版主應否有禁言權

作者: 比得大帝 發表于 2008-9-16 12:00:27
7451 34

討論:
版主是人,
人 有不同的標準, 有主觀
因此一個版主在禁言前是否聽取更多其他人的意見

阿甲A版違規, 但没違B版或其他版的規, 但A版版主如果執行禁言, 就會把阿甲在其他版的發言權禁止了
因為禁言是對整個網而言, 這個權是否交還給管理員?

開個玩笑, 如果 B版主於A版違規, A版版主是否應對B版版主執行禁言處分?
1. 如果不可以, 即係做咗版主就算可以亂UP都得
2. 如果可以, 會係乜嘢結果?
單選投票, 共有 57 人參與投票

投票已經結束

33.33% (19)
38.60% (22)
28.07% (16)
您所在的用戶組沒有投票權限
虛宿寶瓶 發表於 2008-9-16 12:28:26 |顯示全部樓層
複雜左少少,如果阿甲在 A版圍規而 A 版主只可以禁止佢係 A版發言,咁又或者行得通,但技術上唔知得唔得呢?

但你話... "阿甲A版違規, 但没違B版或其他版的規, 但A版版主如果執行禁言, 就會把阿甲在其他版的發言權禁止了,因為禁言是對整個網而言, 這個權是否交還給管理員?"... 咁又有道理喎!
回復

kwanyeehui 發表於 2008-9-16 12:56:18 |顯示全部樓層
私下交談檢討看是否可行.
回復

mcyan 發表於 2008-9-16 12:58:27 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-16 12:28 發表
複雜左少少,如果阿甲在 A版圍規而 A 版主只可以禁止佢係 A版發言,咁又或者行得通,但技術上唔知得唔得呢?

而家都已經係咁啦。

回復

比得大帝 發表於 2008-9-16 13:58:19 |顯示全部樓層

但你話... "阿甲A版違規, 但没違B版或其他版的規, 但A版版主如果執行禁言, 就會把阿甲在其他版的發言權禁止了,因 ...

原帖由 mcyan 於 2008-9-16 12:58 發表

而家都已經係咁啦。

係咩, 我見阿行, 五代茄等, 都係一禁就禁哂在所有版發言個噃
回復

比得大帝 發表於 2008-9-16 14:02:45 |顯示全部樓層

但你話... "阿甲A版違規, 但没違B版或其他版的規, 但A版版主如果執行禁言, 就會把阿甲在其他版的發言權禁止了,因 ...

原帖由 mcyan 於 2008-9-16 12:58 發表

而家都已經係咁啦。

可否請版主們或管理員大大解釋一下
回復

mcyan 發表於 2008-9-16 14:04:45 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-16 13:58 發表

係咩, 我見阿行, 五代茄等, 都係一禁就禁哂在所有版發言個噃

係呀~我見avery只係食蟲禁言呀(定係我誤會呢)~所以先睇咁靚的蟲蟲呀

回復

比得大帝 發表於 2008-9-16 14:13:09 |顯示全部樓層
有點搞不清
我見"阿行"的個人資料中寫著禁言致xxxxx日, 没有說只禁xx版
依家行哥是以 "Avery" 的 用戶名發佈的
"Avery" 的 個人資料中没有寫禁言
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-16 14:16:51 |顯示全部樓層
因為"阿行"比人禁言, "Avery" 冇嘛!就係咁囉!
沙田小白都係咁啦!變左"打行小白"嘛!
除非 IP 都 block 埋啦!咁但係都可以用另一部機再 register 過!

回復

mcyan 發表於 2008-9-16 14:18:23 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-9-16 14:13 發表
有點搞不清
我見"阿行"的個人資料中寫著禁言致xxxxx日, 没有說只禁xx版
依家行哥是以 "Avery" 的 用戶名發佈的
"Avery" 的 個人資料中没有寫禁言

我都覺有D怪怪~~
回復

mcyan 發表於 2008-9-16 14:20:39 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-16 14:16 發表
因為"阿行"比人禁言, "Avery" 冇嘛!就係咁囉!
沙田小白都係咁啦!變左"打行小白"嘛!
除非 IP 都 block 埋啦!咁但係都可以用另一部機再 register 過!

Peter意思係avery個名下面寫住“食蟲禁言“,但係個人資料入面又無寫喎。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-16 14:22:56 |顯示全部樓層
MCYAN 你都可以用第二個名開多個 account 架!Account A 比人 block 左,你咪用 Account B 去 login 囉!比人 block 埋的話再開個 account C都仲得!明嘛?

Avery 下邊個"食蟲禁言" 應該係阿行自然己打落去嘅!

回復

比得大帝 發表於 2008-9-16 14:34:17 |顯示全部樓層
這個討論不是針對單一事件

希望各位版主也在這裏開放地良性討論
回復

jellyfishy 發表於 2008-9-16 14:46:07 |顯示全部樓層
我都仲係唔多識用禁言這個東東~
回復

mcyan 發表於 2008-9-16 15:04:27 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-16 14:22 發表
MCYAN 你都可以用第二個名開多個 account 架!Account A 比人 block 左,你咪用 Account B 去 login 囉!比人 block 埋的話再開個 account C都仲得!明嘛? ...

明呀

Avery 下邊個"食蟲禁言" 應該係阿行自然己打落去嘅! ...

我都係咁估。
回復

EddieOR 發表於 2008-9-16 16:01:01 |顯示全部樓層
首先,禁言本身可以是善,可以是惡。
版本如何使用禁言才是重點,若果這有明確和一致性的定義會更好,
好似之前有人在每個版都作宣傳,我只為有使用禁言來停止這種劣行,
若果只有管理員才有這種功能,到時已經很糟了。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-16 16:19:33 |顯示全部樓層
咁不如版主禁言只可以禁自己o個版,要全面禁就由管理員做!咁得唔得呢?
回復

harry692 發表於 2008-9-16 17:01:12 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-16 16:19 發表
咁不如版主禁言只可以禁自己o個版,要全面禁就由管理員做!咁得唔得呢?

贊成。此做法較為恰當。
回復

比得大帝 發表於 2008-9-16 17:07:11 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-9-16 16:01 發表
首先,禁言本身可以是善,可以是惡。
版本如何使用禁言才是重點,若果這有明確和一致性的定義會更好,
好似之前有人在每個版都作宣傳,我只為有使用禁言來停止這種劣行,
若果只有管理員才有這種功能,到時已經很糟了。 ...

個人意見
如果急切得等管理員一日半日都唔得
在這情況下版主可以先禁其發言, 而管理員要review每一個案, 作出最後決定

但如果次次都係先斬後奏, 唔好的地方就是: 管理員會偏向"尊重"版主已作出之行動
回復

比得大帝 發表於 2008-9-16 17:13:18 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-16 16:19 發表

如果個系統做得到, 都係一個方案

不過如果某版的禁言太多, 管理員應該同呢個版主了解吓, 是否過嚴, 最好每版把尺都係咁上下
又或某人成日都俾人禁, 管理員應該揾呢個人了解吓佢有冇問題
回復

12下一頁