢帶飯盒,放假又唔出街,都仲可以省到錢儲畜。
大仔呢.....讀完書,搵野做懶懶閒,番工呢..番下又唔番。夜晚打機日抖訓覺,仲要抻手同亞媽攞錢,唔比佢就發癲....又掉野,又踢門,不停鬧人...嚇到個亞媽帶埋細路走出街唔敢番屋企。
後來大仔識左個女朋友,跟住開始生性,開始番工,但都係無攞過錢番屋企,食屋企住屋企...稍稍人工好一D...就搬左出去住...(終於唔啃老喇)...
但仲會時不時帶女朋友番屋企探亞媽,住番三幾日...(當然又係食屋企住屋企,無比過錢啦)

所以不要過份干擾子女的生活, 年代不同, 耍當他們是朋友  發表於 2013-9-5 10:43
這是他媽害了他。活該讓兒子啃光她的棺材本。  發表於 2013-9-5 10:43
早晨!只能搖頭嘆息!  發表於 2013-9-5 08:49
回復

jellyfishy 發表於 2013-9-5 10:31:17 |顯示全部樓層
乜唔係幾十年來都有呢類人嗎? 或多或少父母都有責任的.
梅艷芳阿哥都係啃老族, 佢媽在報章訪問時都提過, d 女唔得閒陪阿媽, 個仔日日陪阿媽, d 錢梗係留俾佢.

哈..哈..佢有番工,日日陪阿媽,等阿媽走左就有糧出...  發表於 2013-9-12 06:53
好多阿媽都得把口講慈母多敗兒, 我家姐都係好明顯一個人版  發表於 2013-9-5 12:19
慈母多敗兒﹗  發表於 2013-9-5 10:43
回復

corina 發表於 2013-9-5 14:18:04 |顯示全部樓層
我有個表弟都係,二十歲,唔肯讀書,唔肯工作,日日坐喺屋企~
回復

八王爺 發表於 2013-9-5 15:14:02 |顯示全部樓層
暗笑........ 人地父母咁心被喫。

呵呵, 同意!  發表於 2013-9-6 15:17
父母瞓直了就會啃政府呢幣在.................  發表於 2013-9-5 16:29
x2~ 一個願打一個願捱~  發表於 2013-9-5 15:14
回復