返回列表 發新帖

版主應否有禁言權

作者: 比得大帝 發表于 2008-9-16 12:00:27
7455 34
比得大帝 發表於 2008-9-16 17:17:04 |顯示全部樓層
呢個主題都算幾敏感
希望唔好搞到因而被禁言
回復

Hime 發表於 2008-9-16 17:22:55 |顯示全部樓層
1.  禁言權:
可用 Escalation 方法:
會員  -> 版主 ->  超級版主 -> 管理員
會員 : 無禁言權
版主 : 對有違版規會員下禁言權 (只禁自己管理的版)
超級版主 / 管理員 :  接受版主的報告, 能對嚴重違版規會員下禁言權 (整體香港園藝館有效)
管理員  : 保留最終的決定權
Remark: 禁言權不包括禁止發送PM

2.  會員對版主的控訴:
設立香港園藝館申訴專員公署, 其組織成員由超級版主/管理員直接指揮.

3. 關於已經禁言的帳戶的所有人(owner), 再開新的帳戶問題:
假設這問題存在, 1 & 2也變成沒有意義. 或可依靠技術的 (technical)方法解決.
例子A, 需要申請帳戶的人填上(保密的)電郵(禁止公眾電郵 e.g.hotmail, yahoo.com.hk), 由系統自動向電郵, 申請人需要回電郵以進行新帳戶的確實.
例子B, 需要申請帳戶的人填上個人的流動電話號碼(保密的), 由系統自動向電郵發送SMS, 申請人需要用SMS回覆系統統發送的SMS, 以進行新帳戶的確實.
例子C, 申請帳戶的人填上個人資料(保密的)完成申請後, 專人/超級版主 / 管理員會自動收到系統信息(電郵/PM), 專人/超級版主 / 管理員需要人手地細閱後回覆系統, 以進行新帳戶的確實.
Remark: 系統進行新帳戶的確實以前, 申請人不可使用新帳戶.

廢話結束

回復

avery 發表於 2008-9-16 19:39:30 |顯示全部樓層
Peter, 有D野我諗好多人都有共識, 希望 forum 既管理更公平公正公開, 減少主觀性強既人治問題出現, 只不過, 能否實行都要視乎 forum 既決策者是否公平公正公開唔主觀既人 ...

由我既待遇以及決策者一路以來既反應睇黎, 最後結果亦只會好似我响談天說地果篇一樣, 在一輪討論之後淡淡下沉 ...

mcyan 同瓶瓶 冇估錯, "食蟲禁言" 係我用黎自嘲, 自己打落去嘅 ~
回復

比得大帝 發表於 2008-9-17 09:46:49 |顯示全部樓層
香港園藝館是一個小小的天地, 希望做到大家可以開開咁向度玩

玩得開唔開心, 每網友有責, 版主門公平, 公正, 公開, 亦是網友玩得開心的一個主要原素

所以我大膽拉個咁敏感啲主題出嚟給大家發表吓意見, 希望管理層可以聽到網友的訴求

本人絶無 意思/動機/目的 挑戰管理層, 其實好幾個高層, 都是我仰慕的
回復

RNW 發表於 2008-9-17 16:23:50 |顯示全部樓層
原帖由 Hime 於 2008-9-16 17:22 發表
1.  禁言權:
可用 Escalation 方法:
會員  -> 版主 ->  超級版主 -> 管理員
會員 : 無禁言權
版主 : 對有違版規會員下禁言權 (只禁自己管理的版)
超級版主 / 管理員 :  接受版主的報告, 能對嚴重違版規會員下禁言權 ...

呢個方案好丫,由其用:例子B, 需要申請帳戶的人填上個人的流動電話號碼(保密的), 由系統自動向電郵發送SMS, 申請人需要用SMS回覆系統統發送的SMS, 以進行新帳戶的確實.

回復

lovecupid 發表於 2008-9-17 20:46:39 |顯示全部樓層
版主應有直接的禁言權,這可以解決一些炸版和惡意宣傳灌水之人士。
來這裡的,都不會是胡亂攪事的小朋友.....又不會因為種花種草的事而有罵戰吧.......
回復

Donder 發表於 2008-10-10 01:13:14 |顯示全部樓層
原帖由 lovecupid 於 2008-9-17 20:46 發表
版主應有直接的禁言權,這可以解決一些炸版和惡意宣傳灌水之人士。
來這裡的,都不會是胡亂攪事的小朋友.....又不會因為種花種草的事而有罵戰吧....... ...

如果, 當日, 你有睇過談天說地果篇的話.................我就有d心寒, 咩人都有, 都幾驚下架 !
回復

avery 發表於 2008-11-11 00:42:12 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-11-10 23:41 發表
http://192.192.42.4/~tbgweb/cgi- ... pic=9179&show=0
無言

你咁得閒四圍捐不如快D搞埋你 BE 團購果壇野啦 ~ 搞左成個月冇聲冇氣, 你冇肉食唔想搞咪索性摺左佢囉, 淨係識响度賴 BE, 我遲過你 order D豬都到哂上哂盆勒 ~ 話哂我訂 BE 都十九幾次, 從來  BE reply 最多只係兩三日,  成個月影都冇, 你呃到D傻仔呃唔到我既 ~ 你咁樣老點成班人知唔知咩叫無耻呀 ?!

http://hkplants.com/viewthread.p ... age%3D2&page=13

D靚响塔內講 hkplants, 你自己又响hkplants 講塔內, 成班八婆咁搬來搬去你地煩唔煩啫 ~ 早透啦 ~

回復

oneonewe 發表於 2008-11-11 01:12:16 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-11-10 23:41 發表
http://192.192.42.4/~tbgweb/cgi- ... pic=9179&show=0
無言

唔知同呢個投票"版主應否有禁言權"有咩關係呢add3icon
回復

avery 發表於 2008-11-11 20:22:58 |顯示全部樓層
一貫作風, 九唔塔七
回復

heckn 發表於 2009-7-10 16:45:27 |顯示全部樓層
I have seen some of Hang's posts,he is not suitable to be a moderator.
sorry
回復

緲緲 發表於 2009-8-15 09:38:19 |顯示全部樓層
討論有冇權之前,先設定一啲「禁言指引」會唔會好啲?
即係先 define 好犯咗乜嘢錯就會受禁言處分。

至於分唔分版塊,我覺得處分應該係垮版式比較有效,
比如,若分版塊嘅話,甲惡言針對乙,甲被某版禁咗,
但會員流動性嘅唔會定死喺某個版發言嘛,
甲喺一個版被禁後亦有機會喺第二個版遇上乙而繼續罵戰,
咁甲喺某版所受之處分有等如冇。
回復

Jesation 發表於 2009-10-2 10:34:44 |顯示全部樓層
搭咀

版主應該有禁言權,禁言應該一禁全網禁,禁ip禁改名(我指改咗ip,改埋名如俾人認出照block),禁言前應該先將所有會被禁留言類別做清楚指引。禁後應該將禁言證據同原因公開列明。若果多人認為證據不足,版主過份主觀或根本不適合當版主,自然可以換過個,有人得閒想玩o既實有機會。版主呢d豬頭骨位,咁多義務,應該搭返d權lor。

但,我只係小blog之主,自己禁人言都只限廣告同惡言惡語,水呢d,咪由佢流lor。

我嚟種花o者
回復

Jesation 發表於 2009-10-2 10:36:44 |顯示全部樓層
咦,搭完先睇倒係上年post...

對唔住,我都係衝動咗少少
回復