灰爆既早上

作者: tatahk 發表于 2016-3-28 11:16:02
1238 22
話說尋日終於有陽光 仲超好 心諗肉肉一定好開心 拿拿聲隊晒佢地去窗台日光浴 跟著自己去街
因為呢幾日好似天氣好 諗住俾佢地浴幾日 所以尋晚返屋企都冇乜留意佢地
tatahk 發表於 2016-3-28 11:21:06 |顯示全部樓層
點知呢位小朋友黎左兩星期多 尋日曬完即刻有分裂感覺 真係灰爆 因為尋日料理完一位發霉既今日又黎 真係一波未平 一波又起
回復

tatahk 發表於 2016-3-28 11:23:22 |顯示全部樓層

灰爆之下 仲有呢位 未夠一星期既小朋友又乾蒸咁既樣 見佢餓成咁 唯有俾d水既 唔知呢d係咪吊命水 定係佢已經準備歸西
回復

BenLau 發表於 2016-3-28 11:23:58 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-3-28 11:21
點知呢位小朋友黎左兩星期多 尋日曬完即刻有分裂感覺 真係灰爆 因為尋日料理完一位發霉既今日又黎 真係一波 ...

中心點 點解怪怪地GE?係曬完先係咁定本身係咁?
回復

BenLau 發表於 2016-3-28 11:25:08 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-3-28 11:23
灰爆之下 仲有呢位 未夠一星期既小朋友又乾蒸咁既樣

呢棵係乜来的?已经睇唔到佢係乜?
回復

tatahk 發表於 2016-3-28 11:30:55 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-3-28 11:23
中心點 點解怪怪地GE?係曬完先係咁定本身係咁?

呢幅係曬之前 中心點冇野呀
回復

tatahk 發表於 2016-3-28 11:35:33 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2016-3-28 11:25
呢棵係乜来的?已经睇唔到佢係乜?

係窄叶不死鳥  未曬前係咁 因為未夠時間淋水 所以冇水lor
回復

powergun 發表於 2016-3-28 11:45:21 |顯示全部樓層
應該唔關昨日曬的問題, 有無開窗比佢地吹下風架?

有呀 仲成日開住窗tim  發表於 2016-3-28 12:33
回復

hkclive 發表於 2016-3-28 13:06:22 |顯示全部樓層
我係新手都係估下炸,因為我睇書講,新種/剛轉盤的植物,最好唔好比大水,同埋唔好比佢暴曬,小量散光 ,要通風,因根同葉都未適應

會唔會曬得勁右唔通風

回復

tatahk 發表於 2016-3-28 13:30:08 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2016-3-28 13:06
我係新手都係估下炸,因為我睇書講,新種/剛轉盤的植物,最好唔好比大水,同埋唔好比佢暴曬,小量散光 ,要 ...

我又唔覺尋日下午陽光好勁bor 但佢個樣又似暴曬bor..我都唔知  
冇大水 黑王子都係上星期二係第一次淋水 都唔敢淋透佢 驚淋死左佢 (我個fd反而話會唔會上次少水過頭)
今朝起身見狀怪怪地 如果輕輕拉 我諗d葉會甩晒 拉果時有少少感覺似枯葉 雖然外表未似 跟住我就唔敢掂佢
回復

老公仔 發表於 2016-3-28 14:39:37 來自手機 |顯示全部樓層

平時無曬開的多肉,不可以一下子暴晒,即使太陽並不猛烈。
要慢慢的增加光照,否則會不適應,什至出現曬傷現象。
現在可做的是把它們移回室内休養生息,待復完後再逐漸增加光照。
回復

powergun 發表於 2016-3-28 15:01:34 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-3-28 14:39
平時無曬開的多肉,不可以一下子暴晒,即使太陽並不猛烈。
要慢慢的增加光照,否則會不適應,什至出現曬傷 ...

相信都唔係了, 香港過去兩星期主要都係陰天潮濕的, 樓主兩星期都無淋水應對肉肉係好事來的, 昨日同今日雖有陽光, 但只係輕微有小小陽光的, 理論上不會對植物做成傷害的
回復

紅寶石公主 發表於 2016-3-28 16:10:38 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-3-28 11:30
呢幅係曬之前 中心點冇野呀

呢個中心點葉已經不正地細,都唔關太陽事囉。
我家露台的肉,呢幾天西斜曬都冇事,你已經隔住玻璃哂唔會有事。
回復

老公仔 發表於 2016-3-28 17:28:30 來自手機 |顯示全部樓層

樓主的黑王子是3月13日入手的,入手約兩個星期。

若之前是在温室長大的話,即從未見過陽光,有可能晒一點點就會晒傷的了。

就如一個不懂游水的人去游水的話,相信不用幾分鐘就會出意外的。

附圖是樓主的晒前及晒後的圖,中心點可能是晒傷及萎縮的現象而已。
回復

cyamy 發表於 2016-3-28 18:25:54 |顯示全部樓層
放大張相睇,似爛左心喎
回復

hkclive 發表於 2016-3-28 18:26:42 來自手機 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2016-3-28 17:28
樓主的黑王子是3月13日入手的,入手約兩個星期。

若之前是在温室長大的話,即從未見過陽光,有可能晒一點 ...

我學多樣野啦,支持支持
回復

tatahk 發表於 2016-3-28 18:33:15 |顯示全部樓層
Certified18:00 28/3
多謝大家既意見

呢幅係佢既遺像...我諗佢應該係濕過頭死左 其實我都唔係落好多水...唔理解佢點解咁
自從佢黎左我屋企 本來平日怕凍怕潮濕既我都會成日關窗  依家就成日開窗開風扇
唉....Rip
回復

michele1004 發表於 2016-3-28 18:42:21 |顯示全部樓層
節袞

有心  發表於 2016-3-28 19:40
回復

powergun 發表於 2016-3-28 18:45:50 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-3-28 18:33
多謝大家既意見

係咪有其他人幫佢淋水呀?

冇  發表於 2016-3-28 19:40
回復

紅寶石公主 發表於 2016-3-28 19:07:10 |顯示全部樓層
tatahk 發表於 2016-3-28 18:33
多謝大家既意見

終於知道係唔關曬太陽事,其實好似早幾日咁濕,
開窗反而會吹左d霧或濕氣入屋,關窗開插濕机才是上策

咦 公主 係咪得架?因為我都有諗過 但係驚會做成空氣唔流通?  發表於 2016-3-28 19:45
回復

12下一頁