救命,  我盆百日菊苗就死啦!

關閉 [複製鏈接]
作者: elainecyy 發表于 2008-9-17 15:38:01
3763 52
elainecyy 發表於 2008-9-27 09:32:11 |顯示全部樓層
我初頭落種子種都係唔得呀 .. 甘我就試下我保鮮紙封住佢(要保持濕潤),等待佢地出芽後 , 就唔好蓋住啦. d 網友講過要比d苗續步續步見多d陽光, 就得呀... 我都唔知我有冇理解錯誤呀 . (不過都要看邊d 種子呀!因發芽率都不同, 我識過種日日春, 放左成包 , 一粒都唔得呀 )
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 10:51:35 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 2008-9-23 13:30 發表
睇下, 大盆個d苗, 就死就死甘, 係唔係救唔返呀?

佢地的子葉仍綠都應該救到,看樣子好似嚴重缺光喎!你要俾多點光佢地,但係又因為佢地仍係bb,唔可以曬!
回復

YIN 發表於 2008-9-27 16:56:52 |顯示全部樓層
我又比大家看下我既 苗啦... 我播左3 星期都係咁, 係矮牽牛既苗.
我都有用保鮮紙呀. 不過, 就無比佢地見陽光....

回復

cedric523 發表於 2008-9-27 17:57:04 |顯示全部樓層
我播咗矮牽牛都有三星期, 都出咗四五片子葉
不過, 我係由播種開始都俾佢吸收陽光三四個鐘一日
其實矮牽牛好粗生, 所以唔驚太陽
回復

YIN 發表於 2008-9-27 21:52:08 |顯示全部樓層
我都知係粗生先種. 我新手第一次.. 希望佢有葉仔出來啦...
回復

Alfphy 發表於 2008-9-27 21:54:25 |顯示全部樓層
原帖由 YIN 於 2008-9-27 16:56 發表
我又比大家看下我既 苗啦... 我播左3 星期都係咁, 係矮牽牛既苗.
我都有用保鮮紙呀. 不過, 就無比佢地見陽光....

請問你用保鮮紙包住時,有沒有「吉」小小孔,俾佢抖氣啊?
回復

cyhh 發表於 2008-9-27 23:10:41 |顯示全部樓層
我最近都學人播吓種~
翠玉爪,九層塔,牽牛,天葵...都發到芽
我放天台ga,全日都有陽光,但我會放喺樹蔭下
同埋我唔會噴水ga,只會俾佢喺盆底吸水
希望幫到你
回復

elainecyy 發表於 2008-9-27 23:59:16 |顯示全部樓層
我用保鮮紙包住佢地時, 都冇吉孔呀! 我仲用橡筋 cool 實佢地 (好似係一個密室濕溫).. 我一見到佢地出芽後就冇用保鮮紙啦,. and 網友教我比多d 陽光佢地.. (我想問由種子種起時, 初頭未出芽之前係唔係每樣野都係唔見得陽光住呀?)
回復

Alfphy 發表於 2008-9-28 00:04:50 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 2008-9-27 23:59 發表
我用保鮮紙包住佢地時, 都冇吉孔呀! 我仲用橡筋 cool 實佢地 (好似係一個密室濕溫).. 我一見到佢地出芽後就冇用保鮮紙啦,. and 網友教我比多d 陽光佢地.. (我想問由種子種起時, 初頭未出芽之前係唔係每樣野都係唔見 ...

一般都係需要吉孔透氣,或者每天打開轉氣的。
其實每個種子的特性不同。有些種子是好光的,所以要放在光明處才會發芽。但有些種子就畏光,所以未發芽就要放在陰暗處。
回復

elainecyy 發表於 2008-9-28 00:07:56 |顯示全部樓層
係呀..... 但點解我用種子種 (日日春) 一d 都冇反應呀????? 係唔係佢地要光呀
回復

YIN 發表於 2008-9-29 00:53:10 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-27 21:54 發表

請問你用保鮮紙包住時,有沒有「吉」小小孔,俾佢抖氣啊?

我都係無吉小孔呀, 又係用橡筋包住, 一有小芽就開左保鮮紙啦. 不過, 又無比佢哂陽光...
今晚回來 仲見佢彎埋... 唉... 都無望了.
我想d 種子係吳係有問題呢? 我一次都有比7, 8 粒於小盆中..
回復

Alfphy 發表於 2008-9-29 09:48:53 |顯示全部樓層
原帖由 elainecyy 於 2008-9-28 00:07 發表
係呀..... 但點解我用種子種 (日日春) 一d 都冇反應呀????? 係唔係佢地要光呀

網上資料話日日春發芽要求較嚴喎!
「日日春能適應的溫度範圍為15~35℃。可用種子繁殖,惟發芽條件較嚴,太冷或過濕易呈現黃化,甚致枯死。生育期3到9月時播種,可在5到12月開花;若在9到11月播種,則可在3到5月開花。可宿根長期開花。栽培時應採高架式,防雨水濺土,易罹患立枯濕核病。日照需充足。」
回復

Alfphy 發表於 2008-9-29 09:50:53 |顯示全部樓層
原帖由 YIN 於 2008-9-29 00:53 發表
我都係無吉小孔呀, 又係用橡筋包住, 一有小芽就開左保鮮紙啦. 不過, 又無比佢哂陽光...
今晚回來 仲見佢彎埋... 唉... 都無望了.
我想d 種子係吳係有問題呢? 我一次都有比7, 8 粒於小盆中.. ...

我覺得發到芽,就唔係種子的問題,而係之後的照料較關鍵:光度、濕度、空氣是否流通、泥土都會對小苗是否成功長大有影響的。
回復

花草之家 發表於 2008-9-29 10:54:18 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-9-29 09:48 發表

網上資料話日日春發芽要求較嚴喎!
「日日春能適應的溫度範圍為15~35℃。可用種子繁殖,惟發芽條件較嚴,太冷或過濕易呈現黃化,甚致枯死。生育期3到9月時播種,可在5到12月開花;若在9到11月播種,則可在3到5月開花。可宿根長期 ...

吓!唔怪之得我2盆垂花日日春升左天啦!佢地係主莖枯萎,咁就所有枝条都、、、、
回復

farfeifar 發表於 2008-9-30 10:30:12 |顯示全部樓層
基本上我種d野次次都過唔到苗個一關, 出芽唔夠一星期就屎~~
回復

elainecyy 發表於 2008-10-2 11:55:04 |顯示全部樓層
經過大家指教下, 我d 苗好似壯左呀.. 睇下
回復

elainecyy 發表於 2008-10-2 11:55:59 |顯示全部樓層

2-10-2008

要唔要係li 個時間落開花肥?
回復

elainecyy 發表於 2008-10-22 10:51:17 |顯示全部樓層
過左一排, d苗都已經大左好多啦, 但係佢地近排比針葉蟲偷襲, 我將有偷襲過既葉已經cut 左 & 噴左d除蟲劑啦, 但唔知點解佢地黃左好多& d 葉楛左............add3icon
回復

farfeifar 發表於 2008-10-22 11:50:20 |顯示全部樓層
唉, 潛潛真係超難搞的~
我之前都比佢地搞到一頭煙
而家入秋應該少好多喎
你個頭仲有呀?
回復

elainecyy 發表於 2008-10-22 11:56:30 |顯示全部樓層
係呀. 真係煩死人呀. 我d 蕃茄苗都有有..... 你知唔知有咩可以殺死佢 and 預防佢地呀?
回復