忍唔住入左屁屁

作者: tatahk 发表于 2016-6-6 23:40:41
3142 46

但係中間果粒唔知做乜?脫皮?

michele1004 發表於 2016-6-7 07:26:35 |顯示全部樓層
歡迎一起玩屁屁
tatahk 發表於 2016-6-7 09:11:59 |顯示全部樓層
未玩過...請M大多多指教

中間唔知係咪死左? 定係脫皮.. 嚟果時下身有D軟..老闆話因為脫皮..再收水運過來..話正常wor...

但係依家咁既樣..真係正常嗎?
michele1004 發表於 2016-6-7 10:00:27 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-6-7 09:11
未玩過...請M大多多指教

中間唔知係咪死左? 定係脫皮.. 嚟果時下身有D軟..老 ...

睇多幾日,吾好比水,灰大或資深的大大路過会给你多点意見,中間那棵拍大一点放相看看,加油!
grey1102 發表於 2016-6-7 10:54:09 |顯示全部樓層
就咁睇
係唔正常

問問生石花剛剛到手?就係咁GA樣?
如果係一到手就咁樣軟奶奶就當然唔正常~

如果係收到後,你自己養左一排先變成咁
有可能係根未生好~又有可能係化水(圖唔清楚)

當然我唔排除佢脫緊皮仔~
rose6299 發表於 2016-6-7 12:26:00 |顯示全部樓層

吾好意思各大大, 借個位問下:
我都系新買了2盆屁屁, 5月中購入後即換了盆, 不到一個月就長高了許多, 這樣正常的嗎?
初買入時是露養了2個星期左右, 現在已搬了室內涼冷氣, 但仍然都系放在窗邊的
相片上方是買入後換盆的樣子, 相片下方是現在情況
請各大大多多指教, 另外想問它的正確名字叫什麼?
michele1004 發表於 2016-6-7 12:58:11 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2016-6-7 12:26
我都系新買了2盆屁屁, 5月中購入後即換了盆, 不到一個月就長高了許多, 這樣正 ...

長高是水多了,屁屁夏天要斷水 / 小水(灰大教的)

原來高左係唔正常既.. (又學到野拉) 多謝M大  發表於 2016-6-8 18:56
我不是大大阿M大大~~  發表於 2016-6-7 14:59
tatahk 發表於 2016-6-7 13:00:17 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-6-7 10:00
睇多幾日,吾好比水,灰大或資深的大大路過会给你多点意見,中間那棵拍大一点放相看看,加油!{:emoji_00 ...

回M大既話,

上星期(好似1,2號左右) 收到 店主話可以直接種.. 同俾少少水..(淋左少少喺屁屁旁邊既土粒) 之後..冇再淋水.. 淨係嘆冷氣, 開風扇 同晒少少燈..

今晚盡量再影大少少.. (因為實在好細粒.. 才0.4 - 0.6cm 大..比較難影)
tatahk 發表於 2016-6-7 13:13:45 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-6-7 10:54
就咁睇
係唔正常

回灰大既話..

就咁睇
係唔正常

因為店主話脫皮所以我怕整到佢..種果時因為太細粒..又怕整到佢 攪左好耐.. 依家咁既樣..更加唔敢攪佢
灰大. 我係咪應該起佢出嚟 望一下?

問問生石花剛剛到手?就係咁GA樣?  
如果係一到手就咁樣軟奶奶就當然唔正常~

上星期1, 2 號左右到手, 嚟果時冇咁誇張

如果係收到後,你自己養左一排先變成咁
有可能係根未生好~又有可能係化水(圖唔清楚)

一到手..輕輕㩒生石花既下身有D軟..所以問左店主, 佢話係脫皮同收左水..係正常既.. 我想upload張相上嚟..不過唔知係咪size問題upload唔到, 今晚再試.
養左幾日, 龜裂情況係有D誇張..所以先問各位大大一下 我估根一定未生好..應該唔會咁快就生好掛(我估)
今晚盡量影大D!
grey1102 發表於 2016-6-7 13:42:08 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-6-7 13:13
回灰大既話..

就咁睇

因為店主話脫皮所以我怕整到佢..種果時因為太細粒..又怕整到佢 攪左好耐.. 依家咁既樣..更加唔敢攪佢
灰大. 我係咪應該起佢出嚟 望一下?

如果係我想像GA情況的話
呢樣野好平常,我D生石花都會有GA問題,
你撥開旁邊D泥,睇下佢個根生成點~唔好起佢

上星期1, 2 號左右到手, 嚟果時冇咁誇張
一到手..輕輕㩒生石花既下身有D軟..所以問左店主, 佢話係脫皮同收左水..係正常既.. 我想upload張相上嚟..不過唔知係咪size問題upload唔到, 今晚再試.
養左幾日, 龜裂情況係有D誇張..所以先問各位大大一下 我估根一定未生好..應該唔會咁快就生好掛(我估)
今晚盡量影大D!

