我終於開田啦!2008秋(聖誕節俾百厭星攪亂檔)

作者: 貓貓 發表于 2008-9-7 09:41:29
12538 144
新仔 發表於 2008-12-28 13:29:48 |顯示全部樓層
真可惜!
回復

sammyzoe 發表於 2008-12-28 15:59:22 |顯示全部樓層
佢地攪乜黎呀,
點解會咁傷既?
誰是真兇?
捉佢出黎打pat pat!!!
回復

小寶 發表於 2008-12-28 16:20:04 |顯示全部樓層
咬野咁好玩, d百厭星一定幫你咬啦, 要用欄杆欄住喇~~
回復

貓貓 發表於 2008-12-28 23:15:23 |顯示全部樓層
102# sammyzoe

我知係朋友隻美曲帶頭,但係佢老豆錫到爖,一句都無鬧過佢。激氣!!

小寶:

一早巳經加左個白色圍欄,都有兩尺高,張相都見到個欄嫁。
回復

亞實 發表於 2008-12-28 23:40:53 |顯示全部樓層
唔緊要LA, 小朋友唔識野,
再種D更靚的植物LA,
我睇你之前所種的野, 全部都好靚,
你咁叻, 一定好快又有好多正野種出來~~~
回復

貓貓 發表於 2008-12-29 00:05:47 |顯示全部樓層
105# sifenamok
我都係咁想。

講返開心野,近期都有收獲。

偷左呀娃 ge 師,芫荽剪剩個頭繼續種,原來真係得嫁!

resize PC250283.JPG

resize PC180212.JPG

resoize PC250282.JPG

意大利生菜同沙律生菜又有得食喇!

resize PC050012.JPG

resize PC280295.JPG

都收左 d 豆苗炒埋一碟,不過只係得兩啖,要種多 d 先。

resize PC180211.JPG

resize PC050022.JPG

白菜好粗生,一路生一路摘,巳經食左三餐都仲有咁密!

resize PC280297.JPG
回復

貓貓 發表於 2008-12-29 00:17:40 |顯示全部樓層

青豆亦陸續開花結果,好快有得食喇!

resize PC280289.JPG

resize PC280287.JPG

第一次種西蘭花(多謝斑比的種子),滿懷希望一 take 過。

resize PC280311.JPG

娃娃菜,都好大棵。多謝 paco 教我焗田,今次無咁多蟲咬,靚仔好多!

resize PC140065.JPG

resize PC280305.JPG
回復

fianfumy 發表於 2008-12-29 00:24:12 |顯示全部樓層
D百厭星都攪到你好煩喎 , 又要急救 , 又要做手術 !
講起 "美曲架" ...我12月20日帶囡囡Katrina去朋友屋企BBQ , 一入屋先是一隻 "哥基"衝向囡囡面前跟她KISS , 之後又來隻 "美曲 " , 又咀多次囡囡 . 之後囡囡在朋友屋企 , 唔敢落地, 坐住梳化 ,  好耐未見過囡囡咁乖 !
回復

貓貓 發表於 2008-12-29 00:27:19 |顯示全部樓層
還有其他小菜苗,大部份係上次團聚的分享,多謝大家呀!

西芹

resize PC250275.JPG

水東芥菜

resize PC280294.JPG

粗菜心

resize PC280304.JPG

紅菜頭

resize PC280293.JPG
回復

貓貓 發表於 2008-12-29 00:40:40 |顯示全部樓層
講起 "美曲架" ...我12月20日帶囡囡Katrina去朋友屋企BBQ , 一入屋先是一隻 "哥基"衝向囡囡面前跟她KISS , 之後又來隻 "美曲 " , 又咀多次囡囡 . 之後囡囡在朋友屋 ...
fianfumy 發表於 2008-12-29 00:24

哈哈!係呀?你囡囡有無話以後唔去你朋友屋企玩呢?
我隻呀 b 都係哥基,之前就係撲跌上手主人的老爺至俾我收養。
不過我老公教導完之後都唔敢再撲人,而家仲學識做好多動作添!
回復

小寶 發表於 2008-12-29 00:46:20 |顯示全部樓層
哈哈!係呀?你囡囡有無話以後唔去你朋友屋企玩呢?
我隻呀 b 都係哥基,之前就係撲跌上手主人的老爺至俾我收養。
不過我老公教導完之後都唔敢再撲人,而家仲學識做好多動作添! ...
貓貓 發表於 2008-12-29 00:40

