我的至愛 - 代表我對你的懷念 [Emerald]

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-9-15 17:08:00
4384 28
Emerald, 我地叫佢做 Emie, 一隻德國牧羊狗。血統優秀,小時候脾氣非常火爆,狗狗都咬死兩隻。我接手養佢o既時候佢差不多8歲。火爆脾氣已經冇乜,非常聽話。第一日到我家已經知道誰是新主人。可惜年紀實在比較大,Emie 同我一齊o既日子唔多。三年多之後的一晚,Emie 突然流鼻血,我意識到佢已經年老。

第二日帶佢去睇醫生,發覺好多器官同機能已經衰退,五勞七傷。我個心開始碎。後悔我應該花更多時間陪佢,後悔我應該早早帶佢做 check up,千千萬萬個後悔.....

之後的一、兩個星期,Emie 開始無力,雙眼開始無神。對食也沒多大興趣。我買雞肉煮麥皮,蒸雞肉的雞水給她喝。個過了一個星期,她就連這個也不愛吃了。我試過用匙餵,後來用手餵,但是....

再去見醫生,醫生說她太虛弱,要入院吊鹽水。住了兩天醫院,精神好了一點。這一次醫生開了幾包營養粉給我,囑咐我把營養粉加進乳酪給好當飯吃。頭兩天還肯吃,跟著就不吃了。我要用大的針管把乳酪進她的口,每餐花上起碼半小時。時間的付出我不介意,我只希望 Emie 再次站起來。

後來她已經不能站起,大小二便的問題不能解決。Emie 再次入院。隔兩天我跟醫生商量著她的病情。我知道我要做決定。龐大的醫藥費可以令 Emie 壽命延長一點,但多久?沒有人知。過去幾個星期的醫藥費已經非常可觀,我能力上做到的我已經做了。我也不能不上班留在家照顧她。結果我決定讓 Emie 出院。

還有兩隻狗在家焦急地等待著 Emie 回家,我不忍他/她們連再見也沒有說就把 Emie 帶走。還有 Emie 上兩手的主人,我把他們也都叫來了, Emie 一定會高興見到老朋友。每一個人都好唔捨得 Emie,但有一些事情實在避免不了。

第二天,約了一個好朋友幫手,抬了Emie 去醫院,我望住佢雙眼,發覺佢好像知道自己將會離開,雙眼帶著不捨,但卻沒有悲哀,好像告訴我她將會很好,叫我不用掛念。

她雙眼沒有離開過我,我看見她眼神開始散漫,我知道 Emerald 已經離開左我,去到天國。

"All Dogs Go To Heaven"
Covy Tucker Hill Marc Emerald   
Unkown ~ 12 July 2002
虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 17:10:47 |顯示全部樓層
翻貼我幾年之的一編文章!舊花友可能已經看過,所以我想與其他未看過的花友分享養小動物的喜與樂,亦希望打算養小動物的朋友千萬要三思!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-9-15 17:31:18 |顯示全部樓層
其實養小動物之前,已考慮到牠們一定會先走一步,心理總已有準備,可惜到此一刻亦難忍傷痛之情
牠們在世也能感到主人對牠的愛,而牠又對主人帶來的歡欣喜悅,雙方來說已豪無拖欠
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-15 17:31:59 |顯示全部樓層
生離死別, o黎個係每個愛狗狗o既朋友唔想面對o既過程!
不過响佢地有生之年令佢地過得開開心心, 到左終老仲有主人陪伴,
係佢地o既福氣! Emerald 佢已經好幸福呢!
所以果D因為貪一時高興而去養狗 / 小動物o既人真係要三思自己有無真愛心同能力呢!
回復

avery 發表於 2008-9-15 19:23:00 |顯示全部樓層
Emie 佢已經响彩虹橋開開心心咁過日子 ~ 你可以掛念佢, 但的確唔需要為佢而難過 ~
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 20:34:59 |顯示全部樓層
Emie 您有嘉嘉陪,若干日子之後我都會見番佢地,屋企仲有隻老狗,唉,唔知幾時.......  我出門都唔敢放佢地去狗酒店,驚佢以為我唔要佢!而家都係去短 trip,叫朋友上黎餵幾日!
回復

