第一次造乳霜 之 乳木果jojoba body butter

作者: f3110 發表于 2016-9-12 18:27:32
1496 10
本身已經乾燥既濕疹皮膚係開始入秋既日子更加痕,於是終於鼓起勇氣做左第一次乳霜 除左係量度水同油既溫差需要花多些少心機外,原來都唔太難 希望各位高手比d意見。

配方係參考網路上其他diy人的分享,如有任何不妥請通知删除。

乳木果脂 7g
jojoba oil 4g
羅馬洋甘菊花水 30 ml
乳化蠟 4g
蘆薈萃取液 4至5滴
b5 (只用了小量再開水)
透明質酸(只用了小量再開水)

媽媽話用係腳上厚皮既地方都感覺好滋潤 ,對新手既我黎講,都係一個好大既鼓勵
f3110 發表於 2016-9-12 18:31:17 來自手機 |顯示全部樓層
寫漏左 仲加左甜橙eo 純粹為左想一聞到就有好開心既甜美幸福感 !
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-13 09:34:59 |顯示全部樓層
f3110 發表於 2016-9-12 18:31
寫漏左 仲加左甜橙eo 純粹為左想一聞到就有好開心既甜美幸福感 !

你唔係用來搽面架? 咁高比例油份, 適合超乾皮膚. 濕疹皮膚手腳肚OK. 不過加左橙EO, 最好不要在日間用了, 因為所有CITRUS類EO都有光敏性的, 即係見到日光, 少則曬黑, 有D人會起過敏反應.
橙EO, 心理上是回憶甜美的童年往事~
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-13 09:36:48 |顯示全部樓層
呢個CREAM完全無下抗菌劑或GSE, 最好放在雪櫃或1個月內用完, 否則好易壞.
回復

f3110 發表於 2016-9-13 11:03:59 |顯示全部樓層
多謝水母提醒~
用黎搽身架, 搽面唔知會唔會太油塞毛孔???
朝早都有搽呀 不過因為長期係寫字樓又著曬外套長褲所以應該冇問題....掛.....
我呢一罐仔用左3日左右已經冇左3分1 皮膚真係好乾呢.....
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-14 15:04:37 |顯示全部樓層
f3110 發表於 2016-9-13 11:03
多謝水母提醒~
用黎搽身架, 搽面唔知會唔會太油塞毛孔???
朝早都有搽呀 不過因為長期係寫字樓又著曬外套長 ...

哈哈~~~    呢個公仔很反映到你心情~~~

我之前都有咁乾架, 近2個月攺左飲食習慣, 就開始有好轉, 非常容易又不用俾錢, 歡迎參考下:
1. 每次吃東西, 咀嚼30下或以上, 總之要撈多D口水入食物及咬食物至很碎為目標, 原來口水係幫助腸胃吸收水份的酵素, 越多口水混合食物, 會多D 水份供養身體和皮膚.

2. 吃飯時盡量喝少D水, 甚至不喝湯水, 隔1-2小時才好喝水, 水份和食物分開吸收.
回復

f3110 發表於 2016-9-17 12:15:25 來自手機 |顯示全部樓層
哇真係唔知原來食野咁有學問,又學多樣野啦! 飲水方面真係要慢慢習慣下,可能個人又成日係office啦,會覺得好口乾,好難隔咁耐先飲 (cry)
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-19 09:48:53 |顯示全部樓層
f3110 發表於 2016-9-17 12:15
哇真係唔知原來食野咁有學問,又學多樣野啦! 飲水方面真係要慢慢習慣下,可能個人又成日係office啦,會覺 ...

我份工除了在OFFICE 有時要上山工作. 起初都有D唔慣. 學到吸口水出來之後, 口乾問題就好好多了. 湊巧皮膚問題漸有起色, 所以找資料和問下教我的朋友, 那朋友是這個韓國療法的推廣者, 這樣我才明白口水分泌的重要.
回復

f3110 發表於 2016-9-27 14:21:20 |顯示全部樓層
水母~ 想請問少少TOPIC以外既問題呀, 最近買左工具準備打皂, 棕櫚油我買左紅棕櫚油, 請問會唔會有問題? 配方使用上係咪同棕櫚油一樣份量就可以? 唔該曬
回復

jellyfishy 發表於 2016-9-28 09:36:39 |顯示全部樓層
f3110 發表於 2016-9-27 14:21
水母~ 想請問少少TOPIC以外既問題呀, 最近買左工具準備打皂, 棕櫚油我買左紅棕櫚油, 請問會唔會有問題? 配 ...

"棕櫚油我買左紅棕櫚油, 請問會唔會有問題? 配方使用上係咪同棕櫚油一樣份量就可以? 唔該曬 "

紅棕櫚油, 如果不是添加色液的話, 就是未脫色和精緻化的棕櫚油, 是一種修護皮膚較好的材料. 原則上皂化價跟棕櫚油一樣.
回復

f3110 發表於 2016-9-28 14:32:56 |顯示全部樓層
係上IHEXB 網度買左NUTIXA 呢個牌子 既紅棕櫚油, 應該都有保證 ???

啊~~~ 當然有保證啦, 呢隻用來煮食, 其實一般皂材店都有售, 可以比較下價錢再買.  發表於 2016-9-28 16:57
回復