熊本大型園藝店

作者: RoyalSashimi 發表于 2016-3-5 17:19:26
5586 15
每次去旅行都會到當地園藝店睇下,今次來熊本就去一間全區最大的,各種花苗,菜苗,香草苗,種子,果樹,不同用途的泥和肥料,或用具,真係多到我行左2個鐘有多!
今次好忍手,唔敢買太多種子了⋯⋯但真係好便宜,之前買過幾間日本公司出的種子,發芽率高,品種優良,真心推介!

評分

查看全部評分

RoyalSashimi 發表於 2016-3-7 14:18:19 來自手機 |顯示全部樓層
今日再到一間買園藝家居用品的店,多排種子架係基本!跟香港唔同,這裡的店只會賣來季合適種的種子,而本地係春初,所以可種品種就特別多,會來日本買種子的朋友就要注意啦!
這裡的苗好便宜,430yen有12棵西蘭花苗,即係$3港幣一棵咋!更有白色strawberry苗呀!
仲比我搵到wasabi(食魚生的芥末)的苗呀!有晒種植指引添!
回復

jj2a3 發表於 2016-3-7 15:05:43 |顯示全部樓層
請問識唔識東京或大阪園藝店? 我通常去aeon或者daiso買種子
回復

Melb 發表於 2016-3-7 21:39:09 |顯示全部樓層
多謝資訊分享~

LOVE JAPAN
回復

RoyalSashimi 發表於 2016-3-7 22:15:52 來自手機 |顯示全部樓層
jj2a3 發表於 2016-3-7 15:05
請問識唔識東京或大阪園藝店? 我通常去aeon或者daiso買種子

大阪我就唔知,去東京我就會去係橫濱一間好大,係一間日本種籽公司的直營店,一樣有泥,肥,苗,水耕....等等東西買,但離東京遠少少和價錢比較貴(但都比hk便宜):
http://sakata-tanet.com/shop/

如果真係好無時間,係台場附近的豐洲(Toyosu)有一間園藝家居店,都有種籽和園藝用品,我的網室的網都係呢間買:
http://www.vivahome.co.jp
回復

Salt 發表於 2016-3-8 07:09:36 |顯示全部樓層

多謝分享~ 種子架好吸引呀 不過可能要學完日文先有得買。。怕睇唔明

RoyalSashimi 其實我都唔識日文,用下google translate,再加看圖,好多野都買到架

我驚平時唔食菜去到認唔出d菜呀 有機會去買幾包返黎試下。多謝你分享介紹呀

其實我都唔識日文,用下google translate,再加看圖,好多野都買到架  發表於 2016-3-8 09:41
回復

sanglo 發表於 2016-3-8 10:24:38 |顯示全部樓層
熊本番茄 我見人地種得好靚 唔知香港有得賣
回復

jj2a3 發表於 2016-3-8 11:13:13 |顯示全部樓層
RoyalSashimi 發表於 2016-3-7 22:15
大阪我就唔知,去東京我就會去係橫濱一間好大,係一間日本種籽公司的直營店,一樣有泥,肥,苗,水耕.... ...

多謝分享~
回復

RoyalSashimi 發表於 2016-3-9 11:28:26 來自手機 |顯示全部樓層
之前太興奮,掛住upload相,無分享埋個details比大家,現在補翻!
回復

RoyalSashimi 發表於 2016-3-9 11:29:30 來自手機 |顯示全部樓層
RoyalSashimi 發表於 2016-3-9 11:28
之前太興奮,掛住upload相,無分享埋個details比大家,現在補翻!

係熊本,據說係地區最大間的園藝店:
http://nurserys.jp

如果你只係買種籽,去大型家具店的園藝部都應該滿足到你,仲有機會便宜一點添:
http://www.komeri.bit.or.jp
http://www.nafco.tv/top/index.html
呢兩間都有好多分店係九洲地區,可以係website或google map搵下邊間近你
回復

N-Blythe 發表於 2016-3-9 11:53:50 |顯示全部樓層
Thanks for sharing
回復

elsaay2006 發表於 2016-3-9 13:19:42 |顯示全部樓層
Thank you for your sharing and information.
回復

gladys 發表於 2016-3-9 17:48:30 來自手機 |顯示全部樓層
多謝樓主分享。請問有冇朋友知斧山,濟州邊度有園藝店?

我都想知,首爾有條街有好多種子買,請問有無人知點去呢?Thx!  發表於 2016-3-10 13:56
回復

vvboy 發表於 2016-3-9 17:55:16 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝分享。好戥你高興,去旅行已經開心,又去到園藝店就最開心。
回復

sherimavis 發表於 2016-3-9 18:20:23 |顯示全部樓層
多謝分享~!!!  

有機會去一定唔可以放過佢
回復

sherimavis 發表於 2016-3-9 18:20:24 |顯示全部樓層
多謝分享~!!!  

有機會去一定唔可以放過佢
回復