想請問一下, 人可唔可以食貓薄荷架?

作者: terterwg 發表于 2008-9-17 08:53:36
2730 12
無啦啦諗起, 人可唔可以食貓薄荷架?
因為成日幫到貓薄荷比貓食, 同比貓玩, 但唔知人可唔可以食既呢?
謝謝
llaus 發表於 2008-9-17 08:59:00 |顯示全部樓層
原帖由 terterwg 於 2008-9-17 08:53 發表
無啦啦諗起、人可唔可以食貓薄荷架?
因為成日幫到貓薄荷比貓食、同比貓玩、但唔知人可唔可以食既呢?
謝謝

食得"掛"???
都是香草來嘛!
D貓狗糧人人都食得呀!
回復

terterwg 發表於 2008-9-17 09:18:33 |顯示全部樓層

回復 2# llaus 的帖子

你咁講我好驚tim... 嘻... 食貓狗糧
回復

llaus 發表於 2008-9-17 09:36:28 |顯示全部樓層
D貓狗罐頭上面只是放D貓狗相.----就話比貓狗食
D其他罐頭就放D豬呀,牛呀,相落去----就比人食 ,為何不是比豬牛食呢???
回復

terterwg 發表於 2008-9-17 09:41:41 |顯示全部樓層

回復 4# llaus 的帖子

又係喎... 師兄真係風趣...
不過貓薄荷可以點樣煮黎食法既?
有無其他師兄真係食過?
回復

fianfumy 發表於 2008-9-17 12:33:01 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-17 09:36 發表
D其他罐頭就放D豬呀,牛呀,相落去----就比人食 ,為何不是比豬牛食呢???

咁又係喎 , 你真係好風趣呀 ........ i like !
回復

貓貓 發表於 2008-9-17 15:01:56 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-17 09:36 發表

你講得啱呀!
我大女好鍾意食狗糧同狗餅乾嫁,每次買新野俾隻狗我個女都會先試味,有次攪到爭食咁滯,真係俾佢激死!!
回復

lammadick 發表於 2008-9-17 15:08:38 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-9-17 15:01 發表

你講得啱呀!
我大女好鍾意食狗糧同狗餅乾嫁http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/dog/dog%20(41).gif,每次買新野俾隻狗我個女都會先試味,有次攪到爭食咁滯,真係俾佢激死!!http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearc ...

唔止你個女會咁做 , 我自己都會試 , 狗食既野多數都冇乜味
我仔呢排仲麻煩 , 成日份狗食野 , 將d食物放在地上再食
有時仲要在門口同兩隻狗一齊吠........唉
回復

貓貓 發表於 2008-9-17 17:13:46 |顯示全部樓層
同我個大女一模一樣。
佢細個果陣唔識錫人嫁,只係好似 d 狗咁「賴」我塊面。
學爬果時會退後爬入梳化底再伸返個頭出來望我,好似 d 狗做錯野一樣,好鬼攪笑!!
回復

llaus 發表於 2008-9-17 17:26:27 |顯示全部樓層
咁要學效"孟母三遷"是個理念呀
回復

蒼狼嶺 發表於 2009-5-11 09:07:55 |顯示全部樓層

有醫書指
貓薄荷有鎮靜作用
有治療偏頭痛的用途

香 味 濃 郁 可 作 乾 燥 花,
茶 包 或 泡 酒﹐可 健 胃、腹 脹、驅 風、止 瀉 及 減 緩 慢 性 支 氣 管 炎 等 藥 效
回復

CCCLLL 發表於 2009-5-11 13:49:16 |顯示全部樓層
係網上見過話食得架.
其實我估無毒既野就食得"掛" (好無味另計)
我諗比得寵物食 應該都唔會有毒既
回復

gtrnismo 發表於 2009-5-12 23:24:08 |顯示全部樓層
哈哈哈

超中意呢個topic

我都想知
回復