作者: tatahk 發表于 2016-4-23 21:28:00
1086 15

心情超灰 近日經常面對呢d情況

好灰1
黑色部份 㩒落去軟軟地拉
請問係咪certified la?

佢其實係之前果顆窄叶不死鳥  雖然之前甩到似冬蟲草  但仲有生機 仲開緊小葉

直至最近同其他植物種埋一盆 我懷疑冬蟲草(我幫佢改左名)受到細菌感染之類 咁呢次佢係咪真死拉
tatahk 發表於 2016-4-23 22:04:39 |顯示全部樓層

好灰2
仲有佢,
請問仲使唔使切,已經切到好貼 可能工具問題
如果仲要切 請問要點切或者切邊度?

佢係焰芒 嚟果時係咁樣 係近呢幾日先係咁 之前一直都好健康 不過今日發現怪怪地
本來睇緊上面果位病人 就順便睇埋佢lor 點知..

P.S: (上下兩顆唔係同種一盆)
回復

BenLau 發表於 2016-4-23 22:37:07 |顯示全部樓層
乜野嚟架?

救命阿Per大  發表於 2016-4-24 00:10
已解釋如上  發表於 2016-4-24 00:09
回復

BenLau 發表於 2016-4-24 01:32:00 |顯示全部樓層
居然係佢?唔認得Tim
我比棵棒葉你算啦
回復

BenLau 發表於 2016-4-24 01:33:14 |顯示全部樓層

切到上大塊葉果個位

Thank you.  發表於 2016-4-24 02:11
回復

tatahk 發表於 2016-4-24 02:11:31 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-24 01:32
居然係佢?唔認得Tim
我比棵棒葉你算啦

唔好咁拉 新手係咁架拉ma 正所謂又唔識種 但又要種....
雖然日子對你嚟講係好短(而且俾我攪到咁) 但對於我嚟講 有"挭"情架ma 我都好傷心架..
你當可憐一下我拉
雖然依家可能救返都晒藥費,咁係咪即係救唔返要certified呢?
回復

michele1004 發表於 2016-4-24 07:49:49 |顯示全部樓層
睇開D啦,最近我有D肉都無程程水化咗,葉子掉到光,有D连莖都黑埋,無計,佢吾適應要死我都無辦法,好好養佢ge下一代
回復

BenLau 發表於 2016-4-24 07:51:00 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-4-24 02:11
唔好咁拉 新手係咁架拉ma  正所謂又唔識種 但又要種....
雖然日子對你嚟講係好短(而且俾我 ...

不死鳥好粗生GE,继续努力啊
回復

tatahk 發表於 2016-4-24 10:07:30 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-4-24 07:49
睇開D啦,最近我有D肉都無程程水化咗,葉子掉到光,有D连莖都黑埋,無計,佢吾適應要死我都無辦法,好好養 ...

好慘.. 已經少水...一見發霉 就噴野 見化水 就剪(呢段時間跟左你地 學左少少 希望日後唔使成日叫救命)

唔係好理解 d人成日都話唔使點理 但係佢地咁樣 好難唔日日check下佢, 感覺其實要花好多時間, 精神 同金錢至真 其他咁樣係咪正常呢?

佢地咁樣好難專心讀書考試
回復

tatahk 發表於 2016-4-24 10:14:08 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-4-24 07:51
不死鳥好粗生GE,继续努力啊

多謝 我會努力既

不過依家佢咁樣 唔知點切? 係唔係仲可以切到黑色上面 噴野再插泥?
回復

michele1004 發表於 2016-4-24 11:23:49 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-4-24 10:07
好慘.. 已經少水...一見發霉 就噴野 見化水 就剪(呢段時間跟左你地 學左少少 希望日後唔使成日叫救命)

...

你先專心考試,吾好成日諗住D肉
其實植物一般都是天生天養,被人類移植了要適應才能生存的
現在肉肉要面臨度夏的问題,我们唯一能做的是盡力帮他们度過,能否生存也要看他们的適應能力!不用多想,努力考試呀!
回復

老公仔 發表於 2016-4-24 11:50:09 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-4-24 10:07

...

又要返工,又要返學,仲要種埋肉,每天都會幾忙吓。

種肉只是興趣的一種,最重要當然是讀書考試啦。
回復

RIO 發表於 2016-4-24 16:59:55 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-4-24 10:14
多謝 我會努力既

不過依家佢咁樣 唔知點切? 係唔係仲可以切到黑色上面 噴野 ...

你切到見到綠色既位置,
唔好噴野喇,
係切口可以上多菌靈或者就咁用酒精抺下,
晾乾2日以後, 乾土上盆,
放陰涼位等出根.
比心機考試先, 等你考完試佢都應該出咗根喇
回復

tatahk 發表於 2016-4-24 17:33:04 |顯示全部樓層
多謝大家既支持同關心 我會努力種肉既

切到咁短都仲有黑色..相信都certified 拉
唉...依家唯有希望其他生生性性 等我平安渡過考試拉
回復

tomatozone 發表於 2016-4-24 17:49:20 |顯示全部樓層
我都有些多肉離我而去, 現在由健康的葉出BB再開始!
回復

hkclive 發表於 2016-4-26 22:22:53 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-4-24 07:49
睇開D啦,最近我有D肉都無程程水化咗,葉子掉到光,有D连莖都黑埋,無計,佢吾適應要死我都無辦法,好好養 ...

我明,我明架 好心酸
回復