我D土耳其地獄辣椒都熟Lu

作者: hunhun 發表于 2008-9-9 00:18:22
4685 18

開始變黄喇

開始變黄喇

越尼越橙

越尼越橙

越生越多

越生越多

點用好呢?

點用好呢?

日本伏見甘,收左好多好多,長收長有,我用尼侵醋+糖,好好味

日本伏見甘,收左好多好多,長收長有,我用尼侵醋+糖,好好味
hunhun 發表於 2008-9-9 00:20:11 |顯示全部樓層
唔知d 土耳其椒可以點用呢, 做醬好似好普通

P.S.  原本落左三粒, 一棵苗比我玩死左, 一棵比蟲咬傷, 尼棵健康成長, 前兩日換左大盆

回復

llaus 發表於 2008-9-9 07:49:40 |顯示全部樓層
Hunhun就快有多收成啦,恭喜!恭喜!
請留D土耳其地獄辣椒種籽比我呀
可否先排定隊先呀?
回復

fianfumy 發表於 2008-9-9 12:24:04 |顯示全部樓層
土耳其地獄辣椒我都有種  , 但仍是一棵小幼苗 , 生長好慢 , 又唔可曬太陽太多 , 一曬得多就 "軟" 哂  !
回復

angelpui 發表於 2008-9-10 00:15:01 |顯示全部樓層
D土耳其地獄辣椒好似一棵樹呀,係唔係好辣嫁呢?
我諗留起種子之後,cut 碎加油浸做鮮辣椒醬應該幾好味。(好似度小月果隻咁)
回復

fianfumy 發表於 2008-9-10 20:22:21 |顯示全部樓層
土耳其地獄辣椒是好辣喎   , 用來做辣椒粉的 (我上網找的) ,但我未食過 , 唔敢肯定 !
回復

angelpui 發表於 2008-9-11 00:30:31 |顯示全部樓層
我想整法應該冇問題,辣既話,用果時就落少d,應該ok。
做辣椒粉要先風乾/曬乾先可以打粉喎。要等好先有得試囉
回復

fongkk 發表於 2008-9-11 01:05:24 |顯示全部樓層
指天椒 30000-50000 shu
土耳其地獄辣椒 Orange Habanero 150,000 ~ 325,000  shu
回復

llaus 發表於 2008-9-11 08:31:31 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-11 01:05 發表
指天椒 30000-50000 shu
土耳其地獄辣椒 Orange Habanero 150,000 ~ 325,000  shu

咁呀!
土耳其地獄辣椒都幾辣wow
回復

fongkk 發表於 2008-9-11 10:42:17 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-11 08:31 發表

咁呀!
土耳其地獄辣椒都幾辣wow

也可以講是 印度鬼辣椒(Bhut Jolokia) 的 1/3,
或 1/10-1/6 個民用催淚彈
回復

llaus 發表於 2008-9-11 10:47:02 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-9-11 10:42 發表

也可以講是 印度鬼辣椒(Bhut Jolokia) 的 1/3,
或 1/10-1/6 個民用催淚彈

比起警察用o既胡椒噴霧呢?

回復

geminie 發表於 2008-9-11 12:40:04 |顯示全部樓層
係好辣架, 我食過
不過我不知天高地厚, 成隻落肚, 食完成晚個肚仲興架
有朋友切絲食就話唔辣囉
同埋要小心d核, 因為佢地先最辣
掂到d核, 記得要洗手, 唔好周圍摸
回復

llaus 發表於 2008-9-11 12:59:06 |顯示全部樓層
原帖由 geminie 於 2008-9-11 12:40 發表
係好辣架、我食過
不過我不知天高地厚、成隻落肚、食完成晚個肚仲興架
有朋友切絲食就話唔辣囉
同埋要小心d核、因為佢地先最辣
掂到d核、記得要洗手、唔好周圍摸 ...

geminie   佩服佩服
佩服佩服佩服佩服
回復

fongkk 發表於 2008-9-11 21:53:37 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-9-11 10:47 發表

比起警察用o既胡椒噴霧呢?

唔知道,但講是胡椒噴霧,應該無辣椒成份才對
回復

llaus 發表於 2008-9-16 08:34:52 |顯示全部樓層
原帖由 geminie 於 2008-9-11 12:40 發表
係好辣架、我食過
不過我不知天高地厚、成隻落肚、食完成晚個肚仲興架
有朋友切絲食就話唔辣囉
同埋要小心d核、因為佢地先最辣
掂到d核、記得要洗手、唔好周圍摸 ...

妳真好彩!
唔食得辣,唔好死頂,會死人呀!!

印度發生"辣死人"事件,一名英國新娘與印度男友結婚後,懷疑因吃下極之辛辣的食物,觸發哮喘,最後死亡。
24歲的英國新娘本丁格(CharlotteBending),育有2名兒子,一名與前夫所生,另一名與印度籍男友辛格(JitenderSingh)所生。

上月她與辛格在印度北部哈里亞納邦正式結婚,但是這一段婚姻只維持了11天。上週一,本丁格喉嚨腫痛,到診所求醫。醫生說:"她有哮喘,生病前3天,吃了許多無法消化的辣食物。"醫生開了消炎藥、抗敏感藥給她,但她沒有好轉,反而昏倒不治。

初步驗屍報告指她的氣管腫脹,有許多食物塞住。
回復

giveupaguy 發表於 2010-4-23 15:16:00 |顯示全部樓層
係好辣架, 我食過
不過我不知天高地厚, 成隻落肚, 食完成晚個肚仲興架
有朋友切絲食就話唔辣囉
同埋要小心d ...
geminie 發表於 2008-9-11 12:40

啊...原來呢種真係咁重手...我回家努力培育下先...
回復

khlia 發表於 2010-4-23 22:39:50 |顯示全部樓層
hunhun你好  我乜想試種你的土耳其辣椒 可在此排隊嗎? 謝謝
回復

kcheng 發表於 2010-5-3 15:12:03 |顯示全部樓層
我既四川同事曾經給我食辣椒糖,好味到不得了!
是已蜜糖+辣椒而成!
我已經可以說是食得辣架啦!但到食到哂汗!要分兩次才食完!
回復