你老公幾時得閒過番兩招俾我或者教下我斑馬騮啦~~
fian 囡囡終於乖乖坐定定, 不過佢會唔會怕左狗狗架??
回復

小寶 發表於 2008-12-29 00:48:40 |顯示全部樓層
107# 貓貓

西蘭花遲d會好大棵,  可能唔夠位生喔
另外呢, 你d娃娃菜都好快包心囉,,,我都等緊我果d 包心...要一齊努力!
回復

貓貓 發表於 2008-12-29 00:55:44 |顯示全部樓層
你老公幾時得閒過番兩招俾我或者教下我斑馬騮啦~~
fian 囡囡終於乖乖坐定定, 不過佢會唔會怕左狗狗架??
小寶 發表於 2008-12-29 00:46

好簡單啫,佢一做錯野,我老公會捉住佢講幾個鐘頭道理。
呀 b 都係唔想日日俾佢煩住,情願唔撲人 law。
我估fian 囡囡唔驚掛,佢只係坐定定,都無叫救命即刻走。
回復

貓貓 發表於 2008-12-29 00:59:47 |顯示全部樓層
107# 貓貓

西蘭花遲d會好大棵,  可能唔夠位生喔
另外呢, 你d娃娃菜都好快包心囉,,,我都等緊我果d 包心...要一齊努力! http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(62).gif ...
小寶 發表於 2008-12-29 00:48

吓!巳經相隔尺半有多都唔夠位?!
咁我而家可以點樣補救呢?
回復

mandm2007 發表於 2008-12-29 02:33:34 |顯示全部樓層
芫荽剪剩個頭都仲生得咁靚!?
哈~我又偷你"偷呀娃既師"!!
咁我想問係唔係全部都剪得架?
回復

BanbieChan 發表於 2008-12-29 04:07:06 |顯示全部樓層
講起 "美曲架" ...我12月20日帶囡囡Katrina去朋友屋企BBQ , 一入屋先是一隻 "哥基"衝向囡囡面前跟她KISS , 之後又來隻 "美曲 " , 又咀多次囡囡 . 之後囡囡在朋友屋企 , 唔敢落地, 坐住梳化 ,  好耐未見過囡囡咁乖 !fianfumy 發表於 2008-12-29 00:24

fianfumy

你咁講 . . . . 好好笑呀

貓貓

加油呀救返佢哋呀
回復

fianfumy 發表於 2008-12-29 10:21:10 |顯示全部樓層
113# 貓貓

我個囡囡唔驚呀 , 不過在屋內就成日叫2隻狗走囉 maggie -- 嬲.gif , 後來到天台BBQ , D狗掛住 "執死雞" , 唔得閒理我個囡 , 所以之後就冇事  , 我囡囡就自己燒腸仔 , 2隻狗就週圍巡邏 ! maggie 偷笑.gif

貓貓 : 你老公咁勁 , 出動  " 煩音 " 去對付隻狗 , 令隻狗 "乖乖"   meggie .---- 狗乖.gif
回復

mei524 發表於 2008-12-29 12:45:46 |顯示全部樓層
貓貓
妳好叻呀 d 芫荽種得咁靚,
我學亞蛙剪淨個頭種但係失敗左   "^"
回復

小寶 發表於 2008-12-29 13:08:15 |顯示全部樓層
好簡單啫,佢一做錯野,我老公會捉住佢講幾個鐘頭道理。
呀 b 都係唔想日日俾佢煩住,情願唔撲人 law。
我估fian 囡囡唔驚掛,佢只係坐定定,都無叫救命即刻走。 ...
貓貓 發表於 2008-12-29 00:55

幾個鐘?
呀b知佢仲講緊果單野咩?
回復

小寶 發表於 2008-12-29 13:27:06 |顯示全部樓層
吓!巳經相隔尺半有多都唔夠位?!
咁我而家可以點樣補救呢?
貓貓 發表於 2008-12-29 00:59

原來已經有尺半位, 咁應該夠喇...我以為仲係細細棵
我宜家果兩棵好大喇, 但係未見佢起花
回復