正常黎講,健康屁屁離土1星期都唔會話好軟
等你上圖再睇睇~

無野GA~最多死一粒屁屁

佢嚟果時下身少少軟拉 條根就已經好餖 之前喺網上話收到時一定要修剪一下先種 但係都咁短lor 剪完咪冇? 所以我冇剪lor.. okok今晚再po相 唔該晒灰大 :)  發表於 2016-6-7 14:21
grey1102 發表於 2016-6-7 15:05:09 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2016-6-7 12:26
我都系新買了2盆屁屁, 5月中購入後即換了盆, 不到一個月就長高了許多, 這樣正 ...

是否從花墟購入?
如是換盆有沒有換植料?
同埋加水的節奏?

呢粒屁屁應該係俾人用左好多肥水催肥大
睇落去有點虛胖

正常來講~
長高=徙了~
試下控水
夏天就曬下散射光

咁如果徒左係咪冇得變矮架拉?  發表於 2016-6-8 18:59
tatahk 發表於 2016-6-7 21:59:30 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-6-7 13:42
灰 ...

回灰大

第一日收到 上圖係深色部份已經有d軟軟地

剛影既 我諗應該係屍乾左
rose6299 發表於 2016-6-7 22:21:35 |顯示全部樓層
grey1102 發表於 2016-6-7 15:05
是否從花墟購入?
如是換盆有沒有換植料?
同埋加水的節奏?

謝謝灰大回應, 我是從昆明斗南買回來的, 5月17日回港後就立即換盆換植料, 直到6月5日才再給水, 我是用座水法給水的, 控水方面合當嗎?
iku109 發表於 2016-6-8 00:38:12 |顯示全部樓層

看圖石仔初到貴府狀態麻麻
唔似脫皮
乾左就拎走佢

再接再厲~
多個經驗
齊齊跟灰大學野
tatahk 發表於 2016-6-8 07:59:00 |顯示全部樓層
iku109 發表於 2016-6-8 00:38
唔似脫皮
乾左就拎走佢

埃大  條根咁短 (都唔知係咪佢剪既) 我係咪應該用科學泥種呀?  如果搵保鮮紙焗焗佢 會唔會加快生長? (依家用緊土粒) 我見石仔好似啱我種 所以整幾粒嚟種下 如果種到再買多d

另外石仔係咪有名架? 店主話佢地係生石花 係冇個別名稱?

補充小小,屁屁唔應該修根後馬上發貨,除非佢係修根後晾了幾天才發貨。  發表於 2016-6-8 11:44
估計係混生石花 名就真係等其他大大提供俾你HAHA  發表於 2016-6-8 10:06
michele1004 發表於 2016-6-8 08:06:48 |顯示全部樓層
iku109 發表於 2016-6-8 00:38
唔似脫皮
乾左就拎走佢

灰大要快D開個屁屁Q&A專貼為我們解答問题

grey1102 發表於 2016-6-8 10:00:28 |顯示全部樓層

見到了
估計應該係受細菌感染/根系長唔好
導致死亡

然後睇到剛入手時的根圖
其實就唔算短
仲可以修根(不過收到就咁短  賣家有幫你修過根?)

下次搵第2間買啦
grey1102 發表於 2016-6-8 10:05:54 |顯示全部樓層
rose6299 發表於 2016-6-7 22:21
謝謝灰大回應, 我是從昆明斗南買回來的, 5月17日回港後就立即換盆換植料, 直到6月5日才再給水, 我是用座 ...

明白~
睇你咁處理其實就冇咩問題

你只係SKIP左修根同晾根呢PART
如果本身肉肉係健康而你馬上進行換盤同換植料都能接受(因為而加係夏天)(如果係秋天都係建議要修根同晾根)

屁屁其實就唔太需要多水
你可以留意下,如果見到佢軟軟地就可以幫佢加水(唔計佢脫緊皮,脫緊板係唔加得水嫁)
我自己就約1-2星期睇情形俾水

俾水時係花盆邊定點加水 直到漏出就OK~

grey1102 發表於 2016-6-8 10:09:00 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2016-6-8 08:06
灰大要快D開個屁屁Q&A專貼為我們解答問题

M大唔好玩我

論裡好多高手在

我呢D小人物
iku109 發表於 2016-6-8 11:14:28 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-6-8 07:59
埃大  條根咁短 (都唔知係咪佢剪既) 我係咪應該用科學泥種呀?  如果搵保鮮紙焗焗佢 會唔會加快生長? (依 ...

應該係賣家修左根

某未試過用科學泥
只係用多肉泥加赤肉土鋪面

唔建議用保鮮紙
生石花唔焗得
夏季開始休眠, 要注意通風
發左根既水都可以少比/斷水

無名GE應該如灰大話齋, 係混生石花
睇樣有D似李夫人和花紋

TA大加油~齊齊種石仔
123下一頁