香港園藝館»園藝館 閒時娛樂 園藝茶座 綜合園藝交流 Avery 花集

Avery 花集

作者: avery 發表于 2008-9-15 14:58:43
188968 3451
avery 發表於 2008-10-2 17:41:27 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 17:38 發表
行哥, PM你個場的 LOCATION 嚟吖, 等我上 GOOGLE WORLD 由太空望吓你個場吖

我自己早就用 Google Earth 睇左啦 ~ D Info 唔 update 架 ~ 我果區係起碼 4 -5 年前 ~ 果時乜都未起
回復

vivi 發表於 2008-10-2 17:42:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 17:38 發表
行哥, PM你個場的 LOCATION 嚟吖, 等我上 GOOGLE WORLD 由太空望吓你個場吖

首領, 我上過啦
好鬼難搵呀
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 17:42:42 |顯示全部樓層
你地有冇玩過 GOOGLE WORLD 呀, 由太空望落地地, 可以 ZOOM到好清楚, 連車都睇到嫁
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 17:43:31 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-2 17:41 發表

我自己早就用 Google Earth 睇左啦 ~ D Info 唔 update 架 ~ 我果區係起碼 4 -5 年前 ~ 果時乜都未起 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(67).gif

你可以UPLOAD你個場上去嫁
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 17:44:22 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-2 17:41 發表

我自己早就用 Google Earth 睇左啦 ~ D Info 唔 update 架 ~ 我果區係起碼 4 -5 年前 ~ 果時乜都未起 http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(67).gif

咁又係, 上次想睇四川地震都睇唔到
回復

avery 發表於 2008-10-2 17:44:55 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 17:43 發表

你可以UPLOAD你個場上去嫁

UPLOAD 個名啫 ~ 見唔到我 3 座野嘛 ~
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 17:45:20 |顯示全部樓層

或者依家有呢
回復

vivi 發表於 2008-10-2 17:45:30 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 17:42 發表
你地有冇玩過 GOOGLE WORLD 呀, 由太空望落地地, 可以 ZOOM到好清楚, 連車都睇到嫁

係呀, 反而搵美國個朋友 又搵到喎, 連邊間屋, 邊架車都睇到喎
係搵唔到行行喎
回復

貓后 發表於 2008-10-2 17:47:04 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-10-2 17:40 發表
搵個熟元朗地頭探下路先

元朗我OK架
回復

vivi 發表於 2008-10-2 17:47:04 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-2 17:44 發表

UPLOAD 個名啫 ~ 見唔到我 3 座野嘛 ~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(68).gif

冇呀, 太隱蔽啦
回復

avery 發表於 2008-10-2 17:47:04 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 17:44 發表

咁又係, 上次想睇四川地震都睇唔到

咪玩啦 ~ 世界咁大 日 up 夜 up 都唔掂啦 ~ 隻 satellite short 左跌落黎就大家都唔好啦 ~
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 17:47:23 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-2 17:44 發表

UPLOAD 個名啫 ~ 見唔到我 3 座野嘛 ~ http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(68).gif

三座咁多呀, 點分呀, 有冇話呢座種蘭, 果座種豬咁呀

等我地團刼時知道點安排嘛
回復

avery 發表於 2008-10-2 17:47:45 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-10-2 17:45 發表

或者依家有呢

睇左啦 ~ 冇呀 ~
回復

avery 發表於 2008-10-2 17:49:52 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-10-2 17:45 發表

係呀, 反而搵美國個朋友 又搵到喎, 連邊間屋, 邊架車都睇到喎
係搵唔到行行喎http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(61).gif

係喎 ~ 我又係咁喎 ~

專登唔 udate, 係 香港 唔重要吖, 定太重要呢 ?!
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 17:50:11 |顯示全部樓層
我下班了, 你地慢慢揼個事主, 要佢嘔哂D料出嚟先啦

我依家去叉燒, 順路買埋爆破工具
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-10-2 18:02:09 |顯示全部樓層
原帖由 貓后 於 2008-10-2 17:47 發表

元朗我OK架

咁覺唔覺有3坐溫室咁既物體呀?
回復

vivi 發表於 2008-10-2 18:13:39 |顯示全部樓層
原帖由 avery 於 2008-10-2 17:49 發表

係喎 ~ 我又係咁喎 ~

專登唔 udate, 係 香港 唔重要吖, 定太重要呢 ?! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/bearcat/bc%20(51).gif

actually, Hang Hang doesn't existttttttttttttttttttttt

回復

infinity 發表於 2008-10-2 21:09:12 |顯示全部樓層
我是個蝕蟲植物的學師仔,甚麼都不懂,幸運地在無意間找到了這個網,算是學了皮毛的蝕蟲知識,連日來在這個 forum只作蓆上觀,從沒有發過言,但偷了師,今日好想跟大家分享個故事。

一天,一個老和尚帶著個小和尚從寺廟下山到市集採購糧食,路經一條小河,因連日來的大雨,令河水流得很急,眼見一個婦人多次嘗試仍是無法渡過河,老和尚跟婦人說“我背妳過河吧”,婦人示意好,於是老和尚便背著婦人過了河,婦人謝過老和尚後開開心心地歸家去,老和尚與小和尚繼續上路,小和尚問“師父,你不是經常教導我男女受受不親的彿道嗎?為甚麼你又…?”老和尚答道“善災!善災!”小和尚只好跟著老和尚背後再上路,不久,小和尚又再問,老和尚仍是答“善災!善災!”小和尚摸著小光頭不明所以,跟著背後繼續走了一段路,小和尚心有不甘地大聲再問“師父,師父,男女受受不親呀!你背著婦人過河不是很親近嗎?”於是老和尚回過頭跟小和尚說“我不是早就把婦人放下了嗎?為甚麼你走了這麼多的路還是一直把婦人背在背上?”

回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-10-2 21:17:26 |顯示全部樓層
好好好!呢個故仔幾好,比喻好!
回復

比得大帝 發表於 2008-10-2 21:29:46 |顯示全部樓層
故仔好就好, 不過同食蟲植物有乜關係呀

我又有個老和尚和小和尚的故仔

話說小和尚要下山化緣, 老和尚擔心小和尚學壞, 就對小和尚說: 你下山要小心女人, 女人是洪水猛獸啊.

小和尚說明白了就下山去, 老和尚也很放心, 因為小和尚很聽話

小和尚去了幾天回到山上來, 跟老和尚說: 我真的見到洪水猛獸, 才知洪水猛獸原來是很可愛的啊!
回復