江江 發表於 2008-9-15 20:52:12 |顯示全部樓層
寶 Baby....
好感性呀
回復

s20051179 發表於 2008-9-15 21:00:30 |顯示全部樓層
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 21:21:35 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-9-15 20:52 發表
寶 Baby....
好感性呀

兩年前o既舊作!
回復

Claraslm 發表於 2008-9-15 22:53:19 |顯示全部樓層
Emie有你愛護下半生, 的確是牠的褔氣.
請放開心情, 花多點心力對另外2隻狗狗.  
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 23:13:48 |顯示全部樓層
我覺得係我o既褔氣就真!佢真係好乖!聽隔離屋個細佬女講,Emie 會看住兩隻細狗,唔比佢地倒亂架!
回復

lolo 發表於 2008-9-15 23:18:35 |顯示全部樓層
睇完眼濕濕      

生命將完結時 相方的傷感、無奈     都在迴轉著
回復

candyafr 發表於 2008-9-15 23:24:54 |顯示全部樓層
人生總有悲歡離合,月有陰晴圓缺,能相惜相知,也是一種緣份
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-15 23:27:54 |顯示全部樓層
比你地睇多兩張相啦!

Emie and Gaga at the other side of the rainbow

Emie and Gaga at the other side of the rainbow

Emie was old but still healthy at that time

Emie was old but still healthy at that time
回復

lameric 發表於 2008-9-15 23:48:48 |顯示全部樓層
寶瓶對人對狗都好長情...我都曾經伴著家中一隻白貓走到牠"貓生"的最後一段,很無奈,當時只有伴著牠讓牠不致孤孤單單地離開罷!
回復

Don 發表於 2008-9-18 22:11:23 |顯示全部樓層
Let go..............I'm apologised to hear your story with the dog. Although they were passed away, they still live in your heart.  Forget all unhappy things to re-start a new lifetime.  This is what the dog want to see. She can hear your voice, see your face in the heaven.  She enjoy her retired life now.  Thinking positive, all the hardship will be gone with the wind.  
Nothing is important than your family, health & friendship. Trust that you can.  Many good stories is waiting for you.   Bright life is waiting for you too.
Take good care of yourself.
回復

Purple 發表於 2008-9-18 23:18:02 |顯示全部樓層
寶瓶,理智點說,為了牠好,係時候就應該讓牠走,難道你想牠身子痛著的陪伴你嗎?我在多年前養的一頭牧羊狗也因年老體弱而要進行人道,我沒有太難過,因我知道只要一針打下去,牠就會脫離痛苦,很快就沒知覺,而牠亦知道主人會找到新的陪伴,不會牽掛著離開。
不過事隔數年,相信你也已放下了,現在都寄情種花喇!
我反而希望我的龜龜們早走過我,牠們是可以好長命的,只怕到時沒人照顧。哈哈,沒聽過有人願收養龜的!
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-18 23:19:07 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-9-15 17:08 發表
Emerald, 我地叫佢做 Emie, 一隻德國牧羊狗。血統優秀,小時候脾氣非常火爆,狗狗都咬死兩隻。我接手養佢o既時候佢差不多8歲。火爆脾氣已經冇乜,非常聽話。第一日到我家已經知道誰是新主人。可惜年紀實在比較大,Emie 同我 ...

原帖由 Don 於 2008-9-18 22:11 發表
Let go..............I'm apologised to hear your story with the dog. Although they were passed away, they still live in your heart.  Forget all unhappy things to re-start a new lifetime.  This is what  ...

好感動
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-9-18 23:31:21 |顯示全部樓層
原帖由 Purple 於 2008-9-18 23:18 發表
寶瓶,理智點說,為了牠好,係時候就應該讓牠走,難道你想牠身子痛著的陪伴你嗎?我在多年前養的一頭牧羊狗也因年老體弱而要進行人道,我沒有太難過,因我知道只要一針打下去,牠就會脫離痛苦,很快就沒知覺,而牠亦知道主人會找到新的陪 ...

Let go 左好耐啦!但一諗起都會好掛住佢!
回復

RNW 發表於 2008-9-19 02:54:19 |顯示全部樓層
棄我去者
昨日之日不可留
亂我心者
今日之日多煩憂
長風萬里送秋雁
對此可以酣高樓
蓬萊文章建安骨
中間小謝又清發
俱懷逸興壯思飛
欲上青天覽明月
抽刀斷水水更流
舉杯銷愁愁更愁