返回列表 發新帖

係公司種的白菜仔(有新問題17/9)~

作者: yannes 發表于 2008-9-10 12:35:54
4786 38
cestbaga 發表於 2008-9-11 17:23:51 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-11 12:40 發表

靚野來呀!真識貨!
是 MULCH 唔知中文叫乜
是用來防止野草生長
因野草孢子是空氣傳播
一有泥土就落地生根
放MULCH D野草孢子接觸唔到泥土就......... ...

聽落真係好正喎~ 咁係咪真係 work?
响邊度買同幾錢呀?
thx ~
回復

yannes 發表於 2008-9-12 09:13:11 |顯示全部樓層
大家可以解答我以下幾個問題嗎??

為什麼會無啦啦變成咁??

為什麼會無啦啦變成咁??

佢有幾條都過長以瞓左係度..係唔係要早一點分盤??如果不用分...咁會唔會死?? ...

佢有幾條都過長以瞓左係度..係唔係要早一點分盤??如果不用分...咁會唔會死?? ...

這一條是什麼來的??唔似係白菜....

這一條是什麼來的??唔似係白菜....
回復

llaus 發表於 2008-9-12 09:19:01 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-12 09:13 發表
大家可以解答我以下幾個問題嗎??

第二個問題:  都未出真葉,太早分盆不是好事,遲d先啦
第三個問題:  野草來
回復

yannes 發表於 2008-9-12 11:02:09 |顯示全部樓層
謝謝你的解答~
請問有冇人可以解答到第一個問題呢??
我好怕佢地會逐棵逐棵變成這個樣子...唔知有冇得預防??
回復

農夫 發表於 2008-9-12 12:46:32 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-11 12:40 發表

靚野來呀!真識貨!
是 MULCH 唔知中文叫乜
是用來防止野草生長
因野草孢子是空氣傳播
一有泥土就落地生根
放MULCH D野草孢子接觸唔到泥土就......... ...

原來如此,
明天去花墟看看有沒有
回復

kok69 發表於 2008-9-12 15:19:26 |顯示全部樓層
回第一條問題, 應該係因為唔夠陽光, 植物徒長, 但又生得太長最後唔夠力撐住所以訓底左. 我諗你office應該唔夠陽光喇, 白菜仔係要全日照的, 即係每天要至少8個鐘o既太陽.
簡單講, 即係你係office冇可能種到一棵白菜出黎食... 都係轉去種屈金香 紫羅蘭等等唔洗太多陽光o既植物啦~
回復

yannes 發表於 2008-9-12 16:27:36 |顯示全部樓層
真的嗎??嗚~~~~~~~不過我都想試一試先...謝謝你!!
你到以下post , 就會見到我係公司種什麼東東~~hehe~~!!!http://www.hkplants.com/viewthread.php?tid=19138
回復

kok69 發表於 2008-9-12 16:29:39 |顯示全部樓層
sorry 上面個post係reply你第二條問題的~ 唔係第一條~
回復

yannes 發表於 2008-9-17 09:01:07 |顯示全部樓層

又要大家幫幫手了~~~~~~

今日早上回來就見到佢地咁了....
佢地是不是會死哂.......有冇得救??請大家幫幫忙!!!!!!

好多都黃黃地...焦焦地了....

好多都黃黃地...焦焦地了....

不見惜日的生氣了......

不見惜日的生氣了......
回復

llaus 發表於 2008-9-17 09:07:56 |顯示全部樓層
黃左那兩片應是種籽首先兩片(都唔知叫乜名)是提供養份比植物生長,應可足到有真葉出來!
佢地慢慢變黃死去是正常呀!!
回復

yannes 發表於 2008-9-17 09:10:46 |顯示全部樓層
但...佢地是不是過早死去了???我見大家種的都不是這樣架???
回復

Aalon 發表於 2008-9-17 09:15:26 |顯示全部樓層
白菜仔根本不適合種係室內
回復

yannes 發表於 2008-9-17 09:21:16 |顯示全部樓層
我都知的了...只是...想試一試吧....
而且...我都只得這個地方可以種喜歡的東東.....
所以只好在這裡試下囉.....謝謝你的意見!!
如果今次失敗了...就冇地方種白菜了....
回復

farfeifar 發表於 2008-9-17 10:30:24 |顯示全部樓層
係咪夜晚公司閂冷氣之後焗親佢地呢?
回復

yannes 發表於 2008-9-17 12:06:14 |顯示全部樓層
唔會啩??
回復

三寶 發表於 2008-9-17 15:26:07 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-17 12:06 發表
唔會啩??

我在家中種緊. 都係有徒長問題
回復

bebe 發表於 2008-9-17 19:45:31 |顯示全部樓層
拔咗d徒長既, 留下強壯嘅重點照顧啦, 反正咁細盆都唔種到咁多~  睇d泥好似過濕, 泥面乾至好淋水, 小苗細細個不同喝那麼多水的~

唔夠太陽好難種蔬菜的, 而家只好盡人事, 聽天命囉, 祝佢地好運~
回復

yannes 發表於 2008-9-17 19:59:32 |顯示全部樓層
謝你的意見!!!不過我每日都只是早上淋一次水,我諗不會過多吧??
我試下你的方法先!!!THX~~~~~
回復

bebe 發表於 2008-9-17 20:09:09 |顯示全部樓層
原帖由 yannes 於 2008-9-17 19:59 發表
謝你的意見!!!不過我每日都只是早上淋一次水,我諗不會過多吧??
我試下你的方法先!!!THX~~~~~

即係話你每朝早見到泥面唔乾就唔駛淋住啦~  唔乾都淋就是過多啦~  寧願一乾就一次過淋多d, 咁先可以換d新鮮空氣入泥裡面, 咁d植物先會生得好嫁, 日日淋少少, 換唔到氣植物無咁靚, 而且容易積水造成過濕根部浸爛問題, 爛根植物就會枯死啦~